Hyppää sisältöön
Opiskelija pöydän ääressä
Home Koulutushaku

Tietojenkäsittely, muuntokoulutus

Koulutusalat

 • Tietojenkäsittely
 • Tietojenkäsittely ja ICT

Ilmoittautumisaika

 • Kevään yhteishaku 2024

Opetuskieli

 • Suomi

Koulutustyyppi

 • AMK-tutkinto

Opintojentaso

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kampukset

 • Hämeenlinna
 • Online

Opetusmuoto

 • Monimuoto-opetus

Liiketalouden tradenomi, laajenna uranäkymiäsi ja opiskele tietojenkäsittelyä ketterästi muuntokoulutuksessa!

Liiketalouden tradenomeille suunnatussa muuntokoulutuksessa päivität aiempaa tutkintoasi it-alan opinnoilla. Hyödynnät jo hankitun liiketoimintaosaamisesi osana tutkintoa, joten sinun on mahdollista opiskella tietojenkäsittelyn tradenomiksi 1,5 vuodessa.  

 

Meillä opiskelu on asiakaslähtöistä ja käytännönläheistä ja opit ohjaamiemme harjoitusten ja erilaisten projektien kautta. Meillä opiskelu ei ole yksin puurtamista, vaan teemme paljon ryhmätöitä. Muuntokoulutuksessa opiskelu sisältää sekä lähipäiviä, verkko-opetusta että itsenäistä työskentelyä oman ryhmäsi kanssa.   

Tavoitteet

Täydennät aiempaa liiketoimintaosaamistasi esimerkiksi ohjelmoinnin, tietokantojen, käyttöliittymäsuunnittelun, ohjelmistorobotiikan, käyttöjärjestelmien ja web-kehityksen opinnoilla. 

Koulutuksen antama pätevyys

Valmistuttuasi sinulla on laaja-alainen tradenomitutkinto ja voit työllistyä monenlaisiin asiantuntija-, palvelu- ja esihenkilötehtäviin sekä yritysmaailmassa että julkisella sektorilla.  

Opintojen rakenne

Tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksessa opiskelet 60 opintopisteen verran pakollisia ydinopintoja ja aloitat tämän jälkeen opinnäytetyön tekemisen. Opinnot sisältävät esimerkiksi tietokantoja, ohjelmointia, ohjelmistorobotiikkaa, käyttöjärjestelmiä ja web-kehitystä.  Opinnäytetyösi aloitat jo ensimmäisen vuoden keväällä ja viimeistelet sen syksyllä. Tutustu opintojen sisältöihin tarkemmin opetussuunnitelmassa. 

 

Opiskelet flipped classroom eli käänteinen luokkahuone -mallilla, jolloin tutustut itsenäisesti käsiteltävään aiheeseen ja siihen liittyviin tehtäviin ennen yhteisiä verkkoistuntoja. Verkkoistuntojen aikana käymme läpi kyseisen viikon aihetta, keskustelemme haasteista ja käymme läpi heränneitä kysymyksiä. Muuntokoulutuksessa opiskelet samassa tahdissa kuin tietojenkäsittelyn päivä- ja monimuotototeutuksessa. Opiskelijana edellytämme sinulta sitoutumista opintojen etenemiseen sekä omatoimisuutta ja aktiivista opiskeluotetta. 

Suuntautumisvaihtoehdot

Tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksessa suoritat 60 opintopisteen verran pakollisia ydinaineopintoja ja aloitat tämän jälkeen opinnäytetyön tekemisen. Profiloivia opintoja koulutuksessa ei ole. Opinnäytetyössäsi tutkit sinua kiinnostavaa aihetta analyyttisesti ja ratkaisukeskeisesti, usein yhteistyössä alan yrityksen kanssa. Opintoihin sisältyy myös harjoittelu, mikäli sinulla ei ole entuudestaan kolmea kuukautta työkokemusta ICT-alan tehtävistä.  

Hae opiskelemaan!

Kevään yhteishaku 13.-27.3.2024

 • Opinnot alkavat: Syksy 2024
 • Opiskelupaikat: 35
 • Valintatavat: Portfolio

3 syytä opiskella tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksessa!

Laajenna osaamistasi ja uranäkymiäsi it-alan opinnoilla

Hyödynnä aiemmin opiskelemiasi liiketalouden opintoja osana tulevaa tutkintoasi

Opiskelu ei ole yksin puurtamista, vaan teet paljon yhteistyössä oman opiskeluryhmäsi kanssa

Seuraa meitä somessa!

Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:

Opiskelutavat

Monimuoto-opiskelu

Opiskelu sisältää sekä lähipäiviä, verkko-opetusta että itsenäistä työskentelyä oman ryhmäsi kanssa. Yksittäisiä lähipäiviä on kahden kuukauden välein ja yhteensä niitä on yleensä viisi.

Opinnoissa noudatetaan käänteisen luokkahuoneen periaatetta: opiskelijana valmistaudut yhteisiin lähipäiviin ja verkkokohtaamisiin itsenäisesti ja yhteisöllisesti tiimeissäsi esim. hakemalla tietoa ja tekemällä ennakkotehtäviä. Tapaamisajat käytämme asioiden yhteiseen työstämiseen ja keskusteluun – ei perinteiseen luentojen kuuntelemiseen.

Monimuoto-opiskelu kuuluu HAMKin koulutusmalliin 18-100, joka on suunnattu kaiken ikäisille oppijoille. Tutustu tapaamme opiskella täällä:

Kampus

Tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksen lähipäivinä kotikampuksesi on Hämeenlinnan korkeakoulukeskus.

Hämeenlinnan korkeakoulukeskus

Kehittyvä, kasvava ja moderni pääkampuksemme, Hämeenlinnan korkeakoulukeskus kokoaa yhteen tuhansia opiskelijoita ja satoja työntekijöitä. Laajalta kampusalueeltamme löytyy monipuoliset tilat ja palvelut eri alojen opiskeluun ja tutkimustyöhön.

Hämeenlinnan kampuksella on noin 30 koulutusta ja se toimii myös kaikkien HAMKin tutkimusyksiköiden kotikampuksena. Lisäksi korkeakoulukeskus tarjoaa oivat puitteet erilaisten tapahtumien järjestämiseen niin sisäisille kuin ulkopuolisille toimijoille, joten kampuksella riittää usein vilinää ja vilskettä.

Sinun näköisesi opinnot

Muuntokoulutus on laajuudeltaan noin 75–90 opintopistettä. Suoritat 60 opintopistettä pakollisia ydinaineopintoja ja aloitat tämän jälkeen opinnäytetyön tekemisen. Profiloivia opintoja muuntokoulutuksessa ei ole. Opintoihisi kuuluu myös lyhyt työharjoittelujakso (3 kk) silloin, jos nykyistä työkokemustasi ei voida täysin hyväksilukea tutkinnon sisältöön.

Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.

Tietojenkäsittelyn muuntokoulutus sisältää ydinopintoja mm. ohjelmoinnista, käyttöjärjestelmistä, ohjelmistokehityksen menetelmistä, pilvipalveluista, tietokannoista, ohjelmistorobotiikasta ja web-kehityksestä. 

Jos nykyistä työkokemustasi ei voida täysin hyväksilukea tutkinnon sisältöön, muunto-opintoihin kuuluu myös lyhyt työharjoittelujakso, joka on kestoltaan 3 kuukautta ja laajuudeltaan 15 opintopistettä.

Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen, tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa, ja kehittämään siihen ratkaisun.

HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta, sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:

Opintoja meillä, muualla ja maailmalla

HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä
Yritteliäs korkeakoulu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

Design Factory

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

RUN-EU -opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa
HAMKin opintotarjonta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.
Ristiinopiskelu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksesta!

Kaikki liiketalouden tradenomitutkinnon alla olevat koulutukset käyvät tähän. Esimerkiksi markkinointia, johdon laskentatoimea tai liiketoiminnan kehittämistä pääaineenaan lukeneet tradenomit voivat hakea. Myös vastaavat englanninkieliset tutkinnot, kuten HAMKin International Business -koulutuksesta valmistuneet ovat hakukelpoisia tutkinnon osalta.

Merkonomitutkinnolla ei voi hakea muuntokoulutukseen. Mikäli sinulla on esimerkiksi laskentamerkonomin tutkinto, voit kuitenkin hakea opiskelemaan muihin tietojenkäsittelyn koulutuksiimme eli päivätoteutukseen ja monimuotototeutukseen, jotka ovat molemmat laajuudeltaan 210 opintopistettä.

Muuntokoulutus on tarkoitettu nimenomaan työn ohessa opiskeltavaksi, mutta on hyvä huomioida, että korkeakouluopintoina nämä vaativat hyviä ajanhallinnan taitoja. Lähipäiviä opintoihin sisältyy yleensä viisi. Lisäksi koulutuksessa on viikottaisia verkkotapaamisia sekä iltapäivisin että iltaisin. Järjestämme ohjausta myös verkkotapaamisten ulkopuolella. Oman työnantajan ja esihenkilön kanssa on toki kuitenkin keskusteltava mahdollisten poissaolojen osalta.

Laskemme työkokemukseen kaikki työtehtävät, jotka sisältävät tehtäviä esimerkiksi käyttöjärjestelmien, ohjelmien asennusten, ohjelmoinnin, järjestelmien käyttöönottoprojektien tai järjestelmien koulutusten parissa. Myös business-järjestelmien (esim. SAP, NAV, AX, CRM-järjestelmät, raportoinnin työkalut tai PowerBI) monipuolinen käyttö lasketaan, kun järjestelmän käyttökokemus on riittävän syvällistä. Toimisto-ohjelmien ja vastaavien käyttöä (esim. Office) emme laske ICT-työkokemukseksi.

Teemme päätökset työkokemuksen soveltuvuudesta tapauskohtaisesti ja työkokemus täytyy aina todentaa osaamista laajasti kuvaavalla työtodistuksella. Jos sinulla ei ole riittävää työkokemusta, sinun pitää pystyä osoittamaan riittävän tarkasti, kuinka tulet tämän hankkimaan.

Kunhan sinulla on 3 kuukautta työkokemusta ICT:hen liittyvistä työtehtävistä, ei haittaa, vaikket juuri tällä hetkellä työskentelisi näissä tehtävissä. Tästä on tosin apua, koska opeteltavien asioiden kontekstualisointi on tällöin helpompaa.

Voit hakea, mutta sinun täytyy todentaa riittävän tarkasti, kuinka tulet työkokemuksen hankkimaan. Silloin, kun sinulla ei ole tarvittavaa työkokemusta, harjoittelupaikan hankkiminen on sinun vastuullasi. Harjoittelun laajuus on 3 kk ja tällöin opintojen laajuus on 90 opintopistettä.

Jos sinulla ei ole kolmea kuukautta ICT-alan työkokemusta, voit myös hakea pidempään tradenomitutkintoomme, joka suoritetaan verkossa työn ohessa, ja hyväksilukea tutkintoon aiempia liiketalouden opintojasi. Jos harjoittelu muuntokoulutuksen aikana tuntuu epävarmalta, suosittelemme 3,5 vuoden monimuotokoulutusta.

Jäikö kysyttävää?

Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:

Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:

Nopeammin valmiiksi?

Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi, tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.

24 / 7 – opiskelun pikakaista

Voit nopeuttaa opintojasi 24/7 opiskelutavalla, jos sinulla on jo paljon tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista.

Opiskelutapa edellyttää sinulta suunnitelmallisuutta, joustavaa ja tehokasta ajankäyttöä sekä oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelytapaa. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.

Lue lisää HAMKin 24/7 -opiskelutavasta:

Täydennä osaamistasi!

Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.

Etsitkö jotain muuta?

Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta: