Hyppää sisältöön
Opiskelijoita istuskelee ulkona

AMKmicro

AMKmicro – Jatkuva oppiminen ja pienet osaamiskokonaisuudet työelämän osaamisen kehittäjänä

ELY-keskuksen logo

Hankkeen tiedot

HankeAMKmicro – Jatkuva oppiminen ja pienet osaamiskokonaisuudet työelämän osaamisen kehittäjänä
Kesto1.4.2025-31.3.2027
ToteuttajatKaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu (Päätoteuttaja)
Metropolia Ammattikorkeakoulu (Osatoteuttaja)
Laurea-ammattikorkeakoulu (Osatoteuttaja)
Hämeen ammattikorkeakoulu (Osatoteuttaja)
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu (Osatoteuttaja)
RahoittajatEuroopan sosiaalirahasto (ESR+)
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
OhjelmaUudistuva ja osaava Suomi 2021–2027EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma
Budjetti627 500 €

AMKmicro-hankkeen päämääränä on vahvistaa ammattikorkeakoulujen kyvykkyyttä kehittää jatkuvan oppimisen, erityisesti pienten osaamiskokonaisuuksien tarjontaa, suunnittelua, toteuttamista ja tunnettuutta työelämän ja työikäisen väestön osaamisen ylläpitämiseksi, nostamiseksi ja uudistamiseksi.

Hankkeen avulla luodaan korkeakouluille yhtenevät rakenteet ja toimintamallit jatkuvan oppimisen koulutustuotteiden ja erityisesti pienten osaamiskokonaisuuksien tuottamiseen yhteistyössä työelämän kanssa. Huomioon otetaan myös jokaisen korkeakoulun TKI-toiminnan tuottaman osaamisen erityispiirteet sekä kansallinen ja eurooppalainen tahtotila.

Toimintamallien kehittäminen edellyttää henkilöstön oppimismuotoiluosaamisen kehittämistä sekä työelämäyhteistyön ja kehittämiskumppanuuksien rakenteiden ja palveluprosessien tarkastelua. Erityistä huomiota kiinnitetään tiedotukseen ja viestintään, jatkuvan oppimisen ja erityisesti pienten osaamiskokonaisuuksien tunnettuuteen sekä hankkeen toimintamallien levittämiseen. Yhteiskehittämisen onnistumisen edellytyksenä on, että työelämäkumppaneilla ja korkeakouluilla on yhteinen ymmärrys jatkuvasta oppimisesta ja sen periaatteista.

Hankkeen tuloksena ammattikorkeakoulujen henkilöstö on kyvykäs luomaan osaamisperustaisia ja osaamistarpeisiin ennakoivasti vastaavia jatkuvan oppimisen tuotteita, erityisesti pieniä osaamiskokonaisuuksia, jotka työelämässä tunnustetaan ja koetaan arvokkaiksi. Konkreettisina tuotoksia ovat muun muassa digitaalinen koulutuskokonaisuus korkeakoulujen henkilöstölle, korkeakoulujen ja työelämäkumppaneiden yhteiskehittämissuunnitelmamalli sekä ennakointiin, osaamisperustaisuuteen ja osaamistarpeiden tunnistamiseen liittyviä aineistoja.

Näillä toimilla parannetaan ammattikorkeakoulujen kykyä vastata nopeasti muuttuviin ja kasvaviin jatkuvan oppimisen uusiin osaamistarpeisiin, työ- ja elinkeinoelämän uudistamiseen, sekä yhteiskunnan ja talouden haasteisiin. Kehitettävät mallit ovat hyödynnettävissä valtakunnallisesti ja levitettävissä viiden ison korkeakoulutoimijan verkostojen ja kontaktien kautta laajalle.

Kohderyhmä

Hankkeen keskeisin kohderyhmä on korkeakoulujen henkilöstö, joita ovat jatkuvan oppimisen asiantuntijat, koulutussuunnittelijat, opettajat, laatupäälliköt ja muut jatkuvan oppimisen kanssa työskentelevät henkilöstöryhmät.

Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat työelämä, yritykset, työikäiset oppijat, kansalliset ja alueelliset viranomaiset ja muut organisaatiot sekä Eurooppa-yliopistoallianssit.

Toiminta-alue

5AMK-verkoston korkeakoulut sijoittuvat maantieteellisesti Etelä- ja Kaakkois-Suomeen. Hanke tuo hyötyä sekä alueellisesti että valtakunnallisesti jatkuvan oppimisen, erityisesti pienten osaamiskokonaisuuksien, kehittämiseen, sekä työelämän ja työikäisen väestön osaamisen ylläpitämiseen ja uudistamiseen.

5AMK-verkosto

AMKmicro-hankkeen toteuttajat muodostavat 5AMK-verkoston

Verkostoon kuuluvat Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

5AMK-verkosto on toiminut yhteistyössä vuodesta 2017. Verkoston toiminta perustuu pitkäkestoiseen yhteistyöhön ja -ymmärrykseen jatkuvan oppimisen toimintakentällä. Vuosien aikana verkosto on toteuttanut monia yhteistyöhankkeita.

Koostettua tietoa hankkeesta

Hanke on alkanut 1.4.2025.

Tutustu yhteistyöhankkeisiimme!

AMKmicro-hanke tekee yhteistyötä esimerkiksi seuraavien hankkeiden kanssa:

Yhteystiedot

Häme University of Applied Sciences