Hyppää sisältöön
Etusivu Biopohjaisten raaka-aineiden ja ruoantuotannon huoltovarmuutta vahvistetaan Kanta-Hämeessä 

Biopohjaisten raaka-aineiden ja ruoantuotannon huoltovarmuutta vahvistetaan Kanta-Hämeessä 

Uusi BeFINE-verkosto kokoaa yhteen tutkimuksen, yritykset, kaupungin ja koulutuksen kehittämään toimintatapoja huoltovarmuuden tukemiseksi. Kestävien liiketoimintamahdollisuuksien lisäksi tarkoituksena on kehittää ratkaisuja erilaisen biopohjaisen ruoka- ja materiaalituotannon kriittisiin haasteisiin, joita aiheuttavat esimerkiksi pandemiat, ilmastonmuutoksen aiheuttamat ilmiöt sekä luonnon monimuotoisuuden hupeneminen. 

Huoltovarmuus ja kriisinkestävyys ovat välttämättömiä, jotta ruoka- ja materiaaliketjut toimivat sekä normaali- että poikkeusoloissa. Hämeenlinnan kaupungin, Linnan Kehityksen ja Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) muodostama BeFINE-verkosto (Biotechnology & Food Innovation Network) rakentaa näitä valmiuksia modernin teknologian ja bioalan innovaatioiden avulla. Tarkoituksena on koota yhteen bioalan uudistumiseen liittyvät palvelut, toimijat ja kumppanuudet Kanta-Hämeessä. 

Samanaikaisesti yhteistyöhön, tietoon ja innovaatioihin nojaava tekeminen johtaa systeemiseen uudistumiseen. 

“Huoltovarmuudesta puhutaan usein sodan aiheuttamien kriisien yhteydessä, mutta huoltovarmuutta vaativia kriisejä aiheuttavat jo käynnissä oleva ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen. HAMKissa tehdään paljon tutkimusta, joka tuottaa ratkaisuja näihin haasteisiin”, HAMKin tutkimus- ja innovaatiojohtaja Annukka Pakarinen sanoo.  

HAMKissa tutkitaan esimerkiksi uusia ruuan raaka-aineita ja komponentteja sekä biopohjaisia väriaineita ja kestäviä rakennusmateriaaleja turvaamaan muuttuvan maailman tarpeita.  

“Bioteknologian avulla on runsaasti mahdollisuuksia etsiä tapoja hyödyntää luonnon älykkyyttä tuotteiksi, joilla turvaamme tulevaisuuden kriisejä. Tavoitteemme on lisätä tätä osaamista, jotta uusia innovaatioita syntyy”, Pakarinen sanoo. 

Huoltovarmuudesta puhutaan usein sodan aiheuttamien kriisien yhteydessä, mutta huoltovarmuutta vaativia kriisejä aiheuttavat jo käynnissä oleva ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen.

HAMKin, Hämeenlinnan kaupungin ja Linnan Kehityksen yhteinen tavoite on profiloida Hämeenlinnan aluetta laajemminkin elintarvike- ja ruoantuotannon huoltovarmuuteen liittyvänä osaamiskeskittymänä.  

“Yhteinen tavoitteemme on luoda toimintamalleja, joilla tutkimustulokset jalostuvat innovaatioiksi, mutta myös luovat pohjaa kestävälle ja huoltovarmalle tulevaisuuden liiketoiminnalle” Hämeenlinnan kaupungin elinvoimajohtaja Niklas Lähteenmäki sanoo. 

BeFINE toimii alustana yrityksille, startupeille sekä bioalan koulutukselle ja tutkimukselle. Verkosto tarjoaa mahdollisuuden jakaa osaamista ja löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.  

HAMK on osa kymmenessä Euroopan maassa toimivaa RUN-EU-allianssia. Sen korkeakoulujen kautta yhteistyö laajenee myös uusille markkina-alueille. 

Uusi BeFINE-verkosto lanseerataan Hämeen ammattikorkeakoulussa 3.12. Lisätiedot tapahtumasta.  

Lisätietoja:

Niklas Lähteenmäki, Hämeenlinnan kaupunki,  niklas.lahteenmaki@hameenlinna.fi, Puh: 03 621 5584 

Ville Koiste, Linnan kehitys, +358 400 974 422 ville.koiste@linnan.fi