Hyppää sisältöön
Home Tommi Hasu, vuoden alumni 

Tommi Hasu, vuoden alumni 

Luomuviljelijä Tommi Hasu kertoo työssään olevan niin paljon hallintoa, että hän näkee alalle kouluttautumisen hyödyt selkeästi. Mustialan kampukselta agrologiksi valmistunut Tommi tuli valituksi HAMKin vuoden alumniksi.

“Kun mittakaava on tarpeeksi iso, asioista ei tule mitään ilman suunnittelua”, summaa luomuviljelijä Tommi Hasu työtään. Hasu viljelee sukunsa omistuksessa 1500-luvulta saakka ollutta LuomuMattisen tilaa Kouvolassa. Noin 600 hehtaarin tilalla viljellään gluteenitonta kauraa, hernettä ja rypsiä, lisäksi tilalla on yli sata luomulihaa tuottavaa emolehmää. 

Vaikka Tommi on kasvanut tilalla, hän silti hakeutui HAMKiin hankkimaan agrologin tutkinnon. Siitä hän kokee olevan selkeästi hyötyä, sillä ison tilan viljelijän työ on paljon muutakin, kuin käytännön töitä kädet mullassa – jälkimmäisessä apuna on myös palkattua henkilöstöä.  

“Kouluttautumisen hyödyt näkee konkreettisesti, sillä pitää osata ennakoida, tehdä tarkkoja laskelmia, johtaa ihmisiä ja ylipäänsä sopia ja kommunikoida ihmisten kanssa”, Hasu sanoo.  

LuomuMattisen tila valittiin viime vuoden lopulla myös vuoden luomuyritykseksi. Luomuun tilalla siirryttiin jo Tommin isän hoitaessa tiluksia, ja Tommi sanoo sen sopineen heille tuotantomuotona ei niinkään ideologisista, vaan käytännöllisistä syistä.  

“Emolehmät sopivat hyvin luomutuotantoon. Lehmistä saatavan lannan käyttö on kiertotaloutta parhaimmillaan.”  

Ilmastonmuutos on läsnä viljelijän ammatissa luonnostaan.

Tommi näkee itsensä maailman parastajana kahdellakin tavalla: Ensinnäkin niin, että maanviljelyssä ei nykyään pärjää kuin huippusuorituksella. Toisekseen hän näkee ruoan tuottamisen kestävällä tavalla merkityksellisenä. Ilmastonmuutos on läsnä viljelijän ammatissa luonnostaan, ja hän haluaa tehdä alallaan ratkaisuja erityisesti siten, että niistä ei koidu lisää ongelmia.  

“Kestävässä maanviljelyssä yritetään tuottaa maksimisato pienemmillä maanmuokkauksilla ja vähemmällä polttoaineen kulutuksella. Toivoisin kuitenkin, että ihmiset ottaisivat myös enemmän vastuuta kuluttamisestaan ja kauppa ei lietsoisi kuluttamiseen samaan aikaan, kun puhutaan maailman pelastamisesta”, Tommi pohtii.  

Opiskeluajoista HAMKissa Tommilla on vain hyviä muistoja. Hän halusi ehdottomasti hakeutua Mustialaan, koska se on “perinteikäs ja kunnioitettu” alan opiskelupaikka. 

“Opiskelu oli elämän parasta aikaa. Sain paljon hyviä ystäviä ja realistisen kuvan alasta. Käteen jäi esimerkiksi sellainen oppi, että kannattaa pyrkiä tekemään elämästä ja arjesta hyvää. Sitä on menestys.” 

Lue myös: