Hyppää sisältöön
Etusivu Tapahtumat Suomalaisen ruoan tulevaisuusvisiointi 26.1.2026

Suomalaisen ruoan tulevaisuusvisiointi 26.1.2026

Tule kuulemaan, mitä on globaali ja kestävä ruokaturva ja kuinka suomalaisen ruokajärjestelmän tulevaisuus kenties muuttaa sitä mitä syömme ja mitä pelloilla ja pihatoissa kasvaa. Miten käy paikallisten ruokajärjestelmien, ja mitkä ovat hämäläisen ruokajärjestelmät vahvuudet ja millaisia rooleja eri toimijoilla, koulutuksella, kuluttajille ja ennen kaikkea viljelijöillä on tänään ja huomenna?

Tilaisuudessa asiantuntijapuheenvuorot ja paneelikeskustelu johdattelevat meidät pohtimaan ruokajärjestelmän tulevaisuutta niin globaalilla, kansallisella kuin paikallisella tasolla. Tilaisuuden päätteeksi HAMKin YAMK-opiskelijat avaavat meille ikkunan tulevaan ja esittelevät kurssityönä valmistuneita ruokajärjestelmän tulevaisuusvisioita.

Katso tarkempi ohjelma ja puhujat alta.

📍Tilaisuus järjestetään Hämeenlinnassa HAMK Visamäen korkeakoulukeskuksella 26.1.2026 klo 12 –15:30

Ilmoittautuminen 19.1.2026 mennessä. Tilaisuuteen mahtuu enintään 50 osallistujaa.

Sijainti ja saapuminen

Tilaisuus järjestetään Hämeenlinnassa korkeakoulukeskuksella Design Factorylla (E-rakennus)

Tarkempi osoite Visamäentie 35 E. Saapuminen kampukselle

Desing Factoryn/E-rakennuksen sijainti sekä parkkialueet näkyvät tässä kartassa.

Ohjelma

12.00 – 12.15 Tervetulosanat,  Emma Taalikka, HAMK

Avauspuheenvuoro: Ruokastrategian toimeenpano fossiilitalouden jälkeiseen kestävään järjestelmään, Juha Helenius, agroekologian professori emeritus, Helsingin yliopisto

12.15 – 12.45  Kestävä ruokaturva, globaali näkökulma, Kaisa Karttunen,työelämäprofessori Helsingin yliopisto

12.45 – 13.15 Suomen ruokajärjestelmä tienhaarassa, Irene Kuhmonen, tutkijatohtori Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulu

13.15 – 13.35 Kahvitauko

13.35 – 14.30 Paneeli: Paikallisen ruokajärjestelmän kehittäminen – Hämäläisen ruoan tulevaisuus,

Paneelikeskustelun vetäjänä Mona-Anitta Riihimäki, yksikön johtaja HAMK Bio- ja luonnonvara-ala

Panelistit:

Kaisa Karttunen, työelämäprofessori, Helsingin yliopisto

Irene Kuhmonen, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulu

Juha Helenius, agroekologian professori emeritus, Helsingin yliopisto

Tiiti Kämäri, erityisasiantuntija, HAMK

14.30 – 15.20 Ruokajärjestelmä 2040 tulevaisuusvisioiden esittely ja keskustelu – Mitä voi tehdä kehittääkseen paikallista ruokajärjestelmää?, HAMK Uudistuva maatalous ja kestävät ruokajärjestelmät -YAMK opiskelijat

15.20 Yhteenveto ja tilaisuuden päätös, Emma Taalikka, HAMK


Lisätiedot

Tilaisuuden järjestävät Kestävä ja vastuullinen maatila Hämeessä – MaKe Häme ja RuokaSyke – Verkostoista voimaa Hämeen ruokaidentiteetin vahvistamiseen -hankkeet yhteistyössä HAMKin Bio- ja luonnonvara-alan yksikön kanssa. Hankkeet ovat saaneet Euroopan Unionin maaseuturahoitusta.

Lue lisää:

Euroopan unionin osarahoittama
HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli.