Hyppää sisältöön
Home Koulutushaku

Älykäs ja kestävä muotoilu

Koulutusalat

 • Muotoilu
 • Muotoiluala

Tutkintonimike

 • Artenomi (AMK)

Ilmoittautumisajat

 • Kesähaku 2024
 • Kevään yhteishaku 2024

Opetuskieli

 • Suomi

Koulutustyyppi

 • AMK-tutkinto

Opintojen taso

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kampus

 • Hämeenlinna

Opetusmuodot

 • Lähiopetus
 • Monimuoto-opetus

Opiskele luovaksi muutoksentekijäksi! Muuta maailmaa vastuullisella muodilla tai lasi- ja keramiikkamuotoilulla.

Kestävä tulevaisuus tarvitsee lisää innovatiivisia muotoilijoita. Älykkään ja kestävän muotoilun koulutuksessa pääset vaikuttamaan, miltä tulevaisuuden maailma näyttää ja miten tuotteita valmistetaan kestävästi, ympäristöä ja ihmisiä kunnioittaen.

Meillä voit opiskella vaatemuotoilua, jalkinemuotoilua, lasimuotoilua ja keramiikkamuotoilua. Käytät uusia tekniikoita, kuten digitaalista mallinnusta, tekstiilitulostusta ja 3D-tulostusta savesta siirtokuviin. Olemme Pohjoismaiden ainoa korkeakoulu, jossa voit opiskella jalkinemuotoilua ja ainoa Suomessa, jossa voit opiskella lasin ja keramiikan muotoilua.

Tavoite

Opit suunnittelemaan tuotteita ja huomioimaan niissä tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet. Opit käyttämään eri materiaaleja ja valmistustapoja, joissa hyödynnät perinteistä ja modernia teknologiaa.

Koulutuksen antama pätevyys

Valmistut muotoilun ammattilaiseksi. Osaat suunnitella vastuullisia tuotteita esimerkiksi muotisuunnittelijana, vaatesuunnittelijana, muotoilijana tai yrittäjänä.

Opintojen rakenne

Älykkään ja kestävän muotoilun koulutuksessa huomioit kestävyyden haasteet modernilla suunnittelulla ja muotoiluajattelulla. Opit käyttämään erilaisia valmistusmenetelmiä ja materiaaleja käytännössä, jotta osaat suunnitella kestävämpiä tuotteita ja palveluita tulevaisuuden tarpeisiin.

Suunnittelussa tutkit käyttäjien tarpeita, ideoit ratkaisuja ja hyödynnät luonnostelussa digitaalisia välineitä manuaalisten rinnalla. Tutustut erilaisten materiaalien käyttöön ja valmistat tuotteita aidoissa studioympäristöissä. Opiskelijamme ovat esimerkiksi tulostaneet kenkiä 3D-printterillä ja luoneet uutta muotia tekstiilien ylijäämäpaloista.

Opintojen aikana kehityt suunnittelijana oikeissa työelämän projekteissa. Työskentelet usein tiimeissä ja saat hyvät valmiudet työelämään.

Muotoilijana erikoistut vaatteisiin, jalkineisiin, lasiin tai keramiikkaan. Valitsemissasi opinnoissa syvennät osaamistasi mielenkiintosi mukaan. Voit täydentää osaamistasi valitsemalla opintoja esimerkiksi kansainvälisestä muotibisneksestä tai kestävästä liiketoiminnasta.

Suuntautumisvaihtoehdot

Muodin profiloivissa opinnoissa tutustut sekä vaatteiden että jalkineiden suunnitteluun ja valmistamiseen ennen kuin erikoistut pidemmälle. Muodin opiskelijana suunnittelet ja valmistat opintojesi aikana konkreettisia asuja, jalkineita ja kokonaisia mallistoja. Suunnittelutehtävissä ratkot muotialan vastuullisuushaasteita käytännön projekteissa ja hyödynnät digitalisaatiota muun muassa 3D-kaavoituksen avulla. Opiskelijoiden vuoden 2023 mallisto esiteltiin muotikuvauksissa ja juhlanäytöksessä. Katso tästä malliston esittelyvideo!

Lasi- ja keramiikkamuotoilun opinnoissa työskentelet kädet savessa studioympäristössä. Tutustut lasi- ja keramiikan kierrätysmateriaaleihin ja opit kehittämään omia lasitteita. Opit suunnittelemaan ja valmistamaan kestäviä ja käytännöllisiä esineitä hyödyntäen erilaisia valmistustekniikoita. Osana tuotekehitystä voit hyödyntää esimerkiksi 3D-mallintamista ja -tulostamista. Ainutlaatuisen koulutuksen opiskelijatöitä on ollut aiemmin näytillä esimerkiksi Suomen lasimuseossa Riihimäellä ja muotoilun perinteisissä talvimyyjäisissä.

Osana tutkintoa teet harjoittelun ja opinnäytetyön. Harjoittelussa pääset käyttämään oppimiasi taitoja oman alasi työpaikassa. Opinnäytetyössä tutkit sinua kiinnostavaa aihetta analyyttisesti ja ratkaisukeskeisesti, usein yhteistyössä alan yrityksen kanssa. Kurkista esimerkiksi opiskelijamme vaatesuunnittelun opinnäytetyönä tekemää prototyyppiä, jossa hän hyödynsi kestävää upcycling-menetelmää uuden muodin suunnittelussa.

Hae opiskelemaan

Artenomi (AMK), älykäs ja kestävä muotoilu, päivätoteutus, kevään yhteishaku

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:50, joista ensikertalaisille 40

Haku avoimen amk:n opintojen perusteella, Artenomi (AMK), älykäs ja kestävä muotoilu

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Kevät 2024
 • Opiskelupaikkoja:4

Haku kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella, artenomi (AMK), Älykäs ja kestävä muotoilu

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Kevät 2024
 • Opiskelupaikkoja:1

Siirtohaku, Artenomi (AMK), älykäs ja kestävä muotoilu, Hämeen amk

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:2

Muita tapoja, joilla voit aloittaa opinnot

Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on aikaa, tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:

Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkintoon

Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.

Polkuopintopaikat: 5 paikkaa lukuvuodelle 2024–2025. Ilmoittaudu 5.–7.8.2024. 

3 syytä opiskella älykästä ja kestävää muotoilua!

Opit luomaan ympäristöä kunnioittavia ja kestäviä tuotteita.

Vaikutat positiivisesti tulevaisuuteen.

Opit käytännön tekemisen kautta ja pääset osallistumaan kiinnostaviin työpajoihin ja projekteihin.

Millaista opiskelu on?

Roosa Siirtola

Opinnoissani parasta on ehdottomasti ollut laajat opintomahdollisuudet. Olen oppinut kattavasti suunnitteluprosessista ja tuotteiden valmistuksesta, tehnyt useita portfolioita, osallistunut tapahtumajärjestämiseen ja kehittänyt visuaalista viestintääni. Mielenkiintoisten projektien parissa olen oppinut suunnittelijalle tärkeitä työelämän taitoja.

Kestävä muotoilu on keskeisessä roolissa opinnoissani. Olen perehtynyt ekologisuuteen ja kestävyyteen monesta eri näkökulmasta, kuten materiaalien ja tuotantoprosessin kannalta. Lisäksi olen syventynyt tuotteiden elinkaareen ja kierrätettävyyteen.

Roosa
Opiskelija
Älykäs ja kestävä muotoilu

Katso videoita koulutuksesta:

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön

Seuraa meitä somessa!

Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:

Opiskelutavat

Päiväopiskelu

Älykkään ja kestävän muotoilun koulutuksessa opiskelet pääasiallisesti kampuksella kello 8–16 välillä. Työskentelet käytännönläheisissä oppimisympäristöissä. Opintosi etenevät ohjatusti oman ryhmäsi mukana.

Kampus

Älykkään ja kestävän muotoilun koulutuksessa kotikampuksesi on Hämeenlinnan korkeakoulukeskus.

Hämeenlinnan korkeakoulukeskus

Kehittyvä, kasvava ja moderni pääkampuksemme, Hämeenlinnan korkeakoulukeskus kokoaa yhteen tuhansia opiskelijoita ja satoja työntekijöitä. Laajalta kampusalueeltamme löytyy monipuoliset tilat ja palvelut eri alojen opiskeluun ja tutkimustyöhön.

Hämeenlinnan kampuksella on noin 30 koulutusta ja se toimii myös kaikkien HAMKin tutkimusyksiköiden kotikampuksena. Lisäksi korkeakoulukeskus tarjoaa oivat puitteet erilaisten tapahtumien järjestämiseen niin sisäisille kuin ulkopuolisille toimijoille, joten kampuksella riittää usein vilinää ja vilskettä.

Sinun näköisesi opinnot

Tutkintosi koostuu 240 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:

Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.

Muotoilun koulutuksessa ydinosaamisen opinnot koostuvat valintasi mukaan joko muodin tai lasi- ja keramiikkamuotoilun opintokokonaisuuksista.

Osa tutkinnostasi muodostuu profiloivan osaamisen opinnoista, joiden avulla rakennat osaamistasi valitsemaasi suuntaan omien tavoitteidesi mukaisesti. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden laajentaa, syventää ja täydentää ammatillista osaamista ja persoonallista kehittymistä.

Muodin profiloivissa opinnoissa tutustut sekä vaatteiden että jalkineiden suunnitteluun ja valmistamiseen ennen kuin erikoistut pidemmälle.
Lasi- ja keramiikkamuotoilun opinnoissa opit suunnittelemaan ja valmistamaan kestäviä ja käytännöllisiä esineitä hyödyntäen erilaisia valmistustekniikoita. Opintoihin kuuluu esimerkiksi Design and Collaboration-, Sustainable Design Business- ja Applied Design -opintokonaisuudet.

Harjoittelussa pääset käyttämään oppimiasi taitoja oman alasi työpaikassa. Muotoilun koulutuksessa on kaksi 15 opintopisteen harjoittelua.

Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen, tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa, ja kehittämään siihen ratkaisun.

HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta, sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:

Opintoja meillä, muualla ja maailmalla

HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä

Yritteliäs korkeakoulu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

Design Factory

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

Neljä henkilöä seisomassa pöydän äärellä

RUN-EU -opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa

HAMKin opintotarjonta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.

Ristiinopiskelu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Älykkään ja kestävän muotoilun koulutuksesta!

Älykäs muotoilu hyödyntää teknologiaa, digitalisaatiota ja innovatiivisia valmistus- ja suunnittelumenetelmiä. Älykkään muotoilun opinnoissa tutustut ihmisen ja teknologian vuorivaikutuksen suunnittelun perusteisiin ja kokeilet esimerkiksi teknologian integroimista puettaviin tuotteisiin. Älykäs muotoilu on monialaista ja teet projekteja yhdessä tutkimusyksikkömme ja eri koulutusalojemme kanssa. 

Kyllä on. Vaatetusmuotoilua opiskelemalla valmistut vaatesuunnittelun ammattilaiseksi.

Jäikö kysyttävää?

Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:

Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:

Nopeammin valmiiksi?

Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi, tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.

24 / 7 – opiskelun pikakaista

Voit nopeuttaa opintojasi 24/7 opiskelutavalla, jos sinulla on jo paljon tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista. Opiskelutapa edellyttää sinulta suunnitelmallisuutta, joustavaa ja tehokasta ajankäyttöä sekä oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelytapaa. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.

Lue lisää HAMKin 24/7 -opiskelutavasta:

Täydennä osaamistasi!

Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.

Etsitkö jotain muuta?

Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta: