Hyppää sisältöön

Vesitar

Teollisuusvesistä biokaasua ja arvokomponentteja.

Euroopan unionin osarahoittama
Oulun yliopiston logo

Hankkeen tiedot

HankeTeollisuusvesistä biokaasua ja arvokomponentteja – Vesitar
Kesto01.08.2023 – 31.12.2025
ToteuttajatHämeen ammattikorkekoulu,
Oulun yliopiston Kemiallisen prosessitekniikan tutkimusyksikkö,
LUT-yliopiston Erotustekniikan osasto
yrityksiä kaivos-, meijeri-, juoma- ja metsäteollisuudesta sekä käsittelyratkaisuja edustavista teknologiayrityksistä
RahoittajatEuroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Agnico Eagle Finland Oy, Anora Group Oyj, Arla Oy, EPSE Oy, Froneri Finland Oy, Kemira Oyj, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Outokumpu Chrome Oy, Outokumpu Mining Oy, Rasmix Oy, UPM-Kymmene Oyj, Waterix Oy,
Budjetti861 278 €

Teollisessa tuotantotoiminnassa syntyy merkittäviä määriä erilaisia sivuvirta- ja jätevesiä. VESITAR-hankkeessa otamme näistä vesistä talteen ja kiertoon arvokkaita komponentteja, kuten metalleja ja ravinteita. Lisäksi hyödynnämme orgaanisen aineksen biokaasuksi ja ravinteet mikroleviksi.

Hankkeen tavoitteena on kokeellisesti tutkien määrittää valituille teollisuusvesille soveltuvat käsittelymenetelmät ja kokonaisvaltainen kiertotaloutta edistävä ratkaisu yhteistyössä yritysten kanssa.

Tutkimuksellisesti tavoittelemme vesistä saatavaksi talteen ja kiertoon arvokkaita jakeita, kuten metallit ja ravinteet, orgaanisen aineksen hyödyntäminen biokaasun raaka-aineeksi, ravinteet mikroleviksi ja arvokomponenttien (pigmentit, rasvahapot, proteiinit) tuottaminen eri käyttösovelluksiin.

Tavoitteemme on löytää kestäviä, kustannus- ja energiatehokkaita teknisiä ratkaisuja teollisuusvesien eroavaisuudet huomioiden.

Hankkeessa testattavien käsittelyratkaisujen avulla tavoite on puhdistaa vesi joko kierrätettäväksi takaisin käyttöön, johdettavaksi puhtaana suoraan luontoon tai entistä vähemmän kuormittavana yhdyskunnan jätevedenpuhdistamolle.

Kohderyhmä

Erilaiset elintarvike-, kaivos- ja metsäteollisuuden hyödyntämiskelpoisia sivuvirtavesiä tuottavat yritykset.

Toiminta-alue

Suomi

Seminaarit

Järjestimme teollisuuden jätevesien hyödyntämiseen liittyvän kaikille aiheesta kiinnostuneille avoimen aloitusseminaarin 23.1.2024 HAMKin Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa. Mukana oli yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita löytämään uusia ratkaisuja sivu- ja jätevirtavesiensä hyödyntämiseen tai jotka ovat erikoistuneita jätevesien prosessiratkaisuihin sekä kaikkia aiheesta kiinnostuneita.

Esitykset

  • Avauspuheenvuoro ja hankkeen esittely, Ulla Moilanen (HAMK) 
  • Mikrolevät ja biokaasu jalostusmenetelminä, Ulla Moilanen ja Milla Salmela (HAMK) 
  • Metallien ja ravinteiden talteenotto kaivosteollisuuden vesistä, Hanna Virpiranta ja Tiina Leiviskä (Oulun yliopisto) 
  • 3D-tulostettujen adsorptiomateriaalien mahdollisuudet teollisuuden jätevesien käsittelyssä ja arvoaineiden talteenotossa, Krista Koljonen (LUT-yliopisto) 
  • EPSE – ratkaisu liukoisia metalleja sisältävien jätevesien käsittelyyn teollisessa mittakaavassa, Ilpo Viskari (EPSE Oy) 
  • Kemira – arvoa jäteveden komponenteista, Jonni Ahlgren (Kemira) 
  • Waterix –ratkaisut veden ja energian säästöön, Hannu Turunen (Waterix Oy)

Yhteystiedot

tiina leiviskä

professori, Oulun yliopisto

tiina.leiviska@oulu.fi

eveliina repo

professori (tenured), LUT-yliopisto

eveliina.repo@lut.fi