Arvobio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous

Hämeen ammattikorkeakoulu
euroopa investoi maaseutualueisiin logo
-

Arvobio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous

Materiaalit ja julkaisut

Hankkeen perustiedot

  • Toteutusaika: 1.12.2015-31.05.2019
  • Rahoittaja: Hanke rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.
  • Kokonaisrahoitus: 450 000€

Työpajat ja tietoiskut

ArvoBio – hankkeen loppuseminaari ja puutarha-alan kiertotalouspäivä 13-14.3.2019, Seinäjoki
 

Puutarhatuotannon uusi kiertotalous eli ArvoBio – hankkeen loppuseminaari Seinäjoella kokoaa hankkeen sekä laajemminkin aiheen ympäriltä tuloksia ja tarjoaa alan toimijoille ja aiheesta kiinnostuneille tietoa ja käytänteitä tuoreeltaan. Lisäksi on mahdollisuus verkostoitua ja keskustella asiantuntijoiden kanssa. Tervetuloa!

 

 

Lepaa työpaja 13.8.2016

Esite ja Ohjelma (pdf)

Työpajan alustukset:

Katri Joensuu  (Luke), Leena Luoma ja Antti Toukola (HAMK, opiskelijat): Puutarhatuotannon hävikki ja sivuvirrat. Linkki esitykseen.
Irene Karlstedt, HAMK (opiskelija): Puutarhatalouden sivuvirroista kosmetiikkateollisuuden raaka-aineiksi. Linkki esitykseen.
Eila Järvenpää, Luke: Arvojakeita – mitä, miten ja miksi. Linkki esitykseen.

NärpesExpo työpaja 6.4.2017

Esite ja ohjelma

Työpajan alustukset:

Eila Järvenpää, Luke: Case tomaatti – kasvihuoneen sivuvirtakomponentit hyötykäyttöön. Linkki esitykseen
Maritta Kymäläinen, HAMK: Viherbiomassat – mikä potentiaali. Linkki esitykseen
Jarkko Nummela, HAMK: Mikrolevät – mahdollisuus kasvihuoneyrittäjälle. Linkki esitykseen
Satu Nokkonen, HAMK: Hyönteiskasvatus -tilatuotantoesimerkki. Linkki esitykseen
Sampo Tukiainen, Carbofex Oy: Biohiilen käyttö ja tuotanto kauppapuutarhoilla.
Kurt Stenvall, Jepuan Biokaasu Oy. Linkki esitykseen

Esitykset ja tietoiskut

Ari Meriläinen, HAMK (opiskelija): Kasvihuoneiden viherbiomassojen hyödyntäminen – tomaatti ja kurkku. Esitys KPL:n Uuden Tekniikan Päivä 22.11.2016 Tampere. Linkki esitykseen
Satu Nokkonen ja Antti Järveläinen, HAMK: Puutarhasivuvirrat hyönteistuotannossa. Esitys Inseksseminarium 9.6.2017 Närpiö. Linkki esitykseen
Katri Joensuu, Luke. Side streams from horticultural production. Lecture at HAMK 6.11.2017.
Satu Nokkonen, HAMK. Hyönteiset – uudet ravintolähteet. Esitys Biotalouden uudet trendit Hämeessä -seminaarissa 9.11.2017 Hämeenlinna. Linkki esitykseen
Kaisa Haga ja Meira-Pia Lohiluoma, ProAgria ÖSL: ArvoBio. Esitys Svenska Träsgårdsförbundets växthusseminarie -risteilyllä 14.11.2017. Linkki esitykseen
Satu Nokkonen, HAMK. ArvoBio – Puutarhatalouden sivuvirrat hyönteisten ruokinnassa. Hyönteiskasvatuksen mahdollisuudet -seminaari. 16.1.2018 Kouvola.  Linkki esitykseen

Julkaisut ja hyvät käytänteet

Esityksiä ja koosteita aiheesta ’Puutarhatuotannon sivuvirrat’

Lehtonen, Eeva; Suojala-Ahlfors, Terhi; Jaakkonen, Anna-Kaisa (2018), Avomaan puutarhatuotanko kartalla, Puutarha & Kauppa 15/2018

Joensuu Katri, Utilization of 2nd class fruits and vegetables (2018) julkaisussa: Simanovska, J. & Billingham, C.  (Toim.) Food waste not want not – Why food waste is a big deal and how to scale-up preventive action. Foundation for European Progressive Studies, Brussels, Belgium. Saatavilla tästä linkistä.

Suojala-Ahlfors, Terhi; Joensuu, Katri; Jaakkola, Sirkka (2018) Huomio vihannesten hävikkiin, Puutarha & Kauppa, 15/2018

Kaisa Haga (2018), Behandling av biomassor och växtunderlag i Holland, Bondeföretagaren 

https://www.lantbrukssallskapet.fi/wp-content/uploads/bonde2018-2.pdf

Liisa Stark (2018) , Ihonpuhdistustuotteita porkkanahävikistä

https://www.maaseutu.fi/maaseutu/yrittajyys/ihonpuhdistustuotteita-porkkanahavikista/ 

 

Esitys Reseptejä biotalouteen -seminaarissa Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa 29.11. 2018 Ohjelma tästä linkistä. Esityksen tallenne tästä linkistä.                           

Yleisesitys: Puutarhatuotannon sivuvirrat (puhuttu ppt-diashow, n. 8 min; Katri Joensuu ja Hanna Hartikainen, Luke): Esitys diashow.  Samasta aihepiiristä myös englanninkieliset diat: Side steams from horticultural production (Katri Joensuu). Diat

Yleisesite (1 A4): Puutarhatuotannon sivuvirrat (Katri Joensuu ja Hanna Hartikainen, Luke). Esite.

Kooste (ppt-esitys): Avomaavihannesten sivuvirrat – määrät, hallinta ja hyödyntämismahdollisuuksia (Terhi Suojala-Ahlfors ja Katri Joensuu, Luke; Sirkka Jaakkola ja Antti Toukola, HAMK). Diat: Avomaanvihannesten sivuvirrat

Esitys: Tuontihedelmien ja -vihannesten sivuvirrat (Katri Joensuu, Luke) Diat: Tuontihedelmien ja -vihannesten sivuvirrat

Innovaatiokilpailun tausta-aineistoja:

Kasvihuoneviljelyn viherbiomassat (tomaatti ja kurkku). Ongelman määrittely.  Esitysdiat.
Mansikanviljelyn sivuvirrat. Ongelman määrittely. Esitysdiat.
Valkokaalin, porkkanan ja ruoksipulin sivuvirrat. Ongelman määrittely.   Esitysdiat.
Case SivuHyöty-hankkeesta: kasvissivuvirran uusia käyttötapojaEsitysdiat.
Innovaatiokilpailukutsu: Kutsu

Raportteja ja opinnäytetöitä

Opiskelijaprojektityön raportti:  Irene Karlstedt ja Svenja Schneider (2016). Horticultural by-products in Finland for potential use as cosmetics ingredients. Hämeen ammattikorkeakoulu. (in English).  Raportti ladattavissa tästä linkistä.   Raportin liitteenä oleva koostetaulukko (Summary Table, in English) eri puutarhakasvien sisältämistä potentiaalisita yhdisteistä ladattavissa tästä linkistä.
Raportin pohjalta laadittu suomenkielinen diaesitys ”Puutarhatalouden sivuvirroista kosmetiikkateollisuuden raaka-aineiksi” ladattavissa tästä linkistä.  Esitys pidetty Lepaa-työpajassa 11.8.2016.

YAMK-opinnäytetyö: Kristiina Männistö (2018) Puutarhasivuvirtojen hyödyntäminen kuivaustekniikoilla. Hämeen ammattikorkeakoulu. Biotalouden liiketoiminnan kehittäminen. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä.
AMK-opinnäytetyö: Sanna Niemi (2017). Ruukkusalaatin muoviruukkujen kierrätys : Salaatin irtileikkuu jätteen aiheuttajana. Hämeen ammattikorkeakoulu. Kestävän kehityksen koulutusohjelma. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä.
Raportti: Satu Nokkonen (2017): Tulevaisuuden valkuaisinnovaatiot – Hyönteiset ja Mikrolevät. Raportti löytyy tästä linkistä.  Raportin pohjalta laaditut tietokortit avautuvat seuraavista linkeistä:

Tietokortit_Hyönteiset Tietokortit_Mikrolevät
Tietokortit aiheesta Biohiili – Keinoja hallittuun ravinteiden sidontaan ja kiertoon (Jarkko Nummela, 2017):
Tietokortit_Biohiili
Report: Jorrit Dortland (2017): Valorisation of tomato and cucumber plants. Raportti (in English)
RAPORTTI: Eija Lankinen, Tero Lappalainen, Toni Vartiainen, Timo Lepistö, Tanja Tastula ja Leena Takkinen,  Puutarhatuotanto Suomessa 2040. Toimintaympäristön tutkimus ja kehittäminen – YAMK.opiskelijaprojektityö. Syksy 2017. Raportti tästä linkistä.
AMK-opinnäytetyö: Antti Järveläinen (2018). Puutarhasivuvirrat hyönteisten tuotannossa. Hämeen ammattikorkeakoulu. Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma. Opinnäytetyö ladattavissa tästä linkistä.

Hyvä käytäntö -videot

Suomen suurimmalla sipulitilalla, Vehviläisen tilalla Siilinjärvellä, hyödynnetään innovatiivisesti sivuvirtojen mahdollisuuksia. Tällä videolla on esitelty sipulin kuorista prosessoitu sipulinkuoripuristeVideo.
Hyönteiset, uusina valkuiaislähteinä ovat tulossa markkinoille ja lautasellemme. HAMKissa on tutkittu ArvoBio-hankkeeseen liittyen, miten sirkkojen kasvatuksessa voisi hyödyntää puutarhatuotannon sivuvirtoja. Aiheesta tuotetut videot löytyvät suomeksi ja englanniksi.

YHTEYSTIEDOT

Facebook

3 days ago

Puutarhatuotannon kiertotalous

ArvoBio – hankkeen loppuseminaari ja puutarha-alan kiertotalouspäivä 13-14.3.2019 Seinäjoella, ilmoittaudu heti mukaan osoitteessa: www.lyyti.in/ArvoBio_6104 ... Lue lisääNäytä vähemmän

ArvoBio – hankkeen loppuseminaari ja puutarha-alan kiertotalouspäivä 13-14.3.2019 Seinäjoella, ilmoittaudu heti mukaan osoitteessa: https://www.lyyti.in/ArvoBio_6104Image attachment

2 months ago

Puutarhatuotannon kiertotalous

Terveiset Pohjanmaalta!

Siggpac
Tiedätkö mistä tuoreet kotimaiset kurkut tulevat ympäri vuoden kauppoihin? 30-vuotis juhlavuoden kunniaksi tuotettu SIGGPAC lyhyt dokumentti elokuva kertoo Suomen suurimman kurkku kasvihuoneala yrittäjän tarinan. Nyt katsottavissa täällä sekä kommenteissa YouTube linkki!
... Lue lisääNäytä vähemmän

Hämeenlinnan Prismassa järjestetyssä Erinomanlaiset kasvikset- kuluttajatutkimuksessa selvitettiin kuluttajien ostohalukkuutta kakkosluokan kasviksiin. Erinomanlaiset kasvikset kiinnostivat ja tutkimus herätti paljon mielenkiintoa; ostoksia tehtiin ja kyselyyn saatiin mahtava määrä vastauksia, 355 kappaletta!
Haastattelututkimusta olivat tekemässä Hamkin opiskelijat Biotalouden yksikön yhteisestä Sustainable Bioeconomy -moduulista ja tutkimuksen koordinoivat Luonnonvarakeskuksen tutkijat Hanna Hartikainen ja Katri Joensuu. Esittelymateriaalit ja pakkaukset suunnittelivat Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksen PackAge-kurssin opiskelijat.
... Lue lisääNäytä vähemmän

Vaihto-opiskelija tiimi järjesti menestyksekkään innovointityöpajan, joka tuotti monia hienoja uusia ideoita mansikan puristusmassan käytölle! Vai miltä kuulostaa esimerkiksi sorbetti tai siideri, joissa on hyödynnetty mansikan puristusmassaa? Tähän mennessä projektissa puristusmassaa on kuivattu jauheeksi ja siitä on tehty marmelaadia. Kannattaa jäädä seuraamaan projektin seuraavia vaiheita!

The exchange student team organized a successful innovation workshop that produced many great new ideas for the use of strawberry pressed cake! For example, how about a sorbet or cider that has utilized strawberry pressed cake? In the project students have dried pressed cake to powder and made marmalade of it. Stay tuned for the next steps in the project!
... Lue lisääNäytä vähemmän

4 months ago

Puutarhatuotannon kiertotalous

Tuotekehitysinnovointityöpaja käynnissä Visamäessä, mukana myös Vanajanlinnan Chef Mika Jokela, mitä uusia ideoita saadaankaan kehiteltyä? ... Lue lisääNäytä vähemmän

Tuotekehitysinnovointityöpaja käynnissä Visamäessä, mukana myös Vanajanlinnan Chef Mika Jokela, mitä uusia ideoita saadaankaan kehiteltyä?Image attachmentImage attachment

Ensimmäinen testituote opiskelijaprojektissa on valmistunut: Mansikan puristusmassasta marmelaadiksi!

Students worked in food lab and the first testproduct is ready: marmedale type!
... Lue lisääNäytä vähemmän

Mansikan puristusmassan jatkojalostuksen opiskelijaprojekti on käynnistynyt. Projektia tullaan seuraamaan Facebook-kanavalla syksyn ajan. Tule siis mukaan seuraamaan mitä uutta tuotekehittelystä seuraa! ... Lue lisääNäytä vähemmän

Mansikan puristusmassan jatkojalostuksen opiskelijaprojekti on käynnistynyt. Projektia tullaan seuraamaan Facebook-kanavalla syksyn ajan. Tule siis mukaan seuraamaan mitä uutta tuotekehittelystä seuraa!

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU