Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus

Hämeen ammattikorkeakoulu

Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus

Perustiedot

MITÄ OPIT?

Koulutuksessa opit arvioimaan opiskelijoiden yksilöllisiä ohjauksellisia tarpeita ja soveltamaan tarkoituksenmukaisesti opinto- ja uraohjauksen keskeisiä yksilö- ja pienryhmäohjausmenetelmiä. Opit suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan opinto-ohjausta oppilaitoksissa sekä työskentelemään monialaisissa verkostoissa.


MIHIN VALMISTUT?

Valmistuttuasi voit toimia opinto-ohjaajana ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa, peruskoulussa ja lukiossa. Koulutus on suunnattu erityisesti ammatillisten koulutusten opinto-ohjaajan tehtäviin.


HAKUAIKA

 • Haku ammatilliseen opinto-ohjaajankoulutukseen 2019
 • 8.1.2019
 • 29.1.2019
 • 6.2.2019 klo 15.00 mennessä
 • 21.3.2019
 • 4.4.2019 klo 15.00 mennessä
 • toukokuussa 2019

TIEDOT KOULUTUKSESTA

KOULUTUS Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus
KESTO13 kuukautta
LAAJUUS (OPINTOPISTETTÄ)60
PAIKKAKUNTA Hämeenlinna, Espoo, Pääkaupunkiseutu
KIELI Suomi
KOULUTUS ALKAAKevät 2019

OPINTO-OHJAAJANKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

KYSY HAKEMISESTA JA KOULUTUKSESTA

AOKK:N SIJAINTI JA YHTEYSTIEDOT

Ammatillinen opettajakorkeakoulu sijaitsee Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa Visamäessä.

Postiosoite: Ammatillinen opettajakorkeakoulu, PL 230, 13101 Hämeenlinna

Henkilöstö: Visamäentie 35 A, A-rakennus, 2 krs, Hämeenlinna

Opetustilat: Vankanlähde 11, D-rakennus, Hämeenlinna

Kampuskartat ja ajo-ohjeet: https://www.hamk.fi/tietoa-hamkista/kampukset-ja-kartat/hameenlinna/

Henkilöstön sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi(at)hamk.fi

opettajakorkeakoulu@hamk.fi

aokk-opintotoimisto@hamk.fi (muodostaa tiketin HAMKin ServiceDeskiin)

HAKEMINEN JA OPISKELU

​Pääsyvaatimukset

Ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen pääsyvaatimuksena eli hakukelpoisuusvaatimuksena on

 • ammatillisen koulutuksen ammatillisten tai yhteisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuus​​ ​(A 986​/1998, § 13, § 13a, § 13b, § 14, § 29)​​​

​Hakukelpoisuuden tulee täyttyä ennen hakuajan päättymistä.

Ammatillisten tai yhteisten tutkinnon osien opettajankelpoisuus tarkoittaa sitä, että vaadittavan pohjatutkinnon ja ammattialan työkokemuksen lisäksi hakija on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot (60 op/35ov) joko ammatillisena opettajankoulutuksena tai yliopisto-opintoina.

Ammattialan työkokemuksella tarkoitetaan ammatillisten tutkinnon osien opettajankelpoisuuteen kuuluvaa työkokemusta, jota opettajalla tulee olla vähintään kolme vuotta opetustehtävää vastaavalta alalta. Joissakin tapauksissa työkokemusvaatimus on viisi vuotta. Yhteisten tutkinnon osien opettajalla ei vaadita työkokemusta. Työkokemus voidaan tarvittaessa tarkistaa opiskelijavalintaprosessin yhteydessä.

Ammatilliseen opinto-ohjaajankoulutukseen voivat hakeutua myös peruskoulun tai lukion opinto-ohjauksen tehtäviin aikovat tai niissä tehtävissä toimivat opettajat, mikäli heillä on ammatillisen koulutuksen ammatillisten tai yhteisten tutkinnon osien opettajankelpoisuus.

Valintamenettely

Ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen opiskelijavalinta perustuu valtakunnalliseen hakupisteytykseen, joka on samanlainen kaikissa opettajakorkeakouluissa. Opiskelijavalinta tehdään hakupisteiden mukaisessa järjestyksessä.

Hakemuksen pisteytys

Vuoden 2019 hakemuksen pisteytys

Opinto-ohjaajankoulutuksen valintaperusteet lyhyesti 2019 (.pdf)

Tarkemmat valintaperusteet ohjeineen sekä tarvittavien liitteiden tiedot julkaistaan viimeistään lokakuussa.

Hakulomake ja hakeminen

Hakulomake täytetään Opintopolku-palvelussa (www.opintopolku.fi) hakuaikana.

Vuoden 2019 opiskelijahaun ja -valinnan aikataulu:

 • Hakuaika on 8.-29.1.2019. Hakemus sulkeutuu 29.1.2019 klo 15.00.
 • Hakemuksen liitteet 6.2.2019 klo 15.00 mennessä.
 • Valinnan tulokset julkaistaan 21.3.2019 Oma opintopolku -palvelussa.
 • Opiskelupaikka otetaan vastaan 4.4.2019 klo 15.00 mennessä Oma opintopolku -palvelussa.
 • Opinnot alkavat toukokuussa.

Ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen haku on valtakunnallinen ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteinen haku. Samalla hakemuksella voi hakea kahteen eri opettajakorkeakouluun.

Lisäohjeita hakemisesta:

Ohjeita hakemuksen täyttämiseen Opintopolussa

 • Kirjoita hakukenttään HAMK Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus.
 • Klikkaa linkkiä ja näet Täytä hakulomake-painikkeen.
 • Avaa hakulomake ja täytä kaikki pakolliset kentät.
 • Skannaa todistusliitteet hakemukseen PDF-muodossa. Liitteet tarvitaan hakukelpoisuutesi ja hakupisteittesi tarkistamiseen.
 • Muista tallentaa hakemus.
 • Jos haluat tehdä hakemukseesi muutoksia, voit muokata hakemustasi hakuaikana sähköpostiin saamasi linkin kautta tai kirjautumalla Oma opintopolku -palveluun.  Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Huomaa, että täyttäessäsi hakulomaketta, tarvitset tutkinto-, koulutus- ja työtodistusten yksityiskohtaisia tietoja. Siksi on hyvä tutustua hakemuksen pisteytykseen jo ennen hakemuksen täyttämistä. Hakemuksella valitset myös opiskeluryhmäsi, joten tutustu myös opiskelijaryhmätarjontaan jo ennen hakemuksen täyttämistä.

Hakijatilastot

Hakijatilasto

Hakijamäärät vuosina 2009-2018

VuosiHakijoita
2009168
2010152
2011133
2012162
2013178
2014220
2015267
2016257
2017170
2018189

Lähde: Opintopolku 2015-2018 ja AMKOPE 2010-2014

Hakemuksen alin pistemäärä vuonna 2018

VuosiPisteet
20189

Usein kysytyt kysymykset

Usein esitettyjä kysymyksiä ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen hausta.

Kysymyksiä  hakukelpoisuudesta

Olen parhaillaan opettajankoulutuksessa ja koulutus päättyy keväällä. Voinko hakea jo nyt opinto-ohjaajankoulutukseen?

Hakukelpoisuuden tulee täyttyä hakuajan päättymiseen mennessä. Jos haet vuoden 2019 haussa, opettajankoulutuksen tulee olla valmis viimeistään 29.1.2019.

Olen FM ja toimin peruskoulun historian ja yhteiskuntatiedon opettajana. Täytänkö hakukelpoisuuden?

Historia ja yhteiskuntatieto voidaan luokitella nk. yhteisiksi opinnoiksi, jolloin olet hakukelpoinen tutkinnollasi ja opettajan pedagogisilla opinnoillasi. Jos olisit biologian ja maantieteen opettaja, sinut luokiteltaisiin nk. ammatillisten opintojen opettajaksi. Tällöin sinulta vaadittaisiin hakukelpoisuuteen myös ammattialan työkokemusta vähintään kolme vuotta. Ammattialan työkokemuksella tarkoitetaan muuta työkokemusta kuin opettajakokemusta.Oleellista hakukelpoisuuden määrittelyssä on siten, mitä opintoja ammatillisessa koulutuksessa opetetaan ammatillisina opintoina ja mitä yhteisinä opintoina. Biologiaa ja maantiedettä ei opeteta ammatillisessa koulutuksessa yhteisenä aineena, vaan pelkästään ammatillisina opintoina.

Kysymyksiä hakemuksen pisteytyksestä

Nettisivuillanne on viimeisen haun pisteraja. Laskin, että saisin hakemuksestani 7 pistettä. Kannattaako minun edes hakea koulutukseen?

Hakijamäärät voivat vaihdella vuosittain ja vaikuttaa siten pisterajoihin. Myös hakemuksen pisteytykseen tehdään monesti muutoksia, jolloin aiemman vuoden pisterajat eivät ole täysin vertailukelpoisia. Kannattaa siten hakea koulutukseen, jolloin saa vahvistetun tiedon hakemuspisteistään. Ja jos käy niin, ettei opiskelupaikkaa saa, on helpompi suunnitella, mitä pitäisi tehdä, jotta opiskelupaikan saisi seuraavana vuonna.

Voinko tulla valituksi, jos en ole toiminut opinto-ohjaajana?

Kyllä voit. Opinto-ohjauksen kokemuksesta saa hakupisteitä, mutta tämä on vain osa pisteytyksestä ja valinta perustuu kokonaispistemäärään. Vuonna 2018 valituista opiskelijoilla 43 %:lla ei ollut opinto-ohjauksen kokemusta tai sitä oli kertynyt alle kolme kuukautta.

Toimin tuutoriopettajana ammattikorkeakoulussa, saanko pisteitä opinto-ohjauksen kokemuksesta?

Et valitettavasti saa pisteitä opinto-ohjauksen kokemuksesta. Kokemuksena otetaan huomioon vain opinto-ohjaajan työtehtävässä toimiminen. Ryhmänohjaajana, luokanvalvojana tai tuutoriopettajana toimiminen ei sellaisenaan ole tässä tarkoitettua opinto-ohjauksen työtä. Opinto-ohjaajan työksi katsotaan monipuolisemmin ohjauksen tehtävissä toimiminen, ja siitä tulee olla kuvaus työtodistuksessa.

Olen suorittanut näyttötutkintomestarin koulutuksen. Saako niistä hakupisteitä?

Ei valitettavasti saa. Kyseisen koulutuksen katsotaan olevan opettajien yleistä pedagogista täydennyskoulutusta eikä niitä pisteytetä ohjaukseen liittyvänä koulutuksena

Miksi en saa pisteitä tutkinnostani?

Tutkinnolla on merkitystä tarkistettaessa kelpoisuuttasi toimia ammatillisen oppilaitoksen tai ammattikorkeakoulun opettajana, mutta siitä ei saa hakupisteitä.

Kysymyksiä hakeutumisesta

Mikä merkitys valitulla opiskelumuodolla on valintaan?

Opiskelumuodolla ei ole merkitystä valinnan kannalta, vaan valinta tehdään hakemuspisteiden perusteella. HAMKin digiopiskelu yksilöllisillä oppimispoluilla -ryhmään otetaan enintään 14 opiskelijaa. Tämä valinta tehdään varsinaisen opiskelijavalinnan jälkeen. Jos ryhmään on tullut valituksi yli 14 opiskelijaa, ryhmään otetaan 14 eniten hakemuspisteitä saanutta. Muut säilyttävät edelleen opiskelupaikkansa ja ohjataan monimuoto-opiskeluryhmiin.

Huomasin jälkikäteen, että unohdin kirjata hakemukseeni yhden asian. Pääsenkö vielä muokkaamaan hakemustani?

Hakuaikana voit vielä muokata hakemustasi. Pääset käsittelemään hakemustasi nk. Oma opintopolku -palvelussa (Kirjaudu sisään -linkki opintopolku.fi -sivun yläreunassa). Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Miksi tulostettu hakemus todistusjäljennöksineen pitää lähettää opettajakorkeakouluun? Eikö nettihakemus riitä?

Nettihakemus ei valitettavasti riitä, vaan hakijan on todennettava hakukelpoisuutensa ja hakupisteytykseen vaikuttavat asiat todistusjäljennöksillä. Jos et pysty tulostamaan hakemustasi, liitä todistusjäljennösten mukaan erillinen saate, johon merkitset nimesi ja hakemusnumerosi.

Kysymyksiä valinnan tuloksista

Minut valittiin toissijaisen hakutoiveeni opettajakorkeakouluun, voinko kuitenkin jäädä odottamaan peruutuspaikkaa ensisijaisen hakutoiveeni opettajakorkeakouluun?

Et valitettavasti voi. Varasijalle jäävät vain hakijat, jotka eivät saaneet opiskelupaikkaa.

En saanut opiskelupaikkaa. Täytyykö minun itse ottaa yhteyttä ja kysellä peruutuspaikkaa opettajakorkeakoulusta?

Ei tarvitse. Opettajakorkeakoulu ottaa yhteyttä pistejärjestyksessä seuraavaan hakijaan, jos opiskelupaikka vapautuu.

Kysymyksiä opiskelusta

Suomi ei ole äidinkieleni? Voinko silti hakea opinto-ohjaajankoulutukseen?

Voit hakea opinto-ohjaajankoulutukseen, vaikka äidinkielesi olisi jokin muu kieli kuin suomi. Suomen kielen taitosi täytyy kuitenkin olla riittävä, jotta pystyt opiskelemaan suomen kielellä.

Paljonko koulutus maksaa?

Koulutus on valtion rahoittamaa, jolloin opiskelu ei sisällä lukukausimaksuja. Perimme kaikilta opiskelijoilta verkkomateriaalimaksun, joka on 110 € koko opiskeluajalta. Opiskelija vastaa lisäksi itse mahdollisista matka- ja ruokailukustannuksistaan.

Opiskelu

Ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen voi suorittaa työn ohessa opiskellen joko monimuoto- tai digiopintoina. Opiskelumuoto eli -ryhmä valitaan hakulomakkeessa. Lukuvuoden 2019-2020 opiskeluryhmät julkaistaan syyskuussa.

Opinto-ohjaajaksi opiskelu on antoisaa ja innostavaa, toisinaan haastavaa ja työlästä. Kaikissa ryhmissä opiskellaan sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Yhteistoiminnallinen oppiminen on yksi oppimiskäsityksemme kulmakivistä.

Opintojen laajuus on 60 opintopistettä, joka tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelu vaatii lähipäivien lisäksi aikaa etätyöskentelyyn ja sitoutumista ryhmän opinto-ohjelmaan. Suurin osa opiskelijoista opiskelee työnsä ohessa. Päätoiminen opiskelu on myös mahdollista henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman kautta.

Liitteestä löytyy opinto-oppaamme lukuvuodelle 2018-2019:
Opinto-ohjaajankoulutus: opinto-opas 2018-2019 (.pdf)

Lisätietoa opiskelusta

Lukuvuoden 2018-2019 opiskeluryhmät

Monimuotoinen opiskelu 13 kk Hämeenlinna

 • Opintoja rytmittävät lähipäivät, joita on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa (yhteensä n. 20 päivää). Lähipäivät toteutuvat peräkkäisinä arkipäivinä klo 9.00 – 16.00.
 • Opiskelussa yhdistyvät ryhmässä tapahtuva lähiopiskelu, opintopiiritoiminta, oppimistehtävät, verkko-opiskelu ja oman työn kehittäminen.
 • Lähipäivillä ja opintopiiritapaamisissa on läsnäolovelvoite.
 • Opinnot alkavat 8.–9.5.2018 ja päättyvät 7.6.2019.

Monimuotoinen opiskelu 13 kk pääkaupunkiseutu

 • Opintoja rytmittävät lähipäivät, joita on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa (yhteensä n. 20 päivää). Lähipäivät toteutuvat peräkkäisinä arkipäivinä klo 9.00 – 16.00.
 • Lähipäivistä puolet pidetään pääkaupunkiseudulla koulutukseen valittujen opiskelijoiden oppilaitoksissa ja puolet Hämeenlinnassa.
 • Opiskelussa yhdistyvät ryhmässä tapahtuva lähiopiskelu, opintopiiritoiminta, oppimistehtävät, verkko-opiskelu ja oman työn kehittäminen.
 • Lähipäivillä ja opintopiiritapaamisissa on läsnäolovelvoite.
 • Opinnot alkavat 8.–9.5.2018 ja päättyvät 7.6.2019.

Digiopiskelu yksilöllisillä oppimispoluilla 13 kk

 • Digiopiskelussa lähipäiviä on neljä.
 • Opintojen aloituspäivät 8.–9.5.2018 ovat yhteiset kaikille opinto-ohjaajaopiskelijoille. Kaksi muuta lähipäivää toteutetaan opintopiirien kanssa sovitussa paikassa. Opinnot päättyvät 7.6.2019.
 • Lähipäivillä ja opintopiiritapaamisissa on läsnäolovelvoite.
 • Muutoin opiskelu tapahtuu verkossa osaamisperustaisen opetussuunnitelman mukaan. Opintopiirit kokoontuvat reaaliaikaisiin verkkotapaamisiin omaohjaajan kanssa kuukausittain. Yksilöohjausta annetaan digitaalisia työkaluja hyödyntäen. Opiskeluun liittyy myös omaohjaajan ohjaustapaamisia opiskelijan työpaikalla.
 • Opiskelussa otetaan huomioon opiskelijoiden yksilölliset oppimispolut. Yksilölliset oppimispolut perustuvat aiemmin hankitun osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen sekä omaa ohjaustyötä ja organisaatiota kehittäviin oppimistehtäviin.
 • Ryhmään otetaan 14 opiskelijaa. Jos ryhmään tulee valituksi useampi opiskelija, valituista 14 eniten hakemuspisteitä saanutta otetaan ryhmään. Muut valitut ohjataan monimuotoryhmiin.

Opiskelutavat

Koulutus on oman työn ohessa tapahtuvaa opiskelua. Siinä yhdistyvät ryhmämuotoinen opiskelu, opintopiirityöskentely, kirjalliset oppimistehtävä, verkko-opiskelu ja oman työn kehittäminen. Opinto-ohjaajan toimintaympäristöön sisältyvät sekä käytännön työ- ja kehittämistehtävät omassa oppilaitoksessa tai korkeakoulussa, verkostoissa, verkossa ja opintopiirissä (etäjaksot) että ohjatut oppimistilanteet (lähijaksot/verkkotapaamiset).

Lähiopetukseen, verkkotapaamiseen ja opintopiiritoimintaa kuuluu läsnäolovelvoite. Ohjattu lähiopetus, tapaamiset ja ohjaustilanteet toteutetaan arkisin klo 9-16 välisenä aikana. Opiskelijan on hyvä huomata omaa opiskelua suunnitellessa, että lähiopiskelu on vain osa opiskeluprosessia. Merkittävä osuus on etäjaksojen aikaisella työskentelyllä. Etäjaksotyöskentelyyn sisältyy muun muassa oppimis- ja kehittämistehtäviä, opintopiiritapaamisia itsenäisesti ja omaohjaajan kanssa sekä ohjattua harjoittelua. Etäjaksojen aikainen työskentely ja tehtävät ohjeistetaan ja ohjataan tarkemmin lähijaksoilla.

Verkkotyöskentely toteutetaan multimodaalisissa oppimisympäristöissä. Opetuksen ja tiedottamisen tukena sekä teemojen ja lähipäivien/verkkotapaamisten tarkempien ohjeiden ja materiaalin jakamiseen käytetään Moodle-alustaa. Verkko-opiskelussa käytetään ja hyödynnetään opinto-ohjauksen digitaalisia, verkkopohjaisia ja sosiaalisen median työvälineitä.

Opinto-ohjaajankoulutuksen merkittävä opiskelu- ja ohjausmuoto on opintopiiritoiminta (neljä opiskelijaa). Opintopiiri tekee sille määriteltyjä tehtäviä kouluttajien ohjauksessa ja itsenäisesti sekä tukee jäsentensä opintojen etenemistä tavoitteiden suuntaisesti.

Opinto-ohjaajankoulutuksessa korostuu opiskelijan ohjaajaksi kasvun prosessinomaisuus, välittävä ohjaus ja yksilölliset oppimispolut. Opintojen alussa opiskelija tekee henkilökohtaisen osaamiskartoituksen (HOK). Oppimisprosessin jäsentäjänä toimii opiskelijan laatima henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS). Siinä sovitetaan yhteen opiskelijan omat ja opetussuunnitelman osaamistavoitteet. Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma päivitetään säännöllisesti ja sen rinnalla opiskelija kuvaa myös omaa ammatillista kehittymistään oppimispäiväkirjan avulla. Opiskelijan aikaisemmin ja koulutuksen aikana hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT) dokumentoidaan osaksi HOPSia ja oppimispäiväkirjaa.

Osaamisen tunnustaminen (AHOT)

AHOT-lomakkeet

Osaamisen tunnustamista käsitellään koulutukseen hyväksyttyjen kanssa opintojen alkuvaiheessa (suurryhmässä, opintopiireissä ja henkilökohtaisessa ohjauksessa). Ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen opinnoissa voi osaamisen tunnustamista hakea joko opintojen hyväksilukemisen tai osaamisen näytön kautta.

Opintojen hyväksilukemisella tarkoitetaan sitä, että muualla suoritetuilla opinnoilla korvataan opinto-ohjaajankoulutuksen opintoja virallisiin dokumentteihin eli todistuksiin perustuen. Opintojen hyväksilukemisen edellytyksenä on, että aiemmat opinnot vastaavat tavoitteiltaan ja sisällöiltään ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen voimassa olevaa opetussuunnitelmaa ja opinnot on tehty viimeisen viiden vuoden sisällä.

Opinnoista voi hakea myös osaamisen näyttöä, jolla tarkoitetaan pääsääntöisesti työkokemuksen kautta kertyneen osaamisen tunnustamista. Osaamista ei voida arvioida pelkän työtodistuksen perusteella, vaan arviointi tapahtuu osaamisen osoittamis- ja näyttöprosessin kautta.

Verkkomateriaalimaksu

Ammatillisen opettajakorkeakoulun koulutusohjelmien opinnot eivät sisällä lukukausimaksuja. Sen sijaan perimme verkkomateriaalimaksun, joka kattaa opiskelun aikana käytetyn materiaalin (digitaalinen, paperina painettu ja tulosteet) ja sen kehittämisen sekä digitaalisuuden tukea. Maksulla kehitetään ja ylläpidetään myös erityisesti verkkoalustaa ja -toimintoja. Ko. palvelujen hinta on ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen opiskelijoille 110 €.

Opintojen rahoitus

Ammatillisiin opettajankoulutusopintoihin voi hakea aikuiskoulutustukea Koulutusrahastolta, Omaehtoisen opiskelun tukea TE-toimistosta tai Kelan opintotukea. Opiskelu on lähtökohtaisesti sivutoimista opiskelua, mutta opiskelusta voidaan tehdä päätoimista opiskelua henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman kautta, mikäli opiskelun rahoittaja sitä vaatii (omaehtoinen opiskelun tuki sekä opintotuki).

Aikuiskoulutustuesta saa lisätietoja Koulutusrahaston sivuilta: https://www.koulutusrahasto.fi/fi/aikuiskoulutustuen-hakijoille/. Tuki edellyttää, että opintoja kertyy vähintään kolme opintopistettä kuukaudessa. Tällöin opiskelu ryhmän ohjelman mukaan täyttää kriteerin.

Omaehtoisen opiskelun tuesta saa lisätietoa työvoimahallinnon sivuilta http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/omaehtoinen_opiskelu/index.html. Tukimuoto edellyttää, että opintoja kertyy vähintään viisi opintopistettä kuukaudessa. Opiskelu ryhmän ohjelman mukaan ei yleensä kerrytä opintopisteitä näin paljon, jolloin opiskeluaikaa voidaan lyhentää henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opiskelutahtia tiivistetään jonkin verran suorittamalla opintoja päällekkäin esim. toisessa ryhmässä. Opettajankoulutuksessa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma laaditaan yhdessä opintojen ohjaajan kanssa. Jatkokoulutuksissa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laatimisesta vastaa ryhmän omaohjaaja.

Opintotuesta saa lisätietoa Kelan sivuilta https://www.kela.fi/opintotuki. Opintotuki edellyttää, että opintopisteitä kertyy vähintään viisi opintopistettä kuukaudessa, jolloin opiskeluaikaa tulee lyhentää henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman kautta (ks. omaehtoisen opiskelun tuki).

Valmistuminen

Valmistumiseen liittyy todistuksen hakukäytäntö. Ennen valmistumisajankohtaa tulee opiskelijan täyttää todistushakemus vähintään kolme viikkoa ennen valmistumispäivää ja toimittaa se opintotoimistoon (aokk-opintotoimisto@hamk.fi). Mikäli opiskelija ei osallistu ryhmän ohjelman mukaiseen valmistumispäivään, todistus lähetetään hänelle kirjeenä seuraavana arkipäivänä.

Opinto-ohjaajankoulutuksesta valmistunut saa todistuksen koulutuksesta, opintosuoritusotteen sekä englanninkielisen kansainväliseen käyttöön tarkoitetun liitteen, Certificate supplementin. Opiskelun aikana opintosihteeriltä saa pyydettäessä myös virallisia opiskelutodistuksia ja opintosuoritusotteita.

Todistushakemuslomake - vanha (2017 ja aiemmin aloittaneet)

Todistushakemuslomake - uusi (2018 ja myöhemmin aloittaneet), vaatii kirjautumisen

Valmistumispäivät lukuvuodelle 2018-2019

 • 7.9.2018
 • 31.10.2018
 • 30.11.2018 (valmistumisjuhla)
 • 31.1.2019
 • 28.2.2019
 • 29.3.2019
 • 30.4.2019
 • 7.6.2019 (valmistumisjuhla)

Yksikön johtajan päätös valmistumispäivistä lv. 2018-2019

Muut opiskelukäytänteet

Opiskelijakortti

Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijat saavat opiskelijakortin, joka oikeuttaa opiskelijahintaiseen (4,87 €) lounaaseen HAMKin opiskelijaravintoloissa. Kortilla on mahdollista saada myös opiskelija-alennuksia esim. teatterissa, urheilutapahtumissa ja konserteissa. Matka-alennuksiin kortti ei kuitenkaan oikeuta.

Lukuvuodelle ilmoittautuminen

Opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen opiskelija ilmoittautuu läsnäolevaksi opiskelijaksi ensimmäiseksi lukuvuodeksi opiskelijavalinnan yhteydessä saamien ohjeiden mukaan. Mikäli opiskelijan opinnot jatkuvat toiselle tai kolmannelle lukuvuodelle, tulee hänen myös ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi. Ilmoittautumiskäytänteestä informoidaan jatkavia opiskelijoita kesäkuun aikana.

Opiskelija, joka ei ole ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi, menettää opiskeluoikeutensa. Jos opiskeluoikeutensa menettänyt opiskelija haluaa jatkaa opintojaan, hänen on haettava opiskeluoikeuden palauttamista. Opiskeluoikeus voidaan palauttaa, mikäli alkuperäistä opiskeluoikeutta on vielä jäljellä. Palauttamisesta päättää koulutuspäällikkö. Opiskeluoikeus voidaan palauttaa hakemuksen jättämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen. Hakemuksen käsittelystä peritään opiskelijalta 50€ käsittelymaksu.

Opiskelijatunnukset

Opiskelija saa opiskelijatunnukset käyttöönsä opiskelun ajan. Opiskelijatunnukset aktivoidaan osoitteessa osoitteessa https://patu.hamk.fi. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Salasanan uusiminen tapahtuu myös patu-palvelun kautta.

Opiskeluoikeus

Sekä monimuoto- että digiopiskelu katsotaan osa-aikaiseksi opiskeluksi, kun opinnot etenevät ryhmän ohjelman mukaan. Osa-aikaisesti opiskelevan on suoritettava opinnot kolmessa vuodessa. Opiskeluaika alkaa opintoryhmän ensimmäisestä virallisesta aloituspäivästä. Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan opiskeluoikeusaikana, menettää opiskeluoikeuden.

Poissaolo-oikeus

Ensimmäisenä lukuvuonna opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi opiskelijaksi vain seuraavista syistä:

 1. asevelvollisuus, siviilipalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen
 2. äitiys-, isyys-, tai vanhempainvapaa
 3. oma sairaus tai vamma, joka estää opintojen aloittamisen.

Toisen ja kolmannen vuoden opiskelija voi ilmoittautua opintojen aikana poissaolevaksi opiskelijaksi enintään yhden lukuvuoden ajaksi, mitä ei lasketa opintojen enimmäisaikaan. Opintojen enimmäisaikaan ei lasketa myöskään opintojen aikaista poissaoloa, joka johtuu em. syistä 1 ja 2.

Mikäli opiskelija ilmoittautuu poissaolevaksi ensimmäisenä lukuvuonna, hänen tulee todistaa poissaolon syy virallisella dokumentilla (Kelan todistus äitiys-, isyys- tai vanhempainrahakaudesta tai lääkärintodistus raskaudesta, sairauspäivärahapäätös tai lääkärintodistus tai palveluun astumismääräys). Jos opiskelija ei toimita todistusta, häntä kehotetaan ilmoittautumaan läsnäolevaksi.

Opiskelu ryhmän ohjelma päättymisen jälkeen

Mikäli opiskelija ei valmistu ryhmän ohjelman mukaan, hän jatkaa saman omaohjaajan ohjauksessa opintojen loppuun saakka.

Harkinnanvarainen lisäaika

Koulutuspäällikkö voi myöntää hakemuksessaan toteuttamiskelpoisen suunnitelman esittäneelle opiskelijalle lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseksi. Lisäaikaa on haettava opiskeluoikeusaikana. Lisäaikaa voi saada puoleksi vuodeksi. Hakemuksen käsittelystä peritään opiskelijalta 50€ käsittelymaksu.

Uusi opinto-oikeus

Jos opiskelija haluaa opiskeluoikeuden päätyttyä jakaa kesken jääneitä opintojaan, hän voi hakea uutta opinto-oikeutta. Koulutuspäällikkö voi hakemuksen perustella myöntää entiselle HAMKin opiskelijalle uuden opinto-oikeuden opintojen loppuun saattamiseksi, jos opintoja on jäljellä enintään puolet suoritettavasta laajuudesta. Uusi opinto-oikeus voidaan myöntää enintään vuodeksi. Hakemuksen käsittelystä peritään 50€ käsittelymaksu.

OPISKELIJAT KERTOVAT

rakennettu ymparisto opiskelijat syovat omenoita portaita noustessa

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU