ArvoBio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous - Hämeen ammattikorkeakoulu
ArvoBio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous
Hämeen ammattikorkeakoulu
euroopa investoi maaseutualueisiin logo
-

ArvoBio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous

Materiaalit ja julkaisut

Hankkeen perustiedot

  • Toteutusaika: 1.12.2015-31.05.2019
  • Toteuttajat: Hämeen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap
  • Rahoittaja: Hanke rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.
  • Kokonaisrahoitus: 450 000€
  1. Tapahtumat ja esitykset

ArvoBio – hankkeen loppuseminaari ja puutarha-alan kiertotalouspäivä 13-14.3.2019, Seinäjoki

Puutarhatuotannon uusi kiertotalous eli ArvoBio – hankkeen loppuseminaari Seinäjoella kokosi hankkeen sekä laajemminkin aiheen ympäriltä tuloksia ja tarjosi alan toimijoille ja aiheesta kiinnostuneille tietoa ja käytänteitä tuoreeltaan. Seminaarin jälkeisenä päivänä vierailtiin Ollikkalan sirkkakasvattamossa ja Altian Koskenkorvan tehtailla.

Seminaariohjelma tästä linkistä. Esitykset:

  • Niina Kangas, Kauppapuutarhaliitto: Miten toimialalla nähdään sivuvirtojen hyödynnettävyys. Linkki esitykseen
  • Maritta Kymäläinen ja Tuija Pirttijärvi, HAMK: ArvoBio-hankkeen tuomia ratkaisuja. Linkki esitykseen
  • Eeva Lehtonen, Luke: Kuinka paljon sivuvirtoja syntyy ja missä? Linkki esitykseen
  • Katri Joensuu ja Eric Harrison, Luke: Hankkeen caset:taloudellinen tarkastelu ja ympäristövaikutukset. Linkki esitykseen
  • Leena Erälinna, Turun yliopisto: Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto.  Linkki esitykseen
  • Miika Tapio, Luke: Hyönteiset sivuvirtojen hyödyntäjänä. Linkki esitykseen
  • Biolan Suomi – Vihreitä tekoja ja vuodesta 1974 video. Linkki videoon
  • Eila Järvenpää, Luke: Puutarhatalouden sivutuottee: kannattaako kuivaus? Linkki esitykseen
  • Annakaisa Elo, HAMK: Kestävämpää puutarhataloutta biohiilen avulla. Linkki esitykseen

 

 

 

 

Reseptejä biotalouteen -seminaari 29.11.2018

Reseptejä biotalouteen -seminaari Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa 29.11. 2018 Ohjelma tästä linkistä. Esitysten tallenne tästä linkistä

Kuluttajakysely -tapahtuma: Erinomanlaiset kasvikset, Prisma Hämeenlinna, 19.-30.11.2018

Tuloskooste –poster

 

 

 

 

 

 

 

 

NärpesExpo työpaja 6.4.2017

Esite ja ohjelma

Työpajan alustukset:

Eila Järvenpää, Luke: Case tomaatti – kasvihuoneen sivuvirtakomponentit hyötykäyttöön. Linkki esitykseen

Maritta Kymäläinen, HAMK: Viherbiomassat – mikä potentiaali. Linkki esitykseen

Jarkko Nummela, HAMK: Mikrolevät – mahdollisuus kasvihuoneyrittäjälle. Linkki esitykseen

Satu Nokkonen, HAMK: Hyönteiskasvatus -tilatuotantoesimerkki. Linkki esitykseen

Sampo Tukiainen, Carbofex Oy: Biohiilen käyttö ja tuotanto kauppapuutarhoilla.

Kurt Stenvall, Jepuan Biokaasu Oy. Linkki esitykseen

 

 

 

 

Lepaa työpaja 13.8.2016

Esite ja Ohjelma (pdf)

Työpajan alustukset:

Katri Joensuu  (Luke), Leena Luoma ja Antti Toukola (HAMK, opiskelijat): Puutarhatuotannon hävikki ja sivuvirrat. Linkki esitykseen.
Irene Karlstedt, HAMK (opiskelija): Puutarhatalouden sivuvirroista kosmetiikkateollisuuden raaka-aineiksi. Linkki esitykseen.
Eila Järvenpää, Luke: Arvojakeita – mitä, miten ja miksi. Linkki esitykseen.

 

 

 

 

 

 

Esitykset muissa tapahtumissa

Maritta Kymäläinen, HAMK ja Katri Joensuu, Luke. Viljelijäpäivä 19.4.2018. Puutarhaliike Helle Oy Lieto. Linkki esitykseen

Eila Järvenpää ja Katri Joensuu, Luke,  Esitys.  Liisa Stark, HAMK. Esitys.  Porkkanpäivä  17.1.2018. Jokioinen.

Satu Nokkonen, HAMK. ArvoBio – Puutarhatalouden sivuvirrat hyönteisten ruokinnassa. Hyönteiskasvatuksen mahdollisuudet -seminaari. 16.1.2018 Kouvola.  Linkki esitykseen

Kaisa Haga ja Meira-Pia Lohiluoma, ProAgria ÖSL: ArvoBio. Esitys Svenska Träsgårdsförbundets växthusseminarie -risteilyllä 14.11.2017. Linkki esitykseen

Satu Nokkonen, HAMK. Hyönteiset – uudet ravintolähteet. Esitys Biotalouden uudet trendit Hämeessä -seminaarissa 9.11.2017 Hämeenlinna. Linkki esitykseen

Katri Joensuu, Luke. Side streams from horticultural production. Lecture at HAMK 6.11.2017. Linkki esitykseen

Satu Nokkonen ja Antti Järveläinen, HAMK: Puutarhasivuvirrat hyönteistuotannossa. Esitys Inseksseminarium 9.6.2017 Närpiö. Linkki esitykseen

Ari Meriläinen, HAMK (opiskelija): Kasvihuoneiden viherbiomassojen hyödyntäminen – tomaatti ja kurkku. Esitys KPL:n Uuden Tekniikan Päivä 22.11.2016 Tampere. Linkki esitykseen

Julkaisut ja materiaalit

Lehti- ja kirja-artikkelit

Lehtonen, Eeva; Suojala-Ahlfors, Terhi; Jaakkonen, Anna-Kaisa (2018). Avomaan puutarhatuotanko kartalla, Puutarha & Kauppa 15/2018

Joensuu Katri, Utilization of 2nd class fruits and vegetables (2018) julkaisussa: Simanovska, J. & Billingham, C.  (Toim.) Food waste not want not – Why food waste is a big deal and how to scale-up preventive action. Foundation for European Progressive Studies, Brussels, Belgium. Saatavilla tästä linkistä.

Suojala-Ahlfors, Terhi; Joensuu, Katri; Jaakkola, Sirkka (2018). Huomio vihannesten hävikkiin, Puutarha & Kauppa, 15/2018

Nokkonen, Satu; Pirttijärvi, Tuija; Järveläinen, Antti & Kymäläinen, Maritta, 2018. Puutarhatuotannon biosivuvirrat kotisirkkojen ruokinnassa. Puutarha ja Kauppa 4/2018, 10-11. 

Nokkonen, Satu; Pirttijärvi, Tuija; Kymäläinen, Maritta & Järvenpää, Eila, 2018. Ei ole samantekevää, mitä syötävät hyönteiset popsivat. Kehittyvä Elintarvike 2/2018, 10-11.   

Nokkonen, Satu; Kymäläinen, Maritta; Kannisto, Laura ja Pirttijärvi, Tuija, 2018. Sirkkojen kasvatusjäännös biokaasuksi. Biokaasu 1/2018, 13-15.

Haga, Kaisa, (2018). Behandling av biomassor och växtunderlag i Holland, Bondeföretagaren 1/2018.

Joensuu, Katri ja Hartikainen, Hanna (2018). Ulkonäöltään poikkeavat kasvikset kaupan tiskille. Maaseutuverkosto, maaseutu.fi. Artikkeli.

Stark, Liisa, (2018). Ihonpuhdistustuotteita porkkanahävikistä. Maaseutuverkosto, maaseutu.fi. Artikkeli.

Kymäläinen, Maritta; Nokkonen, Satu; Pirttijärvi, Tuija; Joensuu, Katri; Suojala-Ahlfors, Terhi ja Järvenpää, Eila, (2017). Puutarhatuotannon sivuvirroissa piilee hyödyntämättömiä varoja. Puutarha ja Kauppa 17/2017.

Kymäläinen, Maritta (2017). Tankar kring återvinning av växthusgrönbiomassor. Bondeföretagaren 1/2017.

Haga, Kaisa (2016). Trädgårdsproduktionens krettslop – nytt mervärde och affärsverksamhet. Bondeföretagaren 2/2016.

Koosteet ja tietokortit

Äänite(ppt-esitys): Puutarhatuotannon sivuvirrat (puhuttu ppt-diashow, n. 8 min; Katri Joensuu ja Hanna Hartikainen, Luke): Esitys diashow.  Samasta aihepiiristä myös englanninkieliset diat: Side steams from horticultural production (Katri Joensuu). Diat

Yleisesite (1 A4): Puutarhatuotannon sivuvirrat (Katri Joensuu ja Hanna Hartikainen, Luke). Esite.

Kooste (ppt-esitys): Avomaavihannesten sivuvirrat – määrät, hallinta ja hyödyntämismahdollisuuksia (Terhi Suojala-Ahlfors ja Katri Joensuu, Luke; Sirkka Jaakkola ja Antti Toukola, HAMK). Diat: Avomaanvihannesten sivuvirrat

Kooste (ppt-esitys): Tuontihedelmien ja -vihannesten sivuvirrat (Katri Joensuu, Luke) Diat: Tuontihedelmien ja -vihannesten sivuvirrat

Innovaatiokilpailun tausta-aineistoja:

Kasvihuoneviljelyn viherbiomassat (tomaatti ja kurkku). Ongelman määrittely.  Esitysdiat.
Mansikanviljelyn sivuvirrat. Ongelman määrittely. Esitysdiat.
Valkokaalin, porkkanan ja ruoksipulin sivuvirrat. Ongelman määrittely.   Esitysdiat.
Case SivuHyöty-hankkeesta: kasvissivuvirran uusia käyttötapojaEsitysdiat.
Innovaatiokilpailukutsu: Kutsu

Raportit ja opinnäytetyöt

Opiskelijaprojektityön raportti:  Irene Karlstedt ja Svenja Schneider (2016). Horticultural by-products in Finland for potential use as cosmetics ingredients. Hämeen ammattikorkeakoulu. (in English).  Raportti ladattavissa tästä linkistä.   Raportin liitteenä oleva koostetaulukko (Summary Table, in English) eri puutarhakasvien sisältämistä potentiaalisita yhdisteistä ladattavissa tästä linkistä.
Raportin pohjalta laadittu suomenkielinen diaesitys ”Puutarhatalouden sivuvirroista kosmetiikkateollisuuden raaka-aineiksi” ladattavissa tästä linkistä.  Esitys pidetty Lepaa-työpajassa 11.8.2016.

YAMK-opinnäytetyö: Kristiina Männistö (2018) Puutarhasivuvirtojen hyödyntäminen kuivaustekniikoilla. Hämeen ammattikorkeakoulu. Biotalouden liiketoiminnan kehittäminen. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä. Kirjallisuusreferaatti Elintarvikkeiden kuivaaminen Kristiina Männistö 2018 

AMK-opinnäytetyö: Sanna Niemi (2017). Ruukkusalaatin muoviruukkujen kierrätys : Salaatin irtileikkuu jätteen aiheuttajana. Hämeen ammattikorkeakoulu. Kestävän kehityksen koulutusohjelma. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä.

Raportti: Satu Nokkonen (2017): Tulevaisuuden valkuaisinnovaatiot – Hyönteiset ja Mikrolevät. Raportti löytyy tästä linkistä

Raportin pohjalta laaditut tietokortit avautuvat seuraavista linkeistä: Tietokortit_Hyönteiset Tietokortit_Mikrolevät

Tietokortit aiheesta Biohiili – Keinoja hallittuun ravinteiden sidontaan ja kiertoon (Jarkko Nummela, 2017): Tietokortit_Biohiili

Report: Jorrit Dortland (2017): Valorisation of tomato and cucumber plants. Raportti (in English)

Raportti: Eija Lankinen, Tero Lappalainen, Toni Vartiainen, Timo Lepistö, Tanja Tastula ja Leena Takkinen,  Puutarhatuotanto Suomessa 2040. Toimintaympäristön tutkimus ja kehittäminen – YAMK.opiskelijaprojektityö. Syksy 2017. Raportti tästä linkistä.

AMK-opinnäytetyö: Antti Järveläinen (2018). Puutarhasivuvirrat hyönteisten tuotannossa. Hämeen ammattikorkeakoulu. Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä.

Videot

Suomen suurimmalla sipulitilalla, Vehviläisen tilalla Siilinjärvellä, hyödynnetään innovatiivisesti sivuvirtojen mahdollisuuksia. Tällä videolla on esitelty sipulin kuorista prosessoitu sipulinkuoripuristeVideo.

Hyönteiset, uusina valkuiaislähteinä ovat tulossa markkinoille ja lautasellemme. HAMKissa on tutkittu ArvoBio-hankkeeseen liittyen, miten sirkkojen kasvatuksessa voisi hyödyntää puutarhatuotannon sivuvirtoja. Aiheesta tuotetut videot löytyvät suomeksi ja englanniksi.

Erinomanlaiset kasvikset. Video. Tekijöinä opiskelijat: Heta Korpela (HY, Food science), Inkeri Pääkkö (LAMK, Packaging and branding), Luisa Jannuzzi (Aalto, Creative sustainability) ja Max Nuutila (Aalto, Visual communication) 

Arbetsrutiner för bättre tomatkvalitet. Video.

Lisäksi, hankkeessa on tehty verkkokurssi (Moodle-oppimisalustalle) ”Puutarhatuotannon sivuvirrat”, hankemateriaalin pohjalta. Tiedustelut ja käyttöpyynnöt: maritta.kymalainen@hamk.fi.

YHTEYSTIEDOT

Facebook

Pari kuvaa TrädgårdsExposta, Närpiöstä, 4.-5.4.19. Paikalla olivat Erkki sekä yskijäduo Kaisa & Eila ... Lue lisääNäytä vähemmän

Pari kuvaa TrädgårdsExposta, Närpiöstä, 4.-5.4.19. Paikalla olivat Erkki sekä yskijäduo Kaisa & EilaImage attachment

Comment on Facebook

Bra jobbat ✨

ArvoBio-loppuseminaarin yhteydessä päästiin tutustumaan Ollikkalan tilan sirkkatuotantoon. Kiitos isännälle!
#Arvobio #HAMKBio #Luonnonvarakeskus #Maaseutu #kiertotalous
... Lue lisääNäytä vähemmän

ArvoBio-loppuseminaarin yhteydessä päästiin tutustumaan Ollikkalan tilan sirkkatuotantoon. Kiitos isännälle!
#Arvobio #HAMKBio #Luonnonvarakeskus #Maaseutu #kiertotalousImage attachmentImage attachment

1 month ago

Puutarhatuotannon kiertotalous

Hälsningar från Seinäjoki 🍀ArvoBio projektets slutseminarium på gång!
Projektets röda tråd har varit att hitta möjligheter och mervärde för trädgårdsproduktionens sidoflöden. Viktigt tema på vårt område där vi inom växthusproduktion producerar utöver flera tio miljoner kilogram växthusgrönsaker även flera miljoner kilogram grönbiomassa. Möjligheter finns!
... Lue lisääNäytä vähemmän

Hälsningar från Seinäjoki 🍀Image attachmentImage attachment

ArvoBio – hankkeen loppuseminaari ja puutarha-alan kiertotalouspäivä 13-14.3.2019 Seinäjoella, ilmoittaudu heti mukaan osoitteessa: www.lyyti.in/ArvoBio_6104 ... Lue lisääNäytä vähemmän

ArvoBio – hankkeen loppuseminaari ja puutarha-alan kiertotalouspäivä 13-14.3.2019 Seinäjoella, ilmoittaudu heti mukaan osoitteessa: https://www.lyyti.in/ArvoBio_6104Image attachment

4 months ago

Puutarhatuotannon kiertotalous

Terveiset Pohjanmaalta!

Siggpac
Tiedätkö mistä tuoreet kotimaiset kurkut tulevat ympäri vuoden kauppoihin?

30-vuotis juhlavuoden kunniaksi tuotettu SIGGPAC lyhyt dokumentti elokuva kertoo Suomen suurimman kurkku kasvihuoneala yrittäjän tarinan. Nyt katsottavissa täällä sekä kommenteissa YouTube linkki!
... Lue lisääNäytä vähemmän

Hämeenlinnan Prismassa järjestetyssä Erinomanlaiset kasvikset- kuluttajatutkimuksessa selvitettiin kuluttajien ostohalukkuutta kakkosluokan kasviksiin. Erinomanlaiset kasvikset kiinnostivat ja tutkimus herätti paljon mielenkiintoa; ostoksia tehtiin ja kyselyyn saatiin mahtava määrä vastauksia, 355 kappaletta!
Haastattelututkimusta olivat tekemässä Hamkin opiskelijat Biotalouden yksikön yhteisestä Sustainable Bioeconomy -moduulista ja tutkimuksen koordinoivat Luonnonvarakeskuksen tutkijat Hanna Hartikainen ja Katri Joensuu. Esittelymateriaalit ja pakkaukset suunnittelivat Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksen PackAge-kurssin opiskelijat.
... Lue lisääNäytä vähemmän

Vaihto-opiskelija tiimi järjesti menestyksekkään innovointityöpajan, joka tuotti monia hienoja uusia ideoita mansikan puristusmassan käytölle! Vai miltä kuulostaa esimerkiksi sorbetti tai siideri, joissa on hyödynnetty mansikan puristusmassaa? Tähän mennessä projektissa puristusmassaa on kuivattu jauheeksi ja siitä on tehty marmelaadia. Kannattaa jäädä seuraamaan projektin seuraavia vaiheita!

The exchange student team organized a successful innovation workshop that produced many great new ideas for the use of strawberry pressed cake! For example, how about a sorbet or cider that has utilized strawberry pressed cake? In the project students have dried pressed cake to powder and made marmalade of it. Stay tuned for the next steps in the project!
... Lue lisääNäytä vähemmän

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU