Hyppää sisältöön
Etusivu F3 – Food, Future, Fermentation -hanke tähtää kohti kestävämpiä raaka-aineratkaisuja makeis- ja leivontateollisuudessa

F3 – Food, Future, Fermentation -hanke tähtää kohti kestävämpiä raaka-aineratkaisuja makeis- ja leivontateollisuudessa

Perinteisesti makeis- ja leivontatuotteissa käytettävien raaka-aineiden kuten kaakaon, vaniljan sekä pähkinöiden saatavuuteen liittyy monenlaisia haasteita. Kaakaon saatavuutta vaikeuttavat esimerkiksi erilaiset kasvitaudit sekä ilmastonmuutos. Nämä tekijät voivat tehdä toimitusketjusta epävakaan ja nostaa tarvetta uudenlaisten vastuullisen raaka-aineiden etsimiseen. Tänä syksynä alkaneessa F3 – Food, Future, Fermentation -hankkeessa tavoitteenamme on kehittää vaihtoehtoisia raaka-aineita makeis- ja leivontatuotteisiin.

Hankkeessa hyödynnämme monipuolisesti moderneja bioteknologisia sekä perinteisiä raaka-aineiden esikäsittelyyn sekä prosessointiin liittyviä menetelmiä. Näiden menetelmien avulla pyrimme tuottamaan uusia, ympäristöystävällisiä raaka-ainekomponentteja sekä ingredienttejä. Toteutamme käytännön kokeilut HAMKin Smart Bio tutkimus- ja koulutusympäristössä, jossa vaihtoehtoisten raaka-aineiden soveltuvuutta tutkitaan erilaisiin makeis- ja leipomoalan tuotteisiin.  

Toimintamme keskiössä on käytännön tuotekehitys yrityksiä varten. Tavoitteenamme on tarjota makeis- ja leipomoalan pk-yrityksille konkreettisia hyötyjä, kuten esimerkiksi korvaavia raaka-aineita, prosessointimenetelmiä sekä tutkittua tietoa niiden käyttökelpoisuudesta.

Pyrimme hankkeen avulla vastaamaan elintarvikealan ajankohtaisiin haasteisiin, joita ovat raaka-aineiden uhanalaisuus, toimitusketjujen epävarmuus sekä tarve lisätä tuotannon kestävyyttä ja vastuullisuutta. Ilmastonmuutos, biodiversiteetin heikkeneminen ja globaalit toimitushäiriöt heikentävät elintarvikkeissa käytettävien perinteisten raaka-aineiden saatavuutta.

Kehittämällä uusia vaihtoehtoisia raaka-ainekomponentteja sekä ingredienttejä uhanalaisille raaka-aineille, tuemme yrityksiä varautumaan vastuullisesti globaaleihin muutoksiin.

Hankkeen projektipäällikkö Susanna Peltonen

Hankkeen hyödyt ulottuvat koko elintarvikeketjuun. Tuemme kestävää ruokatuotantoa vähentämällä uhanalaisten raaka-aineiden tarvetta, vahvistamalla toimitusvarmuutta. Samalla autamme Hämeen alueen pk-yrityksiä uudistumaan ja sopeutumaan toimintaympäristön muutoksiin. Pitkällä aikavälillä hanke lisää kuluttajille tarjolla olevia vastuullisia vaihtoehtoja ja ohjaa koko toimialaa kohti ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.

F3 – Food, Future, Fermentation -hanke on mukana 29.1.2026 järjestettävässä Resurssiviisas ruokajärjestelmä Kanta-​Hämeen TKI-​toiminnassa -​seminaarissa. Seminaarissa käsitellään uhanalaisten raaka-aineiden lisäksi muun muassa elintarvikealan sivuvirtoja ja ruokahävikkiä.

F3-hanketta rahoittaa Euroopan Unioni Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -​rahoituksen kautta.

Tästä on kyse

Hankkeen nimi: F3 – Food, Future, Fermentation

Rahoitus: Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -​rahoitus, Hämeen liitto

Kesto: 1.8.2025–31.12.2026

Budjetti: 156 419 €

Toteuttajat: Hämeen ammattikorkeakoulu

Lisätietoja: