Hyppää sisältöön

VIVA

Virtuaalinen Varasto
Osaamisen Kasvattamisessa

Euroopan unionin osarahoittama

Hankkeen tiedot

HankeVIVA – Virtuaalinen Varasto Osaamisen Kasvattamisessa
Kesto1.9.2023 – 28.2.2026
ToteuttajaHämeen ammattikorkeakoulu
RahoittajaHämeen ELY-keskus
Budjetti238 679 €

Hanke luo uutta osaamista aina varastotoimintojen suunnittelusta suorittavaa varastotyötä tekevän henkilöstön koulutukseen, muodostaen yritykselle kokonaisvaltaisen varastotoimintojen kehittämisen prosessiosaamisen. 

Logistiikka-alan työpaikat ovat toimitusketjujen rakenteellisten muutosten myötä kasvaneet viime vuosina, huolimatta automaation käyttöönotosta. Logistiikka- ja varastointialan yritykset kärsivät osaajapulasta ja työvoiman suuresta vaihtuvuudesta. Tehtäviin voitaisiin rekrytoida maahanmuuttajia huomattavasti enemmän. Logistiikassa tarvitaan merkittävää osaamisen edistämistä ja yhteiskehittämistä, joihin oppimis- ja innovaatioympäristöt voivat vastata, edistäen samalla osallistuvien yritysten kyvykkyyttä. 

Digitaalinen kaksonen liittyy sekä yritysten innovaatio- että koulutusorganisaatioiden oppimisteknologiatarpeisiin ja sitä pidetään keskeisenä kehittämisen suuntana alalla. Varaston digitaalinen kaksonen on herättänyt laajaa kiinnostusta logistiikkayritysten keskuudessa henkilöstön osaamisen kehittäjänä.

Hankkeen tavoitteena on:

 1. Varastojen henkilökunnan kouluttaminen, työvoiman turvaaminen ja osaamistason nostaminen sekä maahanmuuttajataustaisten ihmisten integroituminen suomalaiseen työelämään.
 2. Logistiikan ja varastojen kehittämiseen liittyvän osaamisen kasvattaminen digitaalisuutta hyödyntäen.

Kohderyhmä

Hankkeen keskeisimmät kohderyhmät ovat logistiikka-alan yritykset sekä yritykset, joilla on isoja logistiikkatoimintoja.

Toiminta-alue

Hanketta toteutetaan Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla yhteistyökumppani Limowa ry:n kanssa.

Hankkeen tulokset

 1. Virtuaalisen varaston hyödyntämisestä ja sen rakentamisesta prosessikuvaus, joka antaa perustan, miten tulevaisuuden varastoja tulee rakentaa, huomioiden digitaalisen kaksosen antamat mahdollisuudet.
 2. Määrittely minkälaista osaamista varastossa työskentelevillä tulee olla tulevaisuudessa ja millaisiin asioihin on kiinnitettävä erityistä huomiota koulutuksessa sekä varastohenkilökunnan osaamisen päivittämisessä.
 3. Varaston digitaalinen virtuaalinen kaksonen, jonka rakentamisessa hyödynnetään pelimoottoriteknologiaa. 
 4. Virtuaalimallia hyödyntäen koulutetaan noin 20 -30 hengen ryhmä varastojen henkilökuntaa.
 5. Viestintä, esittely- ja koulutusmateriaalia, jota julkaistaan hankkeen sivuilla.
 6. Seminaareja ja työpajoja, joissa levitetään uutta osaamista.

Hankkeen tapahtumat

VIVA-hankkeen ensimmäinen työpaja järjestetään Kanta-Hämeen alueella ETRA Logistic Centerin toimitiloissa Hämeenlinnassa. Ensimmäisessä työpajassa verkostoidutaan, tutustutaan ETRAn varastotoimintoihin, kartoitetaan osallistuvien yrityksien ja toimijoiden tarpeet ja haasteet varastotoimintoihin liittyen sekä toteutetaan yhteissuunnittelua virtuaalivaraston sisällöistä ja pilotointikohteista.

Ilmoittaudu työpajaan mukaan tästä!
HUOM! työpajaan paikkoja rajoitetusti (vain 25)!

 • VIVA -hankkeen aloituswebinaari, 9.1.2024, Teams
  Maksuton webinaari keskittyy VIVA – Virtuaalinen Varasto Osaamisen Kasvattamisessa -hankkeen esittelyyn, toimenpiteisiin, tavoitteisiin ja siihen, kuinka logistiikka-alan toimijat, yritykset ja yritykset, joilla on isoja logistiikkatoimintoja, hyötyvät hankkeeseen osallistumisesta.
  Katso tästä webinaarin tallenne!

Yhteystiedot

Projektipäällikkö: Juha-Matti Torkkel

Asiantuntija: Heikki Ruohomaa, Toni Lavonen, Heidi Kerkola

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin: