Hyppää sisältöön
Home Syötävät kukat monialaisena oppimisen kohteena eri koulutusasteilla

Syötävät kukat monialaisena oppimisen kohteena eri koulutusasteilla

Syötävät kukat ovat uusi ruoka-alan trendi, joka kiinnostaa alan ammattilaisia.

Syötävien kukkien viljelykokemusta on muutamilla suomalaisilla puutarha-alan yrityksillä kuten Ahlbergin ja Kotipellon puutarhalla. Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiöltä saadun tutkimusrahan turvin osallistettiin sekä Hämeen ammatti-instituutin (HAMI) että Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) opiskelijoita alan tietämyksen lisäämiseen.

Hämeenlinnassa ja Lepaalla tutkittiin monialaisena opiskelijatyönä syötävien kukkien kasvatusta, sadonkorjuuta, jatkojalostusta, tuoteturvallisuutta ja syötävien kukkien tuotteistamista ruukkukasveina. Samalla opiskelijat saivat käytännönläheistä kokemusta näistä teemoista. Poikkeuksellista oli eri asteisten opiskelijoiden hyödyntäminen kehittämistyössä. Tutkimusta toteutettiin pieninä osaprojekteina, jotka liittyivät toisiinsa ja rakensivat näin kokonaiskuvaa aiheesta.

Tutkittaviksi kukiksi valikoituivat isokukkaiset tarhaorvokit sekä kehäkukat. Viljelymenetelmäksi valittiin kiertovesiviljely, jota voidaan tutkia Lepaan tutkimuskasvihuoneessa. Uutta oli myös se, että kukkia ei viljelty koristetarkoituksessa vaan varta vasten ajatuksena oli viljellä kasvia jatkojalostuksen raaka-aineeksi. Viljelyssä opittiin mm. se, kuinka tärkeä on valita sopivat lajikkeet vesiviljelyyn, jotta niistä on helppo kerätä satoa. Myös kukkien kerääminen käsin osoittautui hitaaksi, varsinkin jos jatkojalosteiden valmistamiseksi terälehdet irrotetaan kukkaperistä.

Tuloksena saatiin mielenkiintoisia jatkojalosteita kuten kukkasokeria ja kukkahilloa, jotka ihastuttivat kauniilla väreillään. Kuluttajille ideoitiin syötäviä ruukkukukkia, joissa yhdistettiin mm. kukkia ja yrttejä samaan ruukkuun.

Kokemuksia ja tuloksia osaprojekteista on koottu tähän blogitekstiin. Loppuraporttiin voit tutustua tässä.

Lisätietoja: