Hyppää sisältöön
Home HAMK sijalla 14 kansainvälisessä korkeakoulujen kestävän kehityksen mittauksessa

HAMK sijalla 14 kansainvälisessä korkeakoulujen kestävän kehityksen mittauksessa

Hämeen ammattikorkeakoulu sijoittui lähes tuhannen osallistujan joukossa sijalle 14 kansainvälisessä korkeakoulujen toiminnan ja toimintaympäristön kestävyyttä mittaavassa GreenMetric -rankingissa. Sijoitus on parantunut vuosittain, sillä vuonna 2020 HAMK oli sijalla 35 ja vuonna 2019 sijalla 87.

Osallistujia oli kaikista maanosista, ja osallistujien määrä on kasvanut vuosittain. HAMK pärjäsi parhaiten neljästä mukana olleesta suomalaisesta korkeakoulusta: Itä-Suomen yliopisto on sijalla 34, Metropolia ammattikorkeakoulu sijalla 320 ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu sijalla 420. Kärkisijoilla ovat Wageningen yliopisto Alankomaista, Nottinghamin yliopisto Iso-Britanniasta ja Groningen yliopisto Alankomaista.

Vertailussa selvitettiin kestävää kehitystä edistäviä toimenpiteitä koulutuksessa, tutkimuksessa, henkilökuljetuksissa sekä kiinteistöjen hallinnassa. Uutena osa-alueena mittauksessa selvitettiin, miten kestävästi korkeakoulut ovat pystyneet toimimaan Covid19-pandemiasta huolimatta. Tarkastelussa oli esimerkiksi se, miten korkeakoulu on tukenut yhteiskuntaa niin alueellisella, kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla ja miten terveysturvallista toiminta on ollut.

HAMKin hyvää sijoittumista selittää muun muassa vahva osaaminen vedenkulutuksen hallinnassa ja jätehuollossa sekä runsas kestävän kehityksen koulutustarjonta. Lisäksi HAMK sai hyvät pisteet pandemiaan liittyvissä kysymyksissä, joissa kartoitettiin esimerkiksi tilojen siisteyttä, verkko-opetuksen sujuvuutta ja valmistuneiden opiskelijoiden määrää poikkeusoloista huolimatta.

Parantamisen varaa on edelleen kestävään kehitykseen liittyvien julkaisujen tekemisessä sekä aihepiirin tapahtumien raportoinnissa ja näkyvyydessä.

Tarkastelussa olivat vuoden 2020 toimenpiteet. Tuloksiin ei vaikuttanut matkustelun väheneminen, sillä kyseinen toiminnan kestävyyteen merkittävästi vaikuttava seikka huomioitiin kysymyksenasettelussa.

GreenMetric –vertailua on järjestetty vuodesta 2010 ja sen taustalla on Indonesian yliopiston vetämä UI GreenMetric University Rankings Network –verkosto.

Lisätiedot: