Hyppää sisältöön
Home Liiketalouden opinnoista lisää oppia yrittäjyyteen

Liiketalouden opinnoista lisää oppia yrittäjyyteen

Janina Rönnqvist on toisen vuoden liiketalouden opiskelija ja hänellä on yritys nimeltä Kissakoulu. Janina on aina rakastanut eläimiä ja hän on suorittanut hevostalouden perustutkinnon, eläintenkouluttajan ammattitutkinnon sekä eläintenhoidon erikoisammattitutkinnon osan.

Mistä kiinnostus yrittäjyyteen on lähtenyt?

Janina tajusi hevostalouden perustutkinnon yrittäjyys -kurssilla, että hän haluaa työskennellä jonain päivänä yrittäjänä, mutta ei kuitenkaan hevosten parissa. Hän kuuli, että Taitotalossa pystyy suorittamaan eläintenkouluttajan ammattitutkinnon ja erikoistumaan kissoihin, joten Janina päätti hakea sinne opiskelemaan. Opintojen aikana yritysideakin sai alkunsa, sillä Janina koki kissojen omistajien auttamisen tärkeäksi ja halusi jakaa heille omaa tietotaitoaan.

”Hevosalalla löysin intohimoni ihmisten opettamiseen ja ohjaamiseen. Se on suurin syy sille, minkä takia minulla on niin voimakas draivi opettaa ja opastaa ihmisiä lemmikkiensä hyvinvoinnissa ja arjen sujuvuudessa.”

Käytännön toteutukseen ideoita opinnoista

Ensimmäisen vuoden liiketalouden opintojen ohella Janina suoritti myös eläintenhoidon erikoisammattitutkinnon osan kissojen ruokinnasta. Yrittäjyyden ja opintojen yhdistäminen on ollut ajoittain rankkaa, jonka vuoksi Janina on joutunut vähentämään asiakastyötä. Tulevaisuuden ja kasvun rakentaminen ovat silti tuntuneet nyt oikealta.

”HAMKin kursseilta olen saanut ihan käytännön toteutukseen asioita yritykselleni – digimarkkinointikurssin projektityöstä syntyi menestyksekäs somekampanja. Kyberturvallisuus -kurssilla tein riskianalyysin yritykselleni ja tein yritysturvallisuutta koskevia suunnitelmia, jotka on viety myös käytäntöön. Näiden lisäksi Service Design -kurssilla sain rakennettua uudelle konseptille niin hyvän pohjan, että kurssin loputtua lähdin heti viemään sitä käytäntöön ja ihan pian jo otan asiakkaita vastaan.”

HAMKin liiketalouden opettajat ovat hengessä mukana

Janina nostaa esiin toiminimiyrittäjyyden huonoina puolina yksinäisyyden. Hän kaipaisi enemmän sparrausapuja ja tiimiä ympärilleen. ”Olisi siistiä saada moniammatillinen kissaihmisten porukka tekemään tästä ison jutun. Ilokseni tilanne on kyllä aika kiva juuri nyt ja olen alkanut löytää sellaisia ihmisiä.”

Janina osallistui syksyllä 2023 Linnan Business Turnajaisiin, jota hän kuvailee mielettömänä kokemuksena. Hän tapasi muita yrittäjiä ja sai arvokasta apua Uusyrityskeskukselta. HAMKin liiketalouden opettajat ovat olleet aidosti hengessä mukana ja ovat auttaneet pitchauksen kanssa. Silloin Janina koki, ettei hän ole yksin ja on siitä erittäin kiitollinen.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Liiketalouden opinnot ovat kehittäneet Janinaa myös ihmisenä ja hän kokee sen todella arvokkaaksi. Uuden oppimisen lisäksi opinnot ovat tukeneet kasvua työelämätaidoissa ja yrittäjänä. ”Tulevaisuudessa olisi upeaa saada Kissakoulun verkkokurssit ja verkkoluennot -idea toteutettua. Toivon myös joku päivä voivani työllistää yritykseeni ihmisiä.” Janina tiivistää. Kissakoulun kasvu on suunnitelmissa, mutta muitakin siistejä vaihtoehtoja on noussut esiin. ”Kissakoulun eteen tehdään töitä, mutta realistinen on oltava!”

Kirjoittaja: Oona Helander, markkinoinnin opiskelija-assistentti