ArvoBio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous - Hämeen ammattikorkeakoulu
ArvoBio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous
ArvoBio
Eurooppa investoi maaseutualueisiin -logo
-

ArvoBio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous

Materiaalit ja julkaisut

Hankkeen perustiedot

  • Toteutusaika: 1.12.2015-31.05.2019
  • Toteuttajat: Hämeen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap
  • Rahoittaja: Hanke rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.
  • Kokonaisrahoitus: 450 000€

Tapahtumat ja esitykset

ArvoBio – hankkeen loppuseminaari ja puutarha-alan kiertotalouspäivä 13-14.3.2019, Seinäjoki

Puutarhatuotannon uusi kiertotalous eli ArvoBio – hankkeen loppuseminaari Seinäjoella kokosi hankkeen sekä laajemminkin aiheen ympäriltä tuloksia ja tarjosi alan toimijoille ja aiheesta kiinnostuneille tietoa ja käytänteitä tuoreeltaan. Seminaarin jälkeisenä päivänä vierailtiin Ollikkalan sirkkakasvattamossa ja Altian Koskenkorvan tehtailla.

Seminaariohjelma tästä linkistä.

Esitykset:

  • Niina Kangas, Kauppapuutarhaliitto: Miten toimialalla nähdään sivuvirtojen hyödynnettävyys. Linkki esitykseen
  • Maritta Kymäläinen ja Tuija Pirttijärvi, HAMK: ArvoBio-hankkeen tuomia ratkaisuja. Linkki esitykseen
  • Eeva Lehtonen, Luke: Kuinka paljon sivuvirtoja syntyy ja missä? Linkki esitykseen
  • Katri Joensuu ja Eric Harrison, Luke: Hankkeen caset:taloudellinen tarkastelu ja ympäristövaikutukset. Linkki esitykseen
  • Leena Erälinna, Turun yliopisto: Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto.  Linkki esitykseen
  • Miika Tapio, Luke: Hyönteiset sivuvirtojen hyödyntäjänä. Linkki esitykseen
  • Biolan Suomi – Vihreitä tekoja ja vuodesta 1974 video. Linkki videoon
  • Eila Järvenpää, Luke: Puutarhatalouden sivutuottee: kannattaako kuivaus? Linkki esitykseen
  • Annakaisa Elo, HAMK: Kestävämpää puutarhataloutta biohiilen avulla. Linkki esitykseen

Reseptejä biotalouteen -seminaari 29.11.2018

Reseptejä biotalouteen -seminaari Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa 29.11. 2018 Ohjelma tästä linkistä. Esitysten tallenne tästä linkistä.

Kuluttajakysely -tapahtuma: Erinomanlaiset kasvikset, Prisma Hämeenlinna, 19.-30.11.2018

Tuloskooste –poster

NärpesExpo työpaja 6.4.2017

Esite ja ohjelma

Työpajan alustukset:

Eila Järvenpää, Luke: Case tomaatti – kasvihuoneen sivuvirtakomponentit hyötykäyttöön. Linkki esitykseen

Maritta Kymäläinen, HAMK: Viherbiomassat – mikä potentiaali. Linkki esitykseen

Jarkko Nummela, HAMK: Mikrolevät – mahdollisuus kasvihuoneyrittäjälle. Linkki esitykseen

Satu Nokkonen, HAMK: Hyönteiskasvatus -tilatuotantoesimerkki. Linkki esitykseen

Sampo Tukiainen, Carbofex Oy: Biohiilen käyttö ja tuotanto kauppapuutarhoilla.

Kurt Stenvall, Jepuan Biokaasu Oy. Linkki esitykseen

Lepaa työpaja 13.8.2016

Esite ja Ohjelma (pdf)

Työpajan alustukset:

Katri Joensuu  (Luke), Leena Luoma ja Antti Toukola (HAMK, opiskelijat): Puutarhatuotannon hävikki ja sivuvirrat. Linkki esitykseen.
Irene Karlstedt, HAMK (opiskelija): Puutarhatalouden sivuvirroista kosmetiikkateollisuuden raaka-aineiksi. Linkki esitykseen.
Eila Järvenpää, Luke: Arvojakeita – mitä, miten ja miksi. Linkki esitykseen.

Esitykset muissa tapahtumissa

Maritta Kymäläinen, HAMK ja Katri Joensuu, Luke. Viljelijäpäivä 19.4.2018. Puutarhaliike Helle Oy Lieto. Linkki esitykseen

Eila Järvenpää ja Katri Joensuu, Luke,  Esitys.  Liisa Stark, HAMK. Esitys.  Porkkanpäivä  17.1.2018. Jokioinen.

Satu Nokkonen, HAMK. ArvoBio – Puutarhatalouden sivuvirrat hyönteisten ruokinnassa. Hyönteiskasvatuksen mahdollisuudet -seminaari. 16.1.2018 Kouvola.  Linkki esitykseen

Kaisa Haga ja Meira-Pia Lohiluoma, ProAgria ÖSL: ArvoBio. Esitys Svenska Träsgårdsförbundets växthusseminarie -risteilyllä 14.11.2017. Linkki esitykseen

Satu Nokkonen, HAMK. Hyönteiset – uudet ravintolähteet. Esitys Biotalouden uudet trendit Hämeessä -seminaarissa 9.11.2017 Hämeenlinna. Linkki esitykseen

Katri Joensuu, Luke. Side streams from horticultural production. Lecture at HAMK 6.11.2017. Linkki esitykseen

Satu Nokkonen ja Antti Järveläinen, HAMK: Puutarhasivuvirrat hyönteistuotannossa. Esitys Inseksseminarium 9.6.2017 Närpiö. Linkki esitykseen

Ari Meriläinen, HAMK (opiskelija): Kasvihuoneiden viherbiomassojen hyödyntäminen – tomaatti ja kurkku. Esitys KPL:n Uuden Tekniikan Päivä 22.11.2016 Tampere. Linkki esitykseen

Hankejulkaisu: 

Puutarhatuotannon kasvisperäiset sivuvirrat hyödyksi: Puutarhatuotannon uusi kiertotalous -hankkeessa kertyneitä tuloksia ja kokemuksia. Kymäläinen M., Suojala-Ahlfors T. (Eds.)., (2020). In: HAMKin e-julkaisuja 3/2020, Hämeen ammattikorkeakoulu. Linkki julkaisuun. 

Loppuraportin tausta-aineistoa:

Joensuu, Katri: ArvoBio-hankkeessa tarkasteltujen sivuvirtojen hyötykäyttöratkaisujen ilmastovaikutusarviointi (ppt-kooste).

Harrison, Eric: ArvoBio-hankkeessa tarkasteltujen sivuvirtojen hyötykäyttöratkaisujen taloudellinen tarkastelu (ppt-kooste).

Kymäläinen, Maritta; Tiainen, Satu; Järvenpää, Eila, Kallioinen, Marja: Tomaattiviherbiomassan puristuskokeet. Raportti

Lehti- ja kirja-artikkelit

Elo, Annakaisa ja Kymäläinen, Maritta. Biololets många möjligheter inom trädgårdsproduktionen. Trädgårdsnytt 8/2019, 13

Tupasela, Tuomo; Järvenpää, Eila; Bragge, Rina; Kymäläinen, Maritta ja Pirttijärvi, Tuija. Puutarhatuotannon kuivatuilla sivuvirroilla olisi käyttöä. Kehittyvä Elintarvike 2/2019, 46-47.

Anttila, Milla ja Kivimäki, Satu (2019). Puutarhatuotannon sivuvirroista hyönteisten ruuaksi. Maaseutuverkosto, maaseutu.fi. Artikkeli.

Lehtonen, Eeva; Suojala-Ahlfors, Terhi; Jaakkonen, Anna-Kaisa (2018). Avomaan puutarhatuotanto kartalla, Puutarha & Kauppa 15/2018

Joensuu Katri, Utilization of 2nd class fruits and vegetables (2018) julkaisussa: Simanovska, J. & Billingham, C.  (Toim.) Food waste not want not – Why food waste is a big deal and how to scale-up preventive action. Foundation for European Progressive Studies, Brussels, Belgium. Saatavilla tästä linkistä.

Suojala-Ahlfors, Terhi; Joensuu, Katri; Jaakkola, Sirkka (2018). Huomio vihannesten hävikkiin, Puutarha & Kauppa, 15/2018

Nokkonen, Satu; Pirttijärvi, Tuija; Järveläinen, Antti & Kymäläinen, Maritta, 2018. Puutarhatuotannon biosivuvirrat kotisirkkojen ruokinnassa. Puutarha ja Kauppa 4/2018, 10-11.

Nokkonen, Satu; Pirttijärvi, Tuija; Kymäläinen, Maritta & Järvenpää, Eila, 2018. Ei ole samantekevää, mitä syötävät hyönteiset popsivat. Kehittyvä Elintarvike 2/2018, 10-11.

Nokkonen, Satu; Kymäläinen, Maritta; Kannisto, Laura ja Pirttijärvi, Tuija, 2018. Sirkkojen kasvatusjäännös biokaasuksi. Biokaasu 1/2018, 13-15.

Haga, Kaisa, (2018). Behandling av biomassor och växtunderlag i Holland, Bondeföretagaren 1/2018.

Joensuu, Katri ja Hartikainen, Hanna (2018). Ulkonäöltään poikkeavat kasvikset kaupan tiskille. Maaseutuverkosto, maaseutu.fi. Artikkeli.

Stark, Liisa, (2018). Ihonpuhdistustuotteita porkkanahävikistä. Maaseutuverkosto, maaseutu.fi. Artikkeli.

Kymäläinen, Maritta; Nokkonen, Satu; Pirttijärvi, Tuija; Joensuu, Katri; Suojala-Ahlfors, Terhi ja Järvenpää, Eila, (2017). Puutarhatuotannon sivuvirroissa piilee hyödyntämättömiä varoja. Puutarha ja Kauppa 17/2017.

Kymäläinen, Maritta (2017). Tankar kring återvinning av växthusgrönbiomassor. Bondeföretagaren 1/2017.

Haga, Kaisa (2016). Trädgårdsproduktionens krettslop – nytt mervärde och affärsverksamhet. Bondeföretagaren 2/2016.

Koosteet ja tietokortit

Äänite(ppt-esitys): Puutarhatuotannon sivuvirrat (puhuttu ppt-diashow, n. 8 min; Katri Joensuu ja Hanna Hartikainen, Luke): Esitys diashow.  Samasta aihepiiristä myös englanninkieliset diat: Side steams from horticultural production (Katri Joensuu). Diat

Yleisesite (1 A4): Puutarhatuotannon sivuvirrat (Katri Joensuu ja Hanna Hartikainen, Luke). Esite.

Kooste (ppt-esitys): Avomaavihannesten sivuvirrat – määrät, hallinta ja hyödyntämismahdollisuuksia (Terhi Suojala-Ahlfors ja Katri Joensuu, Luke; Sirkka Jaakkola ja Antti Toukola, HAMK). Diat: Avomaanvihannesten sivuvirrat

Kooste (ppt-esitys): Tuontihedelmien ja -vihannesten sivuvirrat (Katri Joensuu, Luke) Diat: Tuontihedelmien ja -vihannesten sivuvirrat

Innovaatiokilpailun tausta-aineistoja:

Kasvihuoneviljelyn viherbiomassat (tomaatti ja kurkku). Ongelman määrittely.  Esitysdiat.
Mansikanviljelyn sivuvirrat. Ongelman määrittely. Esitysdiat.
Valkokaalin, porkkanan ja ruoksipulin sivuvirrat. Ongelman määrittely.   Esitysdiat.
Case SivuHyöty-hankkeesta: kasvissivuvirran uusia käyttötapojaEsitysdiat.
Innovaatiokilpailukutsu: Kutsu

Opinnäytetyöt ja raportit

YAMK-opinnäytetyö: Sanna Niemi (2019). Tomaatin ja kurkun viherbiomassojen hyödyntäminen. Hämeen ammattikorkeakoulu. Biotalouden liiketoiminnan kehittäminen. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä.

YAMK-opinnäytetyö: Kristiina Männistö (2018) Puutarhasivuvirtojen hyödyntäminen kuivaustekniikoilla. Hämeen ammattikorkeakoulu. Biotalouden liiketoiminnan kehittäminen. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä. Kirjallisuusreferaatti Elintarvikkeiden kuivaaminen Kristiina Männistö 2018

AMK-opinnäytetyö: Antti Järveläinen (2018). Puutarhasivuvirrat hyönteisten tuotannossa. Hämeen ammattikorkeakoulu. Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä.

AMK-opinnäytetyö: Sanna Niemi (2017). Ruukkusalaatin muoviruukkujen kierrätys : Salaatin irtileikkuu jätteen aiheuttajana. Hämeen ammattikorkeakoulu. Kestävän kehityksen koulutusohjelma. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä.

Raportti: Maritta Kymäläinen, Satu Tiainen, Eila Järvenpää, Marja Kallioinen, Tomaattiviherbiomassan puristuskokeet. Kevät 2019.  Raportti tästä linkistä.

Raportti: Eija Lankinen, Tero Lappalainen, Toni Vartiainen, Timo Lepistö, Tanja Tastula ja Leena Takkinen,  Puutarhatuotanto Suomessa 2040. Toimintaympäristön tutkimus ja kehittäminen – YAMK.opiskelijaprojektityö. Syksy 2017. Raportti tästä linkistä.

Raportti: Satu Nokkonen (2017): Tulevaisuuden valkuaisinnovaatiot – Hyönteiset ja Mikrolevät. Raportti löytyy tästä linkistä.

Raportin pohjalta laaditut tietokortit avautuvat seuraavista linkeistä: Tietokortit_Hyönteiset Tietokortit_Mikrolevät

Tietokortit aiheesta Biohiili – Keinoja hallittuun ravinteiden sidontaan ja kiertoon (Jarkko Nummela, 2017): Tietokortit_Biohiili

Report: Jorrit Dortland (2017): Valorisation of tomato and cucumber plants. Raportti (in English)

Opiskelijaprojektityön raportti:  Irene Karlstedt ja Svenja Schneider (2016). Horticultural by-products in Finland for potential use as cosmetics ingredients. Hämeen ammattikorkeakoulu. (in English).  Raportti ladattavissa tästä linkistä.   Raportin liitteenä oleva koostetaulukko (Summary Table, in English) eri puutarhakasvien sisältämistä potentiaalisita yhdisteistä ladattavissa tästä linkistä.
Raportin pohjalta laadittu suomenkielinen diaesitys ”Puutarhatalouden sivuvirroista kosmetiikkateollisuuden raaka-aineiksi” ladattavissa tästä linkistä.  Esitys pidetty Lepaa-työpajassa 11.8.2016.

Videot

Suomen suurimmalla sipulitilalla, Vehviläisen tilalla Siilinjärvellä, hyödynnetään innovatiivisesti sivuvirtojen mahdollisuuksia. Tällä videolla on esitelty sipulin kuorista prosessoitu sipulinkuoripuristeVideo.

Hyönteiset, uusina valkuiaislähteinä ovat tulossa markkinoille ja lautasellemme. HAMKissa on tutkittu ArvoBio-hankkeeseen liittyen, miten sirkkojen kasvatuksessa voisi hyödyntää puutarhatuotannon sivuvirtoja. Aiheesta tuotetut videot löytyvät suomeksi ja englanniksi.

Erinomanlaiset kasvikset. Video. Tekijöinä opiskelijat: Heta Korpela (HY, Food science), Inkeri Pääkkö (LAMK, Packaging and branding), Luisa Jannuzzi (Aalto, Creative sustainability) ja Max Nuutila (Aalto, Visual communication)

Arbetsrutiner för bättre tomatkvalitet. Video.

Lisäksi, hankkeessa on tehty verkkokurssi (Moodle-oppimisalustalle) ”Puutarhatuotannon sivuvirrat”, hankemateriaalin pohjalta. Tiedustelut ja käyttöpyynnöt: maritta.kymalainen@hamk.fi.

YHTEYSTIEDOT

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Lähiruokatuottajat ja kauppa ovat usein hyvin eri kokoisia toimijoita, mistä aiheutuu omat ongelmansa. Kuitenkin sekä kaupalla että tuottajilla on sama intressi: saada kuluttajille paremmin tuotteita, joilla on menekkiä ja joiden alkuperä tunnetaan.

HAMKissa alkanut kehittämishanke pyrkii lisäämään tietoa ja kommunikaatiota eri osapuolten välille.

Local food producers and retailers are often operators of very different scale, which causes some problems. However, they share the same interest: to provide desired products for consumers and products, whose origin is known.

The development project that has started at HAMK aims to increase information and communication between the different parties involved.

Lisää aiheesta jutussamme: www.hamk.fi/2021/lisaa-lahiruokaa-parempaa-dialogia/ (in finnish)
... Lue lisääNäytä vähemmän

Lähiruokatuottajat ja kauppa ovat usein hyvin eri kokoisia toimijoita, mistä aiheutuu omat ongelmansa. Kuitenkin sekä kaupalla että tuottajilla on sama intressi: saada kuluttajille paremmin tuotteita, joilla on menekkiä ja joiden alkuperä tunnetaan. 

HAMKissa alkanut kehittämishanke pyrkii lisäämään tietoa ja kommunikaatiota eri osapuolten välille. 

Local food producers and retailers are often operators of very different scale, which causes some problems. However, they share the same interest: to provide desired products for consumers and products, whose origin is known. 

The development project that has started at HAMK aims to increase information and communication between the different parties involved.

Lisää aiheesta jutussamme: https://www.hamk.fi/2021/lisaa-lahiruokaa-parempaa-dialogia/ (in finnish)

Apurahoja tarjolla – vielä 26.2. ehtii hakea!

Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen säätiö myöntää apurahoja Kanta-Hämeen ja Etelä-Pirkanmaan alueita tukeviin tutkimushankkeisiin.

Lisätietoja: www.hamk.fi/2021/tutkimusapurahoja-haettavana-26-2-saakka/
... Lue lisääNäytä vähemmän

Oletko kiinnostunut uusien teknologioiden kuten yhteistyörobotiikan ja 3D-teknologioiden käyttöönotosta sekä älykkäiden kone- ja tuotantojärjestelmien kehittämisestä Lean-johtamismenetelmiä hyödyntäen?

Ilmoittaudu Teollisuuden Digi-Robo -osaaja koulutukseen viimeistään 3.3. mennessä!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: www.hamk.fi/projektit/teollisuuden-digi-robo-osaaja/
... Lue lisääNäytä vähemmän

Oletko kiinnostunut uusien teknologioiden kuten yhteistyörobotiikan ja 3D-teknologioiden käyttöönotosta sekä älykkäiden kone- ja tuotantojärjestelmien kehittämisestä Lean-johtamismenetelmiä hyödyntäen?

Ilmoittaudu Teollisuuden Digi-Robo -osaaja koulutukseen viimeistään 3.3. mennessä!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://www.hamk.fi/projektit/teollisuuden-digi-robo-osaaja/

Opettajia ja opiskelijoita 11 maasta, kaikkiaan 243 opiskelijaa ja 25 opettajaa. HAMK Wellbeing International Week on käynnissä!

Wellbeing International Week on HAMK Hyvinvointiosaamisen yksikön järjestämä vuosittainen tapahtuma, joka tuo yhteen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan opettajia ja opiskelijoita ympäri maailmaa. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään verkossa. Vastaavaa tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 2005 alkaen.

Viikon sisältö koostuu lyhyistä luennoista ja työpajoista, joihin yhteistyöyliopistot ja -ammattikorkeakoulut ovat ilmoittautuneet etukäteen.

//

243 students and 25 registered lecturers from 11 countries. HAMK Wellbeing International Week started today!

The annual Wellbeing International Week is organised by the School of Wellbeing and brings together lecturers and students of health care, social work and education from around the world. The event is organized online.

The week consists of lectures and workshops offered to pre-registered students from HAMK and its international partner universities.

The Wellbeing International Week has a long tradition - The first international week, "Summer School" was held in 2005.
www.hamk.fi/hamk-wellbeing-international-week/

#hamkwiw2021 #kansainvälinenhamk #internationalhamk
... Lue lisääNäytä vähemmän

Opettajia ja opiskelijoita 11 maasta, kaikkiaan 243 opiskelijaa ja 25 opettajaa.  HAMK Wellbeing International Week on käynnissä!

Wellbeing International Week on HAMK Hyvinvointiosaamisen yksikön järjestämä vuosittainen tapahtuma, joka tuo yhteen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan opettajia ja opiskelijoita ympäri maailmaa. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään verkossa. Vastaavaa tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 2005 alkaen.

Viikon sisältö koostuu lyhyistä luennoista ja työpajoista, joihin  yhteistyöyliopistot ja -ammattikorkeakoulut ovat ilmoittautuneet etukäteen. 

//

243 students and 25 registered lecturers from 11 countries. HAMK Wellbeing International Week started today!

The annual Wellbeing International Week is organised by the School of Wellbeing and brings together lecturers and students of health care, social work and education from around the world. The event is organized online.

The week consists of lectures and workshops offered to pre-registered students from HAMK and its international partner universities. 

The Wellbeing International Week has a long tradition - The first international week, Summer School was held in 2005. 
https://www.hamk.fi/hamk-wellbeing-international-week/…

#hamkwiw2021 #kansainvälinenhamk #internationalhamk

Haemme puurakenteiden tai rakennusten energiajärjestelmien tutkijayliopettajaa johtamaan oman alueensa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa! Lue lisää ja hae viimeistään 28.2. osoitteessa www.kuntarekry.fi/fi/tyonantajat/hameen-ammattikorkeakoulu-oy/ #Hae #työpaikat #hamktech #avoimettyöpaikat #kuntarekry ... Lue lisääNäytä vähemmän

Haemme puurakenteiden tai rakennusten energiajärjestelmien tutkijayliopettajaa johtamaan oman alueensa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa! Lue lisää ja hae viimeistään 28.2. osoitteessa https://www.kuntarekry.fi/fi/tyonantajat/hameen-ammattikorkeakoulu-oy/ #hae #työpaikat #hamktech #avoimettyöpaikat #kuntarekry

Comment on Facebook

Waleed Ahmed Sheikh

Oletko kiinnostunut uusien teknologioiden kuten yhteistyörobotiikan ja 3D-teknologioiden käyttöönotosta sekä älykkäiden kone- ja tuotantojärjestelmien kehittämisestä Lean-johtamismenetelmiä hyödyntäen? Ilmoittaudu Teollisuuden Digi-Robo -osaaja koulutukseen viimeistään 3.3. mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: www.hamk.fi/projektit/teollisuuden-digi-robo-osaaja/
... Lue lisääNäytä vähemmän

Oletko kiinnostunut uusien teknologioiden kuten yhteistyörobotiikan ja 3D-teknologioiden käyttöönotosta sekä älykkäiden kone- ja tuotantojärjestelmien kehittämisestä Lean-johtamismenetelmiä hyödyntäen? Ilmoittaudu Teollisuuden Digi-Robo -osaaja koulutukseen viimeistään 3.3. mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://www.hamk.fi/projektit/teollisuuden-digi-robo-osaaja/

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU