
Kestävä ruoantuotanto
Hakulomake
Koulutusalat
- Luonnonvara-alat ja biotalous
- Maaseutuelinkeinot
Hakuaika
Haku päättyy 13.11.2025
Hinta
Opinnot ovat osallistujalle maksuttomat
Opetuskieli
Suomi
Koulutustyyppi
- Jatkuva oppiminen & muu koulutus
Kesto
27.11.2025-30.4.2026
Laajuus
15 opintopistettä
Kestävä ruoantuotanto
Haluatko kehittää tilaasi ympäristö huomioon ottaen tai saada muuten ajankohtaista ja käytännönläheistä tietoa kestävästä ruoantuotannosta? Nyt sinulla on siihen tilaisuus: HAMKissa käynnistyy maksuton koulutus, jonka tarkoituksena on edistää kestävää ruoantuotantoa. Koulutus on käytännönläheinen ja opiskelu tapahtuu joustavasti työelämän ohessa.
Tarjoamme koulutuksia seuraavissa osa-alueissa:
- Maaperän terveyden ja kasvukunnon parantaminen sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen (5 op), järjestetään ajalla 27.11.2025-30.4.2026
- Datan hyödyntäminen ja omistajuus maataloudessa (5 op), järjestetään ajalla 27.11.2025-30.4.2026
- Ruoantuotannon kiertotalous ja omavaraisuuden tukeminen (5 op), järjestetään ajalla 27.11.2025-30.4.2026
Alle on kerätty kattavasti lisätietoa jokaisesta osa-alueesta ja niihin sisältyvistä opintojaksoista, opintojaksojen sisällöistä ja tavoitteista.
Vaikuttava viljelijä -uudistava ajattelu ja toiminta 1 op Business as usual? Ei todellakaan! Mitä uudistava tuotanto tarkoittaa käytännössä? Uudistava viljely ei ole vain tekniikka, vaan tapa ajatella ja toimia toisin. Terve maaperä tuottaa terveitä kasveja, ja sitä kautta hyvinvointia niin eläimille kuin ihmisillekin. Tule mukaan uudistamaan ajattelutapasi ja löytämään konkreettisia ratkaisuja, joilla rakennetaan uutta ajattelua. Tarjolla ajankohtaisia podcasteja, verkkoluentoja ja vierailevia asiantuntijoita
Tämä 1 opintopisteen jakso toimii johdantona moduuliin “Uudistavan viljelyn periaatteet kestävänä ja ekologisena tuotantosuuntana”. Opintojakson tavoitteena on auttaa opiskelijaa pysähtymään, tekemään oma ajattelu näkyväksi ja jakamaan se muiden kanssa, sekä lopuksi kiteyttämään oivallukset ja viemään ne konkreettisiksi teoiksi omaan arkeen.
Uudistavan viljelyn periaatteet kestävänä ja ekologisena tuotantosuuntana 4 op Uudistavan viljelyn periaatteet kestävänä ja ekologisena tuotantosuuntana on jaettu neljään osaan: toimiva vesitalous ja pellon kasvukunto, vihreät viikot ja aktiivinen viljelykierto, biologiaa peltoon sekä viimeisenä osana MasterClass. Osat muodostavat oppimiskokonaisuuden, joka tukee sekä antaa sinulle vinkkejä toiminnan uudistamiseen maaseutuelinkeinoissa.
Opintojakson käytyäsi osaat:
- arvioida tilasi vesitaloutta ja pellon kasvukuntoa
- suunnitella korjaavia toimenpiteitä
- suunnitella erilaisia viljelykiertoja, joissa huomioidaan myös muokkauskiertoa
- huomioida vihreiden viikkojen merkityksen pellon biologian ja kasvukunnon ylläpitäjänä
- hyödyntää kompostoinnin mahdollisuuksia tilallasi
- ymmärtää monimuotoisuuden merkityksen maatilaympäristössä
- suunnitella tilallesi käytännön läheisiä toimenpiteitä
- arvioida yksittäisten tai laajempien toimenpiteiden vaikutusta oman tilan toimintaan sekä pellonkasvukuntoon.
Maatilan datalähteet, datan hyödyntäminen ja datan omistajuus 3 op Data ja sen hallinta ottaa maatilan toiminnassa ja johtamisessa entistä suurempaa roolia. Tässä opintojaksossa tarkastellaan maatilan eri datavirtoja ja niiden lähteitä, dataan perustuvaa tiedolla johtamista ja päätöksentekoa sekä tutustutaan erilaisiin datankeruulaitteisiin ja antureihin. Lisäksi kurssilla pohditaan tekoälyn käyttöä maataloustuotannossa ja sen johtamisessa sekä tutustutaan erilaisiin maatalousohjelmistoihin. Opintojakson pellonpiennarpäivässä pidetään datatyöpaja, jossa harjoitellaan käytännössä erilaisten dataa hyödyntävien laitteiden käyttöä, tarkastellaan kerättyä dataa ja pohditaan erilaisten laiteratkaisujen soveltuvuutta erilaisille maatiloille.
Opintojakson käytyäsi osaat:
- hyödyntää tehokkaasti dataa maatilan johtamisessa ja kehittämisessä
- tunnisaa maatalouden tyypillisiä datavirtoja
- analysoida datan laatua ja määrää
- määritellä sujuvasti tiedolla johtamisen periaatteita
Datan hyödyntäminen ennakoinnissa ja muuttuvassa ilmastossa 1 op Kasvintuotanto on vahvasti riippuvainen sääolosuhteista, mikä tekee tuotannon ennakoinnista ja suunnittelusta haastavaa. Ääri-ilmiöt ja vuosittaiset vaihtelut lisäävät viljelyn epävarmuutta entisestään. Maatilalla kerätty data tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden parantaa ennustettavuutta ja sopeuttaa tuotantoa muuttuvan ilmaston vaatimuksiin. Tässä opintokokonaisuudessa perehdytään siihen, miten tilakohtaista dataa voidaan hyödyntää kasvintuotannon päätöksenteon tukena.
Opintojakson käytyäsi osaat:
- tunnistaa kasvintuotannossa hyödynnettävät datalähteet maatilaympäristössä
- ymmärtää datan merkitys ennakoivassa tuotannonsuunnittelussa
- hyödyntää dataa sadon ennustamiseen ja tuotannon optimointiin
- laatia suunnitelman oman tilan datapohjaisesta päätöksenteosta kasvintuotannossa
Dataliiketoiminta 1 op Maatilalla kerätty data mahdollistaa uutta liiketoimintaa ja voi parantaa tilan kannattavuutta sekä tuotteiden lisäarvoa markkinoilla. Tässä opintojaksossa tarkastellaan maatiladatan hyödyntämistä liiketoiminnassa ja markkinoinnissa. Opintojaksolla perehdytään oman tai esimerkki datan hyödyntämiseen liiketoiminnan näkökulmasta.
Opintojakson käytyäsi osaat:
- tunnistaa maatilan tuottamat datalähteet
- ymmärtää, miten data voi lisätä liiketoimintaa
- soveltaa dataa tilan kannattavuuden kehittämisessä
- laatia suunnitelman oman tilan datan hyödyntämisestä liiketoiminnassa
Osa-alueen opintojaksoja toteutetaan yhdessä Centria-ammattikorkeakoulun kanssa.
Kierrättävä maatalous 2 op Opintojaksolla perehdyt ravinteiden kierrätystä tukeviin ja tuottaviin ekosysteemipalveluihin (mm. biologinen typen sidonta) ja opit tunnistamaan tilakohtaisesti toteuttamiskelpoiset toimenpiteet, joilla viljelijät voivat parantaa typen kierrätystä ja vähentää riippuvuutta mineraali- tai ostoravinteista. Tarkastelemme aihetta myös tilojen välisen yhteistyön näkökulmasta ja oppimistehtävänä luonnostellaan erilaisia yhteistyön mahdollisuuksia ja toteuttamiskelpoisia malleja. Lisäksi tutustumme saatavilla olevaan typen sitojakasvien valikoimaan yritysvierailujen ja luentojen avulla ja keräämme opiskelijoilta kokemuksia typensitojakasvien käytöstä viljelyssä vertaisoppimisen kautta. Pohdimme myös aihetta kuluttajan näkökulmasta ja luomme oppimistehtävänä skenaarioita mm. erilaisten ruokavalioiden, poliittisten päätösten, kuluttajakäyttäytymisen tai maailman politiikan muutosten tuomista mahdollisuuksista ja haasteista alkutuotannolle sekä kuinka maatila voi kehittää varautumista ja omavaraisuuttaan erityisesti yllättäviin toimintaympäristön muutoksiin.
Opintojakson käytyäsi osaat:
- kuvailla ravinteiden kierrätyksen ja ekosysteemipalvelujen merkityksen maatilojen kestävän toiminnan ja ravinneomavaraisuuden näkökulmasta
- tunnistaa tilakohtaisia toimenpiteitä, joilla voidaan parantaa typen kiertoa ja vähentää mineraali- ja ostoravinteiden tarvetta
- arvioida ja suunnitella tilojen välisen yhteistyön malleja ravinteiden, sivuvirtojen ja ekosysteemipalvelujen tehokkaammaksi hyödyntämiseksi
- hyödyntää vertaisoppimista ja käytännön kokemuksia maatilan kehittämisessä
- laatia skenaarioita ja varautumismalleja, jotka tukevat maatilan resilienssiä ja omavaraisuutta muuttuvissa toimintaympäristöissä.
Perusasiat biokaasun tuotannosta ja kysynnästä 1 op Opintojaksossa perehdyt biokaasun tuotannon tietopohjaan. Tämä osio sisältää mm. seuraavia asioita: biokaasuprosessin syvin olemus (kurkkaus anaerobisen hajoamisen mikrobiologiaan), biokaasulaitosteknologia, esimerkkejä eri laitostyypeistä ja laitoksen osista, syötevalinnoista, biokaasulaitoksen lopputuotteiden hyödyntämisvaihtoehdoista, ja pääset kartoittamaan tietokantojen ja kartastojen avulla oman tilasi ja alueesi biokaasuntuotannon potentiaalia samalla, kun saat yleiskuvan biokaasualan lainsäädännöstä.
Biokaasulaitoksen perustaminen 2 op Biokaasulaitoksen perustaminen -osio opastaa, mitkä asiat sinun tulee huomioida maatilamittakaavan biokaasulaitosta perustettaessa. Osiossa pääset kartoittamaan oman alueesi biokaasuntuotannon mahdollisuuksia, laitoksen perustamisen edellytyksiä, alueen biomassan käytettävyyttä biokaasuntuotantoon, ja saat esimerkkejä toimivista tavoista yhteiskäyttöisille biokaasulaitoksille eri puolelta Suomea. Opit ottamaan kestävän kehityksen, ravinnekierron ja kiertotalouden näkökulmat huomioon biokaasulaitoksiin liittyvässä tarkastelussa.
Biokaasun perusteet ja biokaasulaitoksen perustaminen -opintojaksot käytyäsi:
- tunnet oman toimintasi ja alueesi mahdollisuudet biokaasulaitoksen perustamiseen
- olet perillä alan lainsäädännöstä
- osaat arvioida kustannuksia
- tunnistat biokaasulaitokseen liittyvät kestävyystekijät ja riskit
- tutustut alueesi biomassavarantoihin ja parhaassa tapauksessa luot suhteita paikallisiin toimijoihin yhteistyön tekemiseksi
- tiedät, minkälaiset seikat vaikuttavat biokaasulaitoksen perustamisen lupaprosesseihin, investointeihin ja kannattavuuteen
Osa-alueen aikana käydään laitosvierailulla ja kuullaan vierailijaluentoja ja vertaiskokemuksia.
Osa-alueen opintojaksoja toteutetaan yhteistyössä Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n kanssa.
Koulutuksen kohderyhmä
Koulutuksen kohderyhmää ovat maanviljelijät, maataloustyöntekijät, lomittajat, neuvojat, alan opettajat ja muut ruokajärjestelmän ammattilaiset.
Koulutuksen hinta
Koulutus on osallistujalle maksutonta. Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Työ- ja elinkeinoministeriö.
Toteutus ja arviointi
Osa-alueet toteutetaan verkkokoulutuksena, jossa on verkkotapaamisia (nauhoitettavia webinaareja ja verkkoluentoja) sekä yksi lähipäivä. Päivämäärä lähipäivälle sovitaan jokaisen osa-alueen aikana. Koulutus on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opetus toteutetaan Moodle-oppimisalustaa hyödyntäen ja opintojaksoihin kuuluu itsenäisiä oppimistehtäviä että ryhmässä tehtäviä oppimistehtäviä, joiden palautus on Moodle-alustalle.
Kaikki opintojaksot alkavat 27.11.2025 klo 15-17 verkossa yhteisellä infotilaisuudella. Opintojaksojen verkkotapaamiset ja lähipäivä ajoittuvat joulu-maaliskuulle.
Opintoihin sisältyy opintojen ohjausta opiskelijoiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Opiskelija voi tarvittaessa myös saada opinto-ohjaajan tukea.
Opintojaksot arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.
Lisätietoja koulutukseen hakemisesta
Koulutukseen voi hakea tällä lomakkeella. Koulutukseen haetaan aina 5 opintopisteen osa-alueeseen. Voit siis ilmoittautumisvaiheessa valita yhden 5 opintopisteen osa-alueen, kaksi osa-aluetta tai vaikka kaikki kolme!
Haku päättyy 13.11.2025
Huom! Opintokokonaisuutta ei ole suunnattu tutkinto-opiskelijoille.
Saat tiedon opiskelijavalinnasta viimeistään hakuajan päätyttyä.
Ilmoitathan mikäli et voikaan vastaanottaa opiskelijapaikkaa, jotta voimme tarjota paikkaa varasijalla oleville.
Yhteystiedot

Roosa Sulonen
Koulutussuunnittelija
Bio- ja luonnonvara-alan yksikkö

Sari Mantila
Koulutuskoordinaattori
Bio- ja luonnonvara-alan yksikkö

Koulutusta toteutetaan yhteistyössä

