Hyppää sisältöön
Home Vuoden alumni, Lundian Karri Koskelo: ”Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisella oli iso vaikutus”

Vuoden alumni, Lundian Karri Koskelo: ”Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisella oli iso vaikutus”

Perinteikkään huonekalualan yrityksen, Lundian, toimitusjohtajana syksyllä aloittanut forssalaislähtöinen Karri Koskelo on HAMKin vuoden alumni. Koskelolle on tärkeää luoda työpaikalle psykologisesti turvallinen ilmapiiri.

Valitsin liiketalouden koulutusalan, koska…. Se oli minulle aika selvä valinta. Bisnes ja kaupanteko ovat aina olleet “takaraivossa”.

Tulevaa työelämää ajatellen koulutus antoi minulle… HAMKin tradenomikoulutuksesta sain yleiskuvan firmojen toiminnasta, kirjanpidosta, markkinoinnista, kansainvälistymisestä ja niin edelleen. Tykkäsin opintojen käytännönläheisyydestä. Siksi olen päätynyt myös yritykseen, jossa valmistetaan konkreettisia tuotteita, enkä esimerkiksi pankkimaailmaan.

Halusin tehdä myös ylemmän korkeakoulututkinnon, sillä… Oltuani kuusi vuotta valmistumisen jälkeen töissä Lundialla, minulla oli palava halu saada myös ylempi tutkinto. En hakenut kauppakorkeaan, koska olen esimerkiksi umpisurkea matikassa. Eräs HAMKin lehtori suositteli minulle englanninkielistä MBA-koulutusta, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, edelleen myös käytännönläheisyyden kannalta. Se, etten ole ekonomi, ei ole merkinnyt mitään työelämässä etenemisen kannalta.

Opinnäytetyöni tein… Lundian hiilijalanjäljestä. Sen laskeminen oli yrityksessä ajankohtaista ja ehdotin, että voin ottaa siitä projektin itselleni. Hiilijalanjälki selvisikin esimerkiksi rakennusten ja ihmisten osalta, mutta aivan kaikkea on hankalaa selvittää. Onkin tärkeää kertoa, mitä laskelmista jää pois. Karsastan vähän sitä, jos joku taho kertoo olevansa täysin hiilineutraali. Usein pintaa raaputtamalla paljastuu, ettei sitten olekaan.

Kestävän kehityksen kannalta tavoitteemme on… Tavoitteena ei ole sanoa, milloin Lundia on hiilineutraali, vaan olla vuosi vuodelta parempia eri asioissa. Tein oman työn ohella vuoden verran töitä sen eteen, että saimme nyt ympäristösertifikaatin. Meitä seuraa ulkopuolinen, riippumaton taho tavoitteiden toteutumisen osalta.

Etenin Lundialla myyjästä toimitusjohtajaksi… Vaiheittain. Valmistumisen jälkeen hain töitä ja pääsin Lundian lippulaivamyymälään Helsinkiin. Tein myyjän työtä ja siinä ohella vientikoordinaattorina hoidin muun muassa vientitilauksia ja erilaisten tilaisuuksien järjestelyitä. Neljän vuoden jälkeen kysyin silloiselta toimitusjohtajalta, miten minulla on mennyt. Aika rohkeasti kysyin, mitä annettavaa minulla voisi olla firmalle vai lähdenkö katselemaan jotain muuta.

Aika rohkeasti kysyin, mitä annettavaa minulla voisi olla firmalle vai lähdenkö katselemaan jotain muuta.

Samoihin aikoihin jälleenmyyntipäällikkö siirtyi muualle. Minut pyydettiin hänen paikalleen. Firmassa oli juuri tehty uusi, iso jälleenmyyntisopimus ja aloin rakentamaan B2B-myyntiä. Käytännössä piti rakentaa 27 myymälää ympäri Suomen ja kouluttaa niihin myyjät. Ilmeisesti se meni niin hyvin, että kun toimitusjohtaja lähti, eivät yrityksen omistajat avanneet rekryä vaan kysyivät minua tehtävään. Myös sillä oli iso vaikutus, että olin hankkinut ylemmän korkeakoulututkinnon siinä välissä. Yrityksessä ymmärrettiin, että halusin edetä uralla.

Toimitusjohtajuuteni on alkanut… tilanteessa, jossa viimeiset kolme vuotta ovat olleet yhtä myllerrystä. Koronavuosina olimme hyötyjiä, sillä ihmiset panostivat sisustamiseen. Kasvoimme valtavasti. Sota toi sitten aivan toisenlaiset tunnelmat. Materiaalikustannukset nousevat hirveästi ja kysyntä ei. Onneksi olemme vahva ja pidetty brändi, niin olemme toistaiseksi selvinneet.

Johtajana olen… kuunteleva ja osallistuva. Minulle on erittäin tärkeä psykologisen turvallisuuden käsite. Se tarkoittaa ilmapiiriä, jossa pystytään puhumaan avoimesti, ja myös haastamaan ja kritisoimaan ilman pelkoa nöyryytyksestä. Tutkitusti sellaisessa ympäristössä tiimit myös toimivat tehokkaammin. Olen myös millenniaali, joka ei halua eikä hyväksy työelämän olevan niin kovaa, mitä se on ollut edellisille sukupolville.

Minusta olisi voinut tulla myös… arkkitehti tai sisustusarkkitehti, sillä kaikenlainen visuaalisuus kiinnostaa. Hauska yksityiskohta on, että tein HAMKissa opiskellessa esitelmän Lundian valaisimista, joihin olin tykästynyt. En olisi siinä vaiheessa arvannut, että olen jonain päivänä yrityksen toimitusjohtaja.

Lue myös tiedote Karri Koskelon valinnasta HAMKin Vuoden alumniksi.

Karri Koskelo

Synnyinpaikka- ja aika/asuinpaikka: Forssa 1987/Helsinki.
Työ: toimitusjohtaja, Lundia Oy.
Työhistoriassa: mm. työntekijänä sahalla, ikkunatehtaalla, vaatemyyjänä.
Koulutus: liiketalous, tradenomi 2012, HAMK, Master of Business Administration and Entrepreneurship (MBA) 2020, HAMK.
Lempikaluste: valaisimet. Lempivalaisin tällä hetkellä Artekin musta ”mehiläispesä.”
(Erikoinen) piirre: ”Olen todella siisti ihminen. Kotona on kaikki tavarat paikoillaan. Siivoan myös työpaikalla ja kastelen kaikki meidän kukat.”