Finnish Academy for Skills Excellence (FASE) - Hämeen ammattikorkeakoulu
Finnish Academy for Skills Excellence (FASE)
Hämeen ammattikorkeakoulu
FASE kaksi ihmistä seisovat rakennuksen edessä.

Finnish Academy for Skills Excellence (FASE)

Finnish Academy for Skills Excellence (FASE)

Tervetuloa sivuillemme tutustumaan tapaamme kehittää ammatillista osaamista ammattitaitokilpailutoiminnan avulla.

Finnish Academy for Skills Excellence (ent. Skills Trainers´ Academy) perustettiin 2008 Hämeen ammattikorkeakoulun yhteyteen huolehtimaan ammattitaitokilpailutoiminnassa tarvittavasta monipuolisesta koulutuksesta ja kehittämään ammatillista opettajankoulutusta ja opettajien osaamista kilpailutoiminnan kautta. Tätä tehtävää me edelleen toteutamme.

Finnish Academy for Skills Exellencen toimintaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

FASE koulutukset

FASE in English

Huippuosaamisen kehittäminen on verkostotoimintaa

Taitaja2018 ryhmäkuva osallistujista

Taitaja2018 Tampere Kuva: Liisa Mäkinen

Heti alusta lähtien on ammattitaitokilpailutoiminta yhdistänyt monipuolisen joukon ammatillisen koulutuksen toimijoita. Näin on yhä edelleen. Mukana ovat ammatilliset oppilaitokset, opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus, kansainvälisen kilpailutoiminnan myötä rakentuneet valmennusyksiköt, työnantajien ja -tekijöiden etujärjestöt, yritykset, opettajakorkeakoulut, ammattikorkeakoulut, yliopistosektori sekä nykyisin myös jo yli tuhatpäinen yksityishenkilöiden joukko opettajia, entisiä kilpailijoita ja työelämän edustajia. Vuonna 1993 perustettiin Skills Finland ry mm. koordinoimaan Suomen kilpailutoimintaa.​

 

Hanketiedot

Ajankohtaista

Tulossa!

TaitajaPLUS-seminaari 26.3.2019 Hämeenlinnassa HAMK Hämeen ammattikorkeakoulussa Visamäen korkeakouluksekuksessa.

Seminaarissa kerrotaan viimeisimmät uutiset TaitajaPLUS-kilpailutoiminnan nykyisyydestä ja haastetaan osallistujat vaikuttamaan sen kehittämiseen tulevaisuudessa.

Seminaari on ilmainen ja järjestäjä tarjoaa aamukahvit ja iltapäivän teehetken. Kukin osallistuja vastaa matkakustannuksistaan ja lounasmaksusta. 
Ilmoittautuminen on auki 18.3.2019 asti. Ilmoittaudu spostilla: elisa.hassinen@hamk.fi

Tästä seminaariohjelmaan: TaitajaPLUS -seminaari 2019

WorldSkills Kazan 2019 eksperttien valmennus käynnistyi 3.12.2018 HAMKin Visamäen kampuksella Hämeenlinnassa ja jatkuu keväällä 2019.

 

Kohti ammatillista huippuosaamista – Taitajasta tukea opettajan arkeen

Seminaari pidettiin ma 24.9.2018 Hämeenlinnassa klo 9.30-15.30 ja osallistujia oli 43.

Seminaarin teemoina oli:

”Miksi ammattitaidosta kilpaillaan?” 

”Mitä taitaja-toiminta antaa opiskelijalle ja opettajalle?”

Tähtiluennoitsijana psykologi Satu Lähteenkorva, aiheena ”Mikä yksilöä motivoi?”

 

Ammatillisen huippuosaamisen pdeagogiikan osaamismerkkeihin on tarjolla valmennusta verkossa

Ammatillisen huippuosaamisen pedagogiikkaa voit opiskella joko verkkototeuksena tai monimuotoisesti. Verkkototeutus on yksilökeskeinen ja se soveltuu hyvin kaikkien alojen ja eri oppilaitosten opettajille ja ohjaajille. Tutustu tarkemmin: HUPE

Vielä ehdit mukaan uuteen Huippuosaamisen pedagogiikka-valmennukseen

Uusi Ammatillisen huippuosaamisen pedagogiikka -valmennus on suunnattu ammatillisille opettajille, ohjaajille sekä työpaikkaohjaajille. Valmennusohjelman tavoitteena on tukea opettajien ja ohjaajien ammatillista kasvua tulevaisuuden huippuosaajien ohjaajana.  Valmennusohjelmaan osallistumalla tai muilla tavoilla hankittu osaaminen osoitetaan Ammatillisen huippuosaamisen kehittäjä -osaamismerkillä. Osaamismerkki myönnetään hakemuksesta, kun valmennusohjelmaan kuuluvien kolmen teeman osamerkit on suoritettu.

Koulutus muodostuu kolmesta itsenäisestä teemasta. Teemat esitellään tarkemmin videolla.

Otamme uusia opiskelijoita mukaan, ilmoittaudu sähköpostitse: elisa.hassinen@hamk.fi tai pirjo.tuominen@hamk.fi.

Lisätietoja koulutuksesta: Huippuosaamisen pedagogiikka tai Pirjo Tuomiselta.

Tapahtumat

TaitajaPLUS -seminaari 26.3.2019 HAMK Hämeenlinna

22.-27.8.2019 WorldSkills Kazan 2019, Venäjä

25.-29.9.2018 EuroSkills-kilpailut Budapest, Unkari

24.9.2018 Seminaari Hämeenlinnassa: Kohti ammatillista huippuosaamista – Taitajasta tukea opettajan arkeen

14.-18.5.2018 Taitaja2018 Tampereella

14.-19.10.2017 WorldSkills-kilpailut Abu Dhabi, Yhdistyneet arabiemiirikunnat

30.11.-4.12.2016 EuroSkills-kilpailut Göteborg, Ruotsi

10.-12.5.2016 Taitaja2016 Seinäjoella​

Julkaisut

Skills Competitions in Finland for People with Special Needs

Päivi Pynnösen toimittama Skills Competitions in Finland for People with Special Needs esittelee suomalaisen tavan toimia ja ajatella erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnasta. Artikkeleita on ollut kirjoittamassa Suomen etujoukko erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnan saralta. Seija Mahlamäki-Kultasen luoma Kilpailutoiminnan osaamisen viitekehys esitellään julkaisussa ensimmäisen kerran. 
Julkaisu ilmestyy ainoastaan englanniksi.

Skills Competitions in Finland for People with Special Needs

Huippuosaamisen pedagogiikka

Lehtori Tia Isokorven kirjoittama, lajissaan ensimmäinen, huippuosaamisen pedagoginen malli. Julkaisu haluaa tarjota näkökulmia oman ammatillisen huippuosaamisen saavuttamiseen kaikille. 

Huippuosaamisen pedagogiikka

Kohti ammatillista huippuosaamista

Hämeen ammattikorkeakoulun yhteydessä​ toimineen ammatillisen opettajakorkeakoulun opettajankouluttajat kirjoittivat artikkelikokoelman huippuosaamisen eri näkökulmista ammatillisen opettajan työssä. Huippuosaamisen kehittämistä tarkastellaan yksilötasolla, toimintaympäristötasolla ja menetelmätasolla. Julkaisu on suomenkielisenäsaatavilla vain eKirjana. 

Kohti ammatillista huippuosaamista

Kilpailuja kaikille -julkaisusarja

Sarjaan on koottu kilpailuosaamista erityistä tukea tarvitsevien kilpailutoiminnan näkökulmasta. Julkaisusarjan ovat toimittaneet Sara Kaloinen, Päivi Pynnönen ja Heikki Saarinen. 

WorldSkills -kilpailut Suomessa, Helsingissä 2005

Yliopettaja Heikki Saarisen vuonna 2005 toimittamaan julkaisuun on koottu kaikki se huippuosaaminen, yhdessä oppiminen ja menestyminen, joiden ansiosta Suomen ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat WS-kilpailut onnistuivat odotusten mukaisesti

WorldSkills2005 Helsinki

Huippuosaaminen

Ajattelemme, että huippuosaaminen on kaikille henkilökohtaisesti kuuluvaa yksilöllistä tasa-arvoa toteuttavaa elinikäistä matkaa oman mahdollisimman hyvän osaamisen tavoittelemisessa ja kehittämisessä. Ammatillisen huippuosaamisen tavoitelu tulee olla mahdollista kaikille. Ammatillisessa koulutuksessa nuoria voidaan tukea oman osaamisen kehittämisessä useilla eri tavoille. 

Toimintamme edistää ammatillista huippuosaamista, lisää ammattiosaamisen arvostusta, kehittää ammatillisen koulutuksen laatua sekä lisää opettajien ja ohjaajien osaamista.

Huippuosaamisen tutkimus

Tampereen yliopiston tutkimusryhmä on professori Petri Nokelaisen johdolla tutkinut systemaattisesti huippuosaamisen ilmiöitä nuorten ammattitaitokilpailujen yhteydessä. Ryhmän tutkimuksiin pääset tutustumaan näiden linkkien kautta:

Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen (MoVe)
Ammatillisen huippuosaamisen toteutuminen (AVE)
Kehityspolkuja ammatilliseen huippuosaaminen (PaVE)

Kehity huippuosaamisessa

Jokainen voi kehittää omaa huippuosaamistaan. HUIPUT KEHIIN -hankkeessa mallinnettiin lyhyt js toimiva ”resepti”, mitä noudattamalla huippuosaamisesta tulee tavoitteellisena toimintana totta:

Pedagoginen osaaminen
Tunnista vahvuudet ja tuen tarpeet ammatillisessa kehittymisessä.

Yksilölliset oppimispolut
Rakenna rohkeasti erilaisia reittejä kohti huippuosaamista.

Monipuoliset oppimisympäristöt
Etsi, keksi ja kokeile uusia toimintaympäristöjä oppimiseen.

Verkostoyhteistyö
Käy kylässä, pidä ovet avoinna ja vaihda osaamista.

Huiput kehiin – Huippuosaamisen Facebook-ryhmä

Facebookissa toimii aktiivinen huippuosaamiseen erikoitunut julkinen ryhmä, jonne päivitämme tietoja huippuosaamisen ajankohtaisista ilmiöistä ja aiheista. Liity sinäkin mukaan ryhmään TÄSTÄ.

Tutustu huippuosaamisen pedagogiikkaan

Lehtori Tia Isokorpi kirjoitti joulukuussa 2013 ilmestyneen Huippuosaamsen pedagogiikan. Julkaisu on lajissaan ensimmäinen. Suuren kysynnän vuoksi ovat julkaisun printtiversiot loppuneen, mutta kirja on luettavissa ja ladattavissa eKirjana: Huippuosaamisen pedagogiikka.

Huippuosaaminen nainen lukee

YHTEYSTIEDOT

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

TaitajaPLUS- lajeissa Joensuussa ihailtiin monipuolisia osaamisia, iloittiin omista ja muiden onnistumisista, tavattiin presidentti, saatiin onnelliset omistajat AEO:n lahjoittamille Ipadeille, jaettiin kunniakirjoja ja palkintoja taitaville kilpailijoille ja mitalit voittajille - onnittelut ja kiitokset kaikille hienon Taitaja2019 tapahtuman tekijöille! ... Lue lisääNäytä vähemmän

Taitaja2019 Joensuun osastolla keräsimme kävijöiltä voimalauseita, niin nuorilta kuin vanhemmiltakin Näiden poimintojen myötä, voikaa hyvin! ... Lue lisääNäytä vähemmän

HAMK:n ständillä ammattitaidon SM-kilpailussa Taitaja2019 tapahtumassa Joensuussa saat ammattihaltijan voimahalin omien vahvuuksiesi rohkeaan esiin tuomiseen. ... Lue lisääNäytä vähemmän

HAMK:n ständillä ammattitaidon SM-kilpailussa Taitaja2019 tapahtumassa Joensuussa saat ammattihaltijan voimahalin omien vahvuuksiesi rohkeaan esiin tuomiseen.

Comment on Facebook

Congratulations!

3 months ago

Finnish Academy for Skills Excellence

NOPSA-hankkeessa syntyneitä sujuvan siirtymän malleja ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun tekniikan ja liikenteen aloilla. Mukana Taitaja-toiminnan hyödyntäminen sujuvassa siirtymässä.NOPSA-hankkeessa syntynyttä tietoa kootusti:
✔️ Nopsa-opas kokoaa pilotoituja toimintamalleja siirtymän sujuvoittamiseksi ammatilliselta toiselta asteelta ammattikorkeakouluun. ⬇️ Lataa opas täältä: www.hamk.fi/nopsa/opas

✔️ Hankkeen videomuotoinen loppuraportti julkistettiin valtakunnallisessa seminaarissa huhtikuussa. ▶️ Katso video täällä: youtu.be/P6TrCceXSKo

#nopsahanke
... Lue lisääNäytä vähemmän

NOPSA-hankkeessa syntyneitä sujuvan siirtymän malleja ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun tekniikan ja liikenteen aloilla. Mukana Taitaja-toiminnan hyödyntäminen sujuvassa siirtymässä.

HAMKin Hämeenlinnan seminaarissa 26.3.2019 kuultiin viimeisimmät uutiset TaitajaPLUS-kilpailutoiminnasta ja keskusteltiin toiminnan kehittämisestä tulevaisuudessa.

Seminaarin ryhmissä todettiin mm, että semifinaaleihin osallistuminen on tärkeää, ja että yritykset tulisi saada mukaan.Osallistujat miettivät myös yleisoppilaitosten ja erityisoppilaitosten välistä yhteistyötä ja TaitajaPLUS-kilpailujen näkyvyyttä sekä sitä, miten kilpailulajit päätetään huomioiden tulevat työelämän muutokset.

Ota yhteyttä ja kerromme lisää seminaarista.
www.hamk.fi/skills
... Lue lisääNäytä vähemmän

Tervetuloa TaitajaPLUS- ja Abilympics-seminaariin 26.3.2018 klo 9.30 – 16.00 Hämeenlinnaan (HAMK)

Seminaarissa kuulet tulevista Joensuun 2019 ja Jyväskylän 2020 Taitaja-tapahtumista ja TaitajaPLUS-lajeista, Moskovan 2020 Abilympics- kilpailusta, ISE(Inclusive Skills Europe) – hankkeesta sekä pääset osallistumaan keskusteluun ja vaikuttamaan erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailujen kehittämiseen ja tulevaisuuden strategiaan.

Linkki seminaariohjelmaan ja ilmoittautumiseen: bit.ly/2SHoh23
... Lue lisääNäytä vähemmän

Tervetuloa TaitajaPLUS- ja Abilympics-seminaariin 26.3.2018 klo 9.30 – 16.00 Hämeenlinnaan (HAMK)Seminaarissa kuulet tulevista Joensuun 2019 ja Jyväskylän 2020 Taitaja-tapahtumista ja TaitajaPLUS-lajeista, Moskovan 2020 Abilympics- kilpailusta, ISE(Inclusive Skills Europe) – hankkeesta  sekä pääset osallistumaan keskusteluun ja vaikuttamaan erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailujen kehittämiseen ja tulevaisuuden strategiaan.Linkki seminaariohjelmaan ja ilmoittautumiseen: https://bit.ly/2SHoh23Image attachment

Tervetuloa TaitajaPLUS- ja Abilympics-seminaariin 26.3.2018 klo 9.30 – 16.00 Hämeenlinnaan (HAMK /Visamäki).
Seminaarissa kuulet tulevista Joensuun 2019 ja Jyväskylän 2020 Taitaja-tapahtumista ja TaitajaPLUS-lajeista, Moskovan 2020 Abilympics- kilpailusta, ISE(Inclusive Skills Europe) – hankkeesta sekä pääset osallistumaan keskusteluun ja vaikuttamaan erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailujen kehittämiseen ja tulevaisuuden strategiaan.

Varaa päivä kalenteriisi, tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet tulossa.

Seminaarin järjestää HAMKin Finnish Academy for Skills Expertise (FASE).
... Lue lisääNäytä vähemmän

Tervetuloa TaitajaPLUS- ja Abilympics-seminaariin 26.3.2018 klo 9.30 – 16.00 Hämeenlinnaan (HAMK /Visamäki).
Seminaarissa kuulet tulevista Joensuun 2019 ja Jyväskylän 2020 Taitaja-tapahtumista ja TaitajaPLUS-lajeista, Moskovan 2020 Abilympics- kilpailusta, ISE(Inclusive Skills Europe) – hankkeesta  sekä pääset osallistumaan keskusteluun ja vaikuttamaan erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailujen kehittämiseen ja tulevaisuuden strategiaan.Varaa päivä kalenteriisi, tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet tulossa.Seminaarin järjestää HAMKin Finnish Academy for Skills Expertise (FASE).

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU