HAMK sijalla 14 kansainvälisessä korkeakoulujen kestävän kehityksen mittauksessa - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMK sijalla 14 kansainvälisessä korkeakoulujen kestävän kehityksen mittauksessa
Green Metric logo

HAMK sijalla 14 kansainvälisessä korkeakoulujen kestävän kehityksen mittauksessa

21.12.2021 08:30

Hämeen ammattikorkeakoulu sijoittui lähes tuhannen osallistujan joukossa sijalle 14 kansainvälisessä korkeakoulujen toiminnan ja toimintaympäristön kestävyyttä mittaavassa GreenMetric -rankingissa. Sijoitus on parantunut vuosittain, sillä vuonna 2020 HAMK oli sijalla 35 ja vuonna 2019 sijalla 87.

 

Array

Osallistujia oli kaikista maanosista, ja osallistujien määrä on kasvanut vuosittain. HAMK pärjäsi parhaiten neljästä mukana olleesta suomalaisesta korkeakoulusta: Itä-Suomen yliopisto on sijalla 34, Metropolia ammattikorkeakoulu sijalla 320 ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu sijalla 420. Kärkisijoilla ovat Wageningen yliopisto Alankomaista, Nottinghamin yliopisto Iso-Britanniasta ja Groningen yliopisto Alankomaista.

Vertailussa selvitettiin kestävää kehitystä edistäviä toimenpiteitä koulutuksessa, tutkimuksessa, henkilökuljetuksissa sekä kiinteistöjen hallinnassa. Uutena osa-alueena mittauksessa selvitettiin, miten kestävästi korkeakoulut ovat pystyneet toimimaan Covid19-pandemiasta huolimatta. Tarkastelussa oli esimerkiksi se, miten korkeakoulu on tukenut yhteiskuntaa niin alueellisella, kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla ja miten terveysturvallista toiminta on ollut.

HAMKin hyvää sijoittumista selittää muun muassa vahva osaaminen vedenkulutuksen hallinnassa ja jätehuollossa sekä runsas kestävän kehityksen koulutustarjonta. Lisäksi HAMK sai hyvät pisteet pandemiaan liittyvissä kysymyksissä, joissa kartoitettiin esimerkiksi tilojen siisteyttä, verkko-opetuksen sujuvuutta ja valmistuneiden opiskelijoiden määrää poikkeusoloista huolimatta.

Parantamisen varaa on edelleen kestävään kehitykseen liittyvien julkaisujen tekemisessä sekä aihepiirin tapahtumien raportoinnissa ja näkyvyydessä.

Tarkastelussa olivat vuoden 2020 toimenpiteet. Tuloksiin ei vaikuttanut matkustelun väheneminen, sillä kyseinen toiminnan kestävyyteen merkittävästi vaikuttava seikka huomioitiin kysymyksenasettelussa.

GreenMetric –vertailua on järjestetty vuodesta 2010 ja sen taustalla on Indonesian yliopiston vetämä UI GreenMetric University Rankings Network –verkosto.

Lisätiedot:

Tuomas Salonen
kiinteistöjohtaja
Hämeen ammattikorkeakoulu
0407229172
tuomas.salonen@hamk.fi

Mervi Friman
tutkimuspäällikkö, HAMK Edu –tutkimuskeskus
Hämeen ammattikorkeakoulu
0405858203
mervi.friman@hamk.fi

Green Metric World University Ranking –sivusto:

HAMKin kestävän kehityksen sivusto. 

Viime vuoden tiedote.