Hyppää sisältöön
Etusivu Rohkea suunnanmuutos vei diplomi-insinööriksi asti

Rohkea suunnanmuutos vei diplomi-insinööriksi asti

”Jos tästä ei seuraa mitään, niin en enää yritä.” Näin ajatteli Katja Pouta, kun hän aloitti opinnot Forssan biotalousinsinöörikoulutuksessa vuonna 2017. Takana oli useampi tutkinto ja monipuolinen työkokemus, mutta tunne siitä, että jotain uutta olisi vielä löydettävissä. 

Uusi suunta löytyi kiertotaloudesta

Katjalla on vahva ja monipuolinen tausta: merkonomin, CNC-koneistajan ja laitoshuoltajan koulutukset sekä paljon työkokemusta eri aloilta. Korkeakoulutus ei ollut aiemmin tuntunut realistiselta. Suvussa ei ollut korkeakoulutettuja, eikä usko omiin kykyihin ollut välttämättä niin vahva, mutta lopulta sattuma, sairastuminen ja pysähtyminen johtivat siihen, että Katja päätti hakea opiskelemaan. ”Sohvalla jalka paketissa mietin, mitä elämälläni haluan tehdä. Ystävä vinkkasi Forssan uudesta koulutuksesta, ja vaikka tekniikka ei kiinnostanut yhtään, niin kestävä kehitys ja kiertotalous kyllä. Siispä päätin hakea ja kokeilla.”

Katja Pouta seisoo kierreportaikossa Forssan kaupungintalossa.

Ensimmäisten joukossa

Katja aloitti opinnot tieto- ja viestintätekniikka, biotalous -koulutuksessa, mutta nykyisin sama koulutus tunnetaan nimellä tieto- ja viestintätekniikka, kiertotalous. Hän kuului koulutuksen ensimmäiseen opiskelijaryhmään, joten moni asia muotoutui vielä opintojen aikana. ”Kaikki ei ollut vielä valmista, eikä meillä ollut edelläkävijöitä, joilta kysyä. Se oli haastavaa, mutta samalla opettavainen kokemus. Ryhmämme oli onneksi monipuolinen. Oli eri ikäisiä ja taustaisia opiskelijoita ja se loi hyvän ilmapiirin.”

Jatko-opinnot LUT-yliopistossa ja kohti uutta työelämää

”Koulutuksen aikana tehtiin paljon yhteistyöprojekteja yritysten ja kaupungin kanssa, ja niiden kautta muodostui verkostoja. Kun tulin töihin, moni toimija oli jo tuttu. Se helpotti siirtymistä työelämään merkittävästi.” Katja Pouta, Jätehuoltosuunnittelija, Forssan kaupunki

Valmistumisen jälkeen Katja jatkoi opintojaan LUT-yliopistossa ympäristötekniikan diplomi-insinööriohjelmassa. Pääaineena oli kiertotalous ja sivuaineena innovaatiojohtaminen. ”Kun maailma sulkeutui koronan takia, jatko-opinnot tuntuivat järkevältä ratkaisulta. Halusin syventää osaamistani ja pitää kiinni opiskelun rytmistä. Näin jälkikäteen voin sanoa, että se oli oikea päätös.” Katja sanoo.

Tänä päivänä Katja työskentelee Forssan kaupungin jätelautakunnassa jätehuoltosuunnittelijana. Työhön kuuluu esimerkiksi kiinteistökohtaisten poikkeushakemusten käsittely ja neuvonta. ”Koulutuksen aikana tehtiin paljon yhteistyöprojekteja yritysten ja kaupungin kanssa, ja niiden kautta muodostui verkostoja. Kun tulin töihin, moni toimija oli jo tuttu. Se helpotti siirtymistä työelämään merkittävästi.”

Yhteistyötä opiskelijoiden kanssa

”Vaikka välillä jännittäisi, kannattaa tarttua tilaisuuksiin, vaikka ei välttämättä vielä osaisikaan asiaa. Opinnot tarjoavat paljon mahdollisuuksia, mutta niitä pitää itse uskaltaa ottaa vastaan.” Katja Pouta, Jätehuoltosuunnittelija, Forssan kaupunki

Katja on tarjonnut opiskelijoille myös projekteja nykyisessä työssään. ”Meillä oli esimerkiksi tarve visualisoida jätteen kuljetusjärjestelmän toimivuutta. Halusin tarjota opiskelijoille mahdollisuuden osallistua ja samalla sain itse apua tärkeään työhön. Oli kiva nähdä, kuinka konkreettinen yhteistyö toi molemminpuolista hyötyä.”

Katja tietää myös omasta kokemuksesta, miten arvokkaita projektit ovat. ”Uskon, että opintojen aikaiset kontaktit ja käytännön tekeminen vaikuttivat osaltaan myös siihen, että työllistyin.” Aktiivisuus on yksi tärkeimmistä asioista opiskelijalle. ”Tein projekteja, olin mukana ja näkyvillä. Sitä kautta tuli myös mahdollisuuksia, kuten opiskelija-assarin paikka. Opettajat ja toimeksiantajat huomaavat kyllä, kuka on valmis tarttumaan toimeen.” Hän kannustaakin opiskelijoita: ”Vaikka välillä jännittäisi, kannattaa tarttua tilaisuuksiin, vaikka ei välttämättä vielä osaisikaan asiaa. Opinnot tarjoavat paljon mahdollisuuksia, mutta niihin pitää itse uskaltaa tarttua.”