Finnish Academy for Skills Excellence (FASE) - Hämeen ammattikorkeakoulu
Finnish Academy for Skills Excellence (FASE)
FASE kaksi ihmistä seisovat rakennuksen edessä.

Finnish Academy for Skills Excellence (FASE)

FASE – Tietoa, taitoa ja tukea huippuosaamisen kehittämiseen

Tervetuloa sivuillemme tutustumaan tapaamme kehittää ammatillista osaamista ammattitaitokilpailutoiminnan avulla.

Finnish Academy for Skills Excellence (ent. Skills Trainers´ Academy) – FASE perustettiin 2008 Hämeen ammattikorkeakoulun yhteyteen huolehtimaan ammattitaitokilpailutoiminnassa tarvittavasta monipuolisesta koulutuksesta ja kehittämään ammatillista opettajankoulutusta ja opettajien osaamista kilpailutoiminnan kautta. Tätä tehtävää me edelleen toteutamme.

Heti alusta lähtien on ammattitaitokilpailutoiminta yhdistänyt monipuolisen joukon ammatillisen koulutuksen toimijoita. Näin on yhä edelleen. Mukana ovat ammatilliset oppilaitokset, opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus, kansainvälisen kilpailutoiminnan myötä rakentuneet valmennusyksiköt, työnantajien ja -tekijöiden etujärjestöt, yritykset, opettajakorkeakoulut, ammattikorkeakoulut, yliopistosektori sekä nykyisin myös jo yli tuhatpäinen yksityishenkilöiden joukko opettajia, entisiä kilpailijoita ja työelämän edustajia. FASE:n keskeinen yhteistyökumppani on Skills Finland ry, joka perustettiin vuonna 1993 koordinoimaan ammattitaitokilpailuja Suomessa.​

FASE tukee huippuosaamisen kehittämistä osana ammatillista koulutusta ja kehittää käytännön arjessa sovellettavaa ammatillisen huippuosaamisen pedagogiikkaa. FASE luo kestäviä huippuosaamisen ratkaisuja kouluttaen, valmentaen, tutkien ja levittäen hyviä käytänteitä ammatillisen koulutuksen kentällä. FASE tiimiläisiä voit löytää lähi- ja verkkokoulutuksista Skills -verkoston toimijoiden kanssa, kilpailutapahtumista, seminaareista ja kongresseista kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

FASE:n tehtäviin kuuluu Taitaja-toiminnan laadunvarmistus, tuki Suomen ammattitaitomaajoukkueille sekä ammattitaitokilpailuissa kehitettyjen hyvien käytänteiden levittäminen ja hyödyntäminen. FASE tukee Skills Finland ry:n strategisten tavoitteiden toteutumista.

Huippuosaamisen kehittämisellä on tärkeä rooli tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaamiseksi. Osaamistarpeiden muutos on pysyvää ja elinkeinoelämä tarvitsee osaajia. Ammatillisen huippuosaamisen kehittämisen pitää olla jatkuvaa ja olemmekin ajoittaneet laadunvarmistustehtävät kilpailutoiminnan vuosikellon mukaan. Kilpailutoiminta uudistaa ammatillista koulutusta ja kehittää opettajien osaamista.

FASE:n toiminnot on suunnattu ammatillisille opettajille, kilpailuasiantuntijoille, työelämälle sekä kaikille kiinnostuneille.

Finnish Academy for Skills Exellencen toimintaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

You can view this information in English here 

Mikäli tämä kuva ei näy, pääset samaan tietoon käsiksi täältä.

Lisää FASEsta

Ajankohtaista

16.-19.5.2022 Taitaja2022 Pori

24.1.-27.5.2022 Ammatillisen huippuosaamisen pedagogiikka 10 op

Ilmoittaudu mukaan tästä

8.12.2021 Huippuosaamisen seminaari

23.9.2021 Mukaan Taitaja-kilpailuun – Seminaari

18.-20.5.2021 Taitaja2021 Oulu

 • Taitajassa näytetään osaamista yli 40 eri lajin osalta. Jokaisessa lajissa on omat tehtävät ja arviointikriteerit. Lajeilla on kuitenkin myös paljon yhteistä, joka kaikkien mukana olevien toimijoiden on hyvä tietää. Testaa sinäkin miten hyvin tunnet Taitajan sääntöjä ja yleisiä periaatteita ja tee Taitaja2021 finaali sääntö- ja tuomaritesti tästä eller på svenska

26.−30.5.2021 Intenational Abilympics Moskovassa 

11.-14.5.2020 Taitaja2020 Jyväskylässä

 

Koulutukset

FASE järjestää Taitaja-lajivastaavakoulutusta, lajipäällikkövalmennusta ja eksperttikoulutusta. Skills Finland valitsee lajivastaavat, lajipäälliköt ja ekspertit lajeille. 

Näiden koulutusten lisäksi FASE tarjoaa huippuosaamisen pedagogiikka valmennusta monimuoto- sekä verkkototeutuksina, sekä toteuttaa tilauskoulutuksia.

Lue lisää FASE koulutuksista täältä

Huippuosaamisen pedagogiikka-valmennusta järjestetään vuosittain

Uusi Ammatillisen huippuosaamisen pedagogiikka -valmennus on suunnattu ammatillisille opettajille, ohjaajille sekä työpaikkaohjaajille.

Valmennusohjelman tavoitteena on tukea opettajien ja ohjaajien ammatillista kasvua tulevaisuuden huippuosaajien ohjaajana.  Valmennusohjelmaan osallistumalla tai muilla tavoilla hankittu osaaminen osoitetaan Ammatillisen huippuosaamisen kehittäjä -osaamismerkillä. Osaamismerkki myönnetään hakemuksesta, kun valmennusohjelmaan kuuluvien kolmen teeman osamerkit on suoritettu.

Koulutus muodostuu kolmesta itsenäisestä teemasta jotka suoritetaan 24.1-27.5.2022 välisenä aikana. Ilmoittaudu mukaan tästä 16.12.2021 mennessä.

Lisätietoja koulutuksesta: Ammatillisen huippuosaamisen pedagogiikka tai Sari Kenraali sari.kenraali@hamk.fi.

Julkaisut

Igniting Education

Tämä yhteisjulkaisu on tuotettu osana XFactors -hanketta. 

Igniting Education

The Pedagogy of vocational Top Expertise

Tämä Tuomas Eerolan tuottama artikkelikokoelma on jatkoa Kohti ammatillista huippuosaamista kirjalle, joka julkaistiin 2013. Julkaisu ilmestyy ainoastaan englanniksi.

The Pedagogy of vocational Top Expertise 

Skills Competitions in Finland for People with Special Needs

Päivi Pynnösen toimittama Skills Competitions in Finland for People with Special Needs esittelee suomalaisen tavan toimia ja ajatella erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnasta. Artikkeleita on ollut kirjoittamassa Suomen etujoukko erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnan saralta. Seija Mahlamäki-Kultasen luoma Kilpailutoiminnan osaamisen viitekehys esitellään julkaisussa ensimmäisen kerran. 
Julkaisu ilmestyy ainoastaan englanniksi.

Skills Competitions in Finland for People with Special Needs

Huippuosaamisen pedagogiikka

Lehtori Tia Isokorven kirjoittama, lajissaan ensimmäinen, huippuosaamisen pedagoginen malli. Julkaisu haluaa tarjota näkökulmia oman ammatillisen huippuosaamisen saavuttamiseen kaikille. 

Huippuosaamisen pedagogiikka

Kohti ammatillista huippuosaamista

Hämeen ammattikorkeakoulun yhteydessä​ toimineen ammatillisen opettajakorkeakoulun opettajankouluttajat kirjoittivat artikkelikokoelman huippuosaamisen eri näkökulmista ammatillisen opettajan työssä. Huippuosaamisen kehittämistä tarkastellaan yksilötasolla, toimintaympäristötasolla ja menetelmätasolla. Julkaisu on suomenkielisenä saatavilla vain eKirjana. 

Kohti ammatillista huippuosaamista

Kilpailuja kaikille -julkaisusarja

Sarjaan on koottu kilpailuosaamista erityistä tukea tarvitsevien kilpailutoiminnan näkökulmasta. Julkaisusarjan ovat toimittaneet Sara Kaloinen, Päivi Pynnönen ja Heikki Saarinen. 

WorldSkills -kilpailut Suomessa, Helsingissä 2005

Yliopettaja Heikki Saarisen vuonna 2005 toimittamaan julkaisuun on koottu kaikki se huippuosaaminen, yhdessä oppiminen ja menestyminen, joiden ansiosta Suomen ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat WS-kilpailut onnistuivat odotusten mukaisesti

WorldSkills2005 Helsinki

Huippuosaaminen

Ajattelemme, että huippuosaaminen on kaikille henkilökohtaisesti kuuluvaa yksilöllistä tasa-arvoa toteuttavaa elinikäistä matkaa oman mahdollisimman hyvän osaamisen tavoittelemisessa ja kehittämisessä. Ammatillisen huippuosaamisen tavoitelu tulee olla mahdollista kaikille. Ammatillisessa koulutuksessa nuoria voidaan tukea oman osaamisen kehittämisessä useilla eri tavoille. 

Toimintamme edistää ammatillista huippuosaamista, lisää ammattiosaamisen arvostusta, kehittää ammatillisen koulutuksen laatua sekä lisää opettajien ja ohjaajien osaamista.

Huippuosaamisen tutkimus

Tampereen yliopiston tutkimusryhmä on professori Petri Nokelaisen johdolla tutkinut systemaattisesti huippuosaamisen ilmiöitä nuorten ammattitaitokilpailujen yhteydessä. Ryhmän tutkimuksiin pääset tutustumaan näiden linkkien kautta:

Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen (MoVe)
Ammatillisen huippuosaamisen toteutuminen (AVE)
Kehityspolkuja ammatilliseen huippuosaaminen (PaVE)

Kehity huippuosaamisessa

Jokainen voi kehittää omaa huippuosaamistaan. HUIPUT KEHIIN -hankkeessa mallinnettiin lyhyt js toimiva ”resepti”, mitä noudattamalla huippuosaamisesta tulee tavoitteellisena toimintana totta:

Pedagoginen osaaminen
Tunnista vahvuudet ja tuen tarpeet ammatillisessa kehittymisessä.

Yksilölliset oppimispolut
Rakenna rohkeasti erilaisia reittejä kohti huippuosaamista.

Monipuoliset oppimisympäristöt
Etsi, keksi ja kokeile uusia toimintaympäristöjä oppimiseen.

Verkostoyhteistyö
Käy kylässä, pidä ovet avoinna ja vaihda osaamista.

Tutustu huippuosaamisen pedagogiikkaan

Lehtori Tia Isokorpi kirjoitti joulukuussa 2013 ilmestyneen Huippuosaamsen pedagogiikan. Julkaisu on lajissaan ensimmäinen. Suuren kysynnän vuoksi ovat julkaisun printtiversiot loppuneet, mutta kirja on luettavissa ja ladattavissa eKirjana: Huippuosaamisen pedagogiikka.

Huippuosaaminen nainen lukee

YHTEYSTIEDOT

  Facebook

  Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
  This message is only visible to admins.
  Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
  Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
  Type: OAuthException

  Kiitos kaikille 130 Mukaan Taitaja kilpailuun -seminaariin osallistuneelle! Kiitos myös esiintyjillemme, Skills Finlandille ja koko tiimillemme. Seuraathan nettisivujamme ja tätä kanavaa, jossa tulemme jakamaan päivän seminaarista osia. #hamkfase ... Lue lisääNäytä vähemmän

  Mukaan Taitajiin - seminaari järjestetään hybridisti Hämeenlinnassa 23.9.2021!

  Tapahtuma on suunnattu uusille kilpailuhuoltajille sekä opettajaopiskelijoille ja muille Taitaja toiminnasta kiinnostuneille.

  Merkitsethän ajankohdan kalenteriisi jo nyt ja seuraat facebook sivujamme tai nettisivujamme www.hamk.fi/skills, jonne päivitämme ohjelman lähempänä tapahtumaa.

  #hamkfase
  ... Lue lisääNäytä vähemmän

  Mukaan Taitajiin - seminaari järjestetään hybridisti Hämeenlinnassa 23.9.2021!

Tapahtuma on suunnattu uusille kilpailuhuoltajille sekä opettajaopiskelijoille ja muille Taitaja toiminnasta kiinnostuneille. 

Merkitsethän ajankohdan kalenteriisi jo nyt ja seuraat facebook sivujamme tai nettisivujamme www.hamk.fi/skills, jonne päivitämme ohjelman lähempänä tapahtumaa. 

#hamkfase

  Tänään 104 lajivastaavaa saavat ansaitut todistukset työstään. Lajivastaavat ovat tehneet merkittävää työtä viime viikolla järjestettyjen Taitaja2021 kilpailuiden lajien suunnittelussa ja tehtävien arvioinnissa, opiskelijoiden ohjaamisessa ja lajiohjausryhmätyöskentelyyn osallistumisessa.

  Onnittelut kaikille lajivastaaville!
  ... Lue lisääNäytä vähemmän

  Tänään 104 lajivastaavaa saavat ansaitut todistukset työstään. Lajivastaavat ovat tehneet merkittävää työtä viime viikolla järjestettyjen Taitaja2021 kilpailuiden lajien suunnittelussa ja tehtävien arvioinnissa, opiskelijoiden ohjaamisessa ja lajiohjausryhmätyöskentelyyn osallistumisessa. 

Onnittelut kaikille lajivastaaville!
  5 months ago
  Finnish Academy for Skills Excellence

  Yhtenä kilpailutoiminnan tavoitteena on kehittää opettajien ammatillista osaamista ja kehittää käytännön arjessa sovellettavaa huippuosaamisen pedagogiikkaa kilpailutoiminnan kautta. Opiskelijoiden osallistaminen kilpailun järjestelyyn on tärkeää paitsi järjestäjien, mutta myös opiskelijan oman oppimisen kannalta. Tässä Suomen Diakoniaopiston opiskelijoita opettajiensa Maire Toivasen ja Tuija Puution ohjauksessa Taitaja2021 kilpailupäivän päätteeksi. ... Lue lisääNäytä vähemmän

  Yhtenä kilpailutoiminnan tavoitteena on kehittää opettajien ammatillista osaamista ja kehittää käytännön arjessa sovellettavaa huippuosaamisen pedagogiikkaa kilpailutoiminnan kautta. Opiskelijoiden osallistaminen kilpailun järjestelyyn on tärkeää paitsi järjestäjien, mutta myös opiskelijan oman oppimisen kannalta. Tässä Suomen Diakoniaopiston opiskelijoita opettajiensa Maire Toivasen ja Tuija Puution ohjauksessa Taitaja2021 kilpailupäivän päätteeksi.
  5 months ago
  Finnish Academy for Skills Excellence

  Ammattitaitoisilla tuomareilla on ensiarvoisen tärkeä rooli ammatitaitokilpailuissa. Tuomarina toimivat kokeneet työelämän edustajat ja ammatilliset opettajat. Tuomareiden valinnalla varmistetaan, että arviointi on asiallista, tasapuolista ja oikeudenmukaista. Johanna Lind Axxelista toimii Taitaja2021 lähihoitajalajin päätuomarina ja lajin finaalikilpailun johtajana jo kuudetta kertaa. Mitä muuta kuuluu päätuomarin tehtävään Johanna?

  youtu.be/TGG4rw71tB0
  ... Lue lisääNäytä vähemmän

  Video image

  Comment on Facebook

  HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU