Hyppää sisältöön
Home Koulutushaku

Tieto- ja viestintätekniikka

Koulutusalat

 • Tietojenkäsittely ja ICT
 • Tietotekniikka

Tutkintonimike

 • Insinööri (AMK)

Ilmoittautumisajat

 • Kevään yhteishaku 2024
 • Syksyn yhteishaku 2024

Opetuskieli

 • Suomi

Koulutustyyppi

 • AMK-tutkinto

Opintojen taso

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kampukset

 • Online
 • Riihimäki

Opetusmuodot

 • Lähiopetus
 • Monimuoto-opetus

Kiinnostaako 3D-teknologia, kyberturvallisuus tai pelisuunnittelu? Tervetuloa tieto- ja viestintätekniikan maailmaan!

Tieto- ja viestintätekniikan osaamisen tarve lisääntyy yhteiskunnan digitalisaation myötä jatkuvasti ja kaikilla aloilla. Meillä pääset osaksi kehitystä opiskelemalla web-tekniikoita, ohjelmointia ja tietojärjestelmiä läheisessä yhteistyössä alan yritysten kanssa.

ICT-insinöörin perusosaamisen lisäksi saat syventää opintojasi haluamaasi suuntaan. Valitse oma kokonaisuutesi esimerkiksi 3D-visualisoinnin, pelituotannon, pilvipalveluiden ja ääni- ja videotuotannon opinnoista.

Tavoite

Opit suunnittelemaan digitaalisia sisältöjä, ohjelmistoja ja pelejä sekä älykkäitä laitteita, tietojärjestelmiä ja pilvipalveluita. Aiheinasi esimerkiksi 3D, 5G, 6G, AI, AR, VR ja IoT.

Koulutuksen antama pätevyys

Valmistut tieto- ja viestintätekniikan asiantuntijaksi ICT-alan yritysten, teollisuuden tai julkisten toimijoiden palvelukseen. Mahdollisia ammattinimikkeitäsi ovat esimerkiksi developer, pelisuunnittelija, järjestelmävastaava tai web-ohjelmoija.

Opintojen rakenne

HAMKin tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa opit käyttämään, suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia tietotekniikkaan pohjautuvia järjestelmiä. Saat vahvan perusosaamisen ohjelmistokehityksestä, esineiden internetistä, web-tekniikoista ja tietojärjestelmistä.

Opiskelet moderneissa tietoverkko- ja IoT-laboratorioissa sekä ammattilaistason AV-studiossa. Opit tekemällä, havainnoimalla ja tutkimalla uusia asioita tiimeissä. Kurkkaa blogistamme, millaista on opiskella insinööriksi Riihimäen kampuksella.

Pääset käsiksi nykyajan trendeihin, kuten älylaitteisiin, digitaaliseen viihteeseen sekä tiedon keräämiseen ja analysointiin tekoälypohjaisessa yhteiskunnassa. ICT-alan insinöörinä huomioit opinnoissasi myös kestävän kehityksen kannalta tärkeitä näkökulmia, kuten tekniikan elinkaariajattelun, energiatehokkuuden ja kestävien liiketoimintamallien edellytykset.

Opit uutta oikeissa työelämän projekteissa. Opiskelijamme ovat aiemmin kehittäneet esimerkiksi mobiiliverkkoa hyödyntävän kauko-ohjauksen, mikä herätti laajaa kiinnostusta alan yrityksissä.

Suuntautumisvaihtoehdot

Tulevalle urallesi luot suuntaa valitsemalla täydentäviä opintoja kiinnostuksesi mukaan. Voit valita aiheista, kuten:

 • 3D-visualisointi ja virtuaaliympäristöt (AR/VR)
 • Digitaalinen ääni- ja videotuotanto (AV)
 • Koneoppinen ja tekoäly (AI)
 • Kyberturvallisuus
 • Mobiiliverkot ja pilvipalvelut
 • Pelituotanto
 • Sovelluskehitys

Esimerkiksi videotuotannon opiskelijamme ovat striimanneet paikallisen hyväntekeväisyyskonsertin verkkoon ja harjoitelleet kuvausryhmässä toimimista.

Jos et säiky avaruushirviöitä, kurkkaa pätkä pelituotannon opiskelijoiden suunnittelemasta videopelistä.

Osana tutkintoa teet harjoittelun ja opinnäytetyön. Harjoittelussa pääset käyttämään oppimiasi taitoja oman alasi työpaikassa. Opinnäytetyössä tutkit sinua kiinnostavaa aihetta analyyttisesti ja ratkaisukeskeisesti, usein yhteistyössä alan yrityksen kanssa.

Valoisa kampuksemme sijaitsee Riihimäen keskustassa, kävelymatkan päässä kaupungin kaikista palveluista. Tervetuloa Riksuun!

Hae opiskelemaan

Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, päivätoteutus, kevään yhteishaku

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:25, joista ensikertalaisille 20

Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, monimuotototeutus, kevään yhteishaku

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:30, joista ensikertalaisille 18

Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, päivätoteutus, syksyn yhteishaku

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Kevät 2025
 • Opiskelupaikkoja:25, joista ensikertalaisille 20

Siirtohaku, Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, Hämeen amk

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:2

Muita tapoja, joilla voit aloittaa opinnot

Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on aikaa, tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:

Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkintoon

Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.

Polkuopintopaikat: päiväopinnot 3 paikkaa ja monimuoto 3 paikkaa lukuvuodelle 2024–2025. Ilmoittaudu 5.–7.8.2024. 

DigiTech – Tekniikan yhteiset opinnot 30 op

Haluatko laajentaa osaamistasi teknisissä oppiaineissa ja mahdollisesti myöhemmin siirtyä tutkinto-opiskelijaksi insinöörikoulutukseen? Tekniikan yhteiset opinnot -koulutuksessa opit tekniikan korkeakouluopintoihin liittyviä perustaitoja. Opinnot on suunnattu kaikille tekniikan alan korkeakouluopinnoista kiinnostuneille.

3 syytä opiskella tieto- ja viestintätekniikkaa!

Voit valita itseäsi kiinnostavat aiheet profiloivissa opinnoissa.

ICT-osaamista tarvitaan kaikilla aloilla, mikä takaa hyvät työllistymismahdollisuudet.

Ala vaikuttaa koko yhteiskuntaan digitalisaation kautta.

Katso videoita koulutuksesta:

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön

Seuraa meitä somessa!

Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:

Opiskelutavat

Päiväopiskelu

Opinnot toteutetaan arkipäivisin (ma–pe) klo 8–16. Toteutukseen kuuluu opettajien pitämiä lähiopetustunteja, harjoitustöiden, tehtävien, projektien ym. työstämistä, itsenäistä opiskelua ja ohjattua työskentelyä. Opetuksen ja ohjatun työskentelyn osuus on noin puolet ajasta (20 tuntia/viikko).

Syksyllä 2024 aloittavan päiväryhmän orientaatiopäivä ma 26.8. klo 9–15 Riihimäen kampuksella. Saat tarkempaa tietoa opintojen aloituksesta ja orientaatiopäivästä elokuun alussa.

Päiväopiskelu kuuluu HAMKin koulutuksen malliin 8-16. Voit lukea tavastamme opiskella lisää täältä:

Monimuoto-opiskelu

Opiskelu tapahtuu pääasiassa verkossa. Verkko-ohjausta järjestään aiheesta riippuen 2–3 iltana viikossa ja osaamista syvennetään paikan päällä tapahtuvilla lähiopetusjaksoilla. Verkko-ohjaussessiot on mahdollista katsoa myös jälkikäteen nauhoitettuna.

Syksyllä 2024 aloittavan monimuotoryhmän orientaatioilta pe 23.8. klo 17.00–20.30 Riihimäen kampuksella. Saat tarkempaa tietoa opintojen aloituksesta ja orientaatiopäivästä elokuun alussa.

Oma-aloitteisuuden lisäksi verkko-opinnot vaativat sinulta innostunutta asennetta verkkotyökaluja ja verkko-oppimista kohtaan. Vastapainoksi ne tarjoavat sinulle joustavuutta ja uusia oppimisvalmiuksia. 

Monimuoto-opiskelu kuuluu HAMKin koulutusmalliin 18–100, joka on suunnattu kaiken ikäisille oppijoille. Tutustu tapaamme opiskella täällä:

Kampus

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijana kotikampuksesi on Riihimäen kampus.

Riihimäen kampus

Monipuolista tekniikan osaamista, robotiikkaa ja liikennealaa, tätä kaikkea löydät Riihimäen kampukselta! Kampuksen opintotarjontaan kuuluu sekä suomen- että englanninkielisiä insinöörikoulutuksia, joista valmistuu tulevaisuuden moniosaajia.

Opetuksen lisäksi kampuksella tehdään myös paljon tutkimustyötä. Kampukselta löytyy loistavat puitteet niin teoreettiselle kuin käytännölliselle opiskelulle ja tutkimukselle, tiloja löytyy monipuolisesti konetekniikan pajasta auditorioon ja videostudiosta IT-luokkiin. Esimerkiksi opinnoissa käytössä olevat 3D-tulostimet ja erilaiset robotit tukevat hyvin käytännönoppimista.

Sinun näköisesi opinnot

Tutkintosi koostuu 240 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:

Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.

Ydinosaamisen opinnoissa tutustut esimerkiksi web-tekniikoihin, ohjelmointiin ja sovelluskehitykseen.

Osa tutkinnostasi muodostuu profiloivan osaamisen opinnoista, joiden avulla rakennat osaamistasi valitsemaasi suuntaan omien tavoitteidesi mukaisesti. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden laajentaa, syventää ja täydentää ammatillista osaamista ja persoonallista kehittymistä.

Profiloivissa opinnoissa voit valita sopivat esimerkiksi 3D-visualisointi ja virtuaaliympäristöt-, Mobiiliverkot ja pilvipalvelut- js Pelituotanto -opintojaksoista.

 Harjoittelussa pääset käyttämään oppimiasi taitoja oman alasi työpaikassa. Voit suorittaa harjoittelun yhdessä tai useammassa osassa. Harjoittelun kokonaiskesto on noin viisi kuukautta.

Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen, tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa, ja kehittämään siihen ratkaisun.

HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta, sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:

Opintoja meillä, muualla ja maailmalla

HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä

Yritteliäs korkeakoulu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

Design Factory

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

Neljä henkilöä seisomassa pöydän äärellä

RUN-EU -opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa

HAMKin opintotarjonta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.

Ristiinopiskelu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksesta!

Ei tarvitse! Koulutuksessa ei ole pohjatietovaatimuksia. Opit kaiken tarvittavan opintojen aikana. Aikaisemmasta osaamisesta voi olla hyötyä, mutta sitä tärkeämpää on myönteinen asenne uuden oppimiseen. 

Tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Tieto- ja viestintätekniikka on laaja-alainen valinta. Tietotekniikkaa käytetään työelämässä jokaisella alalla. 

Kyllä opiskelu töiden ohella onnistuu, mutta on tärkeä muistaa miettiä, millaista oma arki on ja miten opiskelu ja työ mahtuvat muun elämän rinnalle. Päiväopinnoissa opinnot tehdään pääasiassa päivisin, monimuoto-opinnoissa iltaisin. Lue lisää eri opiskelumuodoista täältä. 

Kestävä kehitys on maailmanlaajuinen asia. Koulutuksessa tutustut aiheen kansainväliseen näkökulmaan erilaisten projektien kautta ja työskennellessäsi englanninkielisten koulutusten opiskelijoiden kanssa. Halutessasi voit suorittaa harjoittelusi tai osan opinnoistasi ulkomailla. 

Tieto- ja viestintätekniikka on lähtökohtaisesti kansainvälistä. Monet alan yritykset toimivat globaalisti ja edellyttävät työntekijöiltään valmiuksia toimia eri kulttuureissa ja kielialueilla. 

Koulutuksen aikana kehität kielitaitoasi ja saat kokemusta kansainvälisestä tiimityöskentelystä. Koulutuksen pääopetuskieli on suomi, mutta koulutukseen sisältyy myös englanniksi toteutettavia opintokokonaisuuksia, joihin osallistuu vaihto-opiskelijoita eri maista. Koulutuksessa käytetään paljon englanninkielistä materiaalia ja toteutuksiin sisältyy myös kumppanikorkeakoulujen asiantuntijoiden toteuttamia osioita. Voit sisällyttää opintoihisi joustavasti myös työharjoittelua ja opiskelua ulkomailla. 

Jäikö kysyttävää?

Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:

Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:

Nopeammin valmiiksi?

Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi, tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.

24 / 7 – opiskelun pikakaista

Voit nopeuttaa opintojasi 24/7 opiskelutavalla, jos sinulla on jo paljon tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista. Opiskelutapa edellyttää sinulta suunnitelmallisuutta, joustavaa ja tehokasta ajankäyttöä sekä oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelytapaa. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.

Lue lisää HAMKin 24/7 -opiskelutavasta:

Täydennä osaamistasi!

Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.

Etsitkö jotain muuta?

Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta:

Tieto- ja viestintätekniikka

Tietojenkäsittely ja ICT

240 opintopistettä

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Tieto- ja viestintätekniikka, kiertotalous

Tietojenkäsittely ja ICT

240 opintopistettä

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Tietojenkäsittely

Tietojenkäsittely ja ICT

210 opintopistettä

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Tietojenkäsittely, muuntokoulutus

Tietojenkäsittely ja ICT

210 opintopistettä

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Arvo-ohjatut hankinnat

Tietojenkäsittely ja ICT

4 opintopistettä

 • Avoimet opinnot
 • Toteutusaika: 01.08.2024 – 31.07.2025

DigiTech – Tekniikan yhteiset opinnot

Tekniikka ja liikenne

30 opintopistettä

 • Avoimet opinnot

Johtaminen ja hankinnat – projekti

Tietojenkäsittely ja ICT

3 opintopistettä

 • Avoimet opinnot
 • Toteutusaika: 01.08.2024 – 31.07.2025
 • Jatkuva ilmoittautuminen

Lean tehokkuuden kulmakivenä 4op

Tietojenkäsittely ja ICT

4 opintopistettä

 • Avoimet opinnot
 • Toteutusaika: 01.08.2024 – 31.07.2025
 • Jatkuva ilmoittautuminen

Medialukutaito

Tietojenkäsittely ja ICT

2 opintopistettä

 • Avoimet opinnot
 • Toteutusaika: 01.08.2024 – 31.07.2025
 • Jatkuva ilmoittautuminen

Projektinhallinta

Tietojenkäsittely ja ICT

2 opintopistettä

 • Avoimet opinnot
 • Toteutusaika: 01.08.2024 – 31.07.2025
 • Jatkuva ilmoittautuminen

Tiimityön johtaminen ja talous

Tietojenkäsittely ja ICT

4 opintopistettä

 • Avoimet opinnot
 • Toteutusaika: 01.08.2024 – 31.07.2025
 • Jatkuva ilmoittautuminen

Virtuaalimaailman IoT-, data- ja pelimoottoriosaaja

Tietojenkäsittely ja ICT

30 opintopistettä

 • Osaajakoulutus