Hyppää sisältöön
Etusivu Biotalouden opiskelijat mitalipaikoille valtakunnallisissa innovaatiokilpailuissa 

Biotalouden opiskelijat mitalipaikoille valtakunnallisissa innovaatiokilpailuissa 

Opiskelijamme menestyivät kahdessa valtakunnallisessa kilpailussa, joissa innovoidaan kestävämpiä ruokaratkaisuja. Opiskelijoiden voitokkaat ideat liittyivät pakurikääpään, proteiinirikkaaseen välipalapatukkaan sekä ruokaisaan puuroon.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun järjestämä Food Business Challengessa opiskelijamme sijoittuivat toiseksi. Elintarvikeyritys Raision The Voice of Innovation -kilpailussa hamkilaiset joukkueet puolestaan sijoittuivat toiseksi ja kolmanneksi.  

Bio- ja elintarviketekniikan insinööriopintoihin kuuluu opintojakso, joka keskittyy elintarviketuotannon innovaatioihin. Innovaatioita voivat olla esimerkiksi uudenlaiset raaka-aineet ennalta tutuissa tuotteissa, vaihtoehtoiset ratkaisut uhanalaisten raaka-aineiden tilalle tai täysin uudet, ravintorikkaat ja kestävästi tuotetut elintarvikkeet. Opintoihin liittyviä projekteja toteutetaan yhdessä muiden luonnonvara-alan opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena on, että opiskelija oppii muotoiluajattelun keskeiset periaatteet ja muotoiluajattelun prosessin vaiheet. 

Food Business Challenge  

Bio- ja elintarviketekniikan opiskelija Leena Rissanen lähti kilpailemaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun Food Business Challenge -innovaatiokilpailuun pakurikääpään liittyvällä innovaatiollaan. Seinäjoella järjestetyssä finaalissa kilpaili kuusi joukkuetta, jotka esittelivät ideansa raadille. Raadissa mukana oli mm. biotekniikan tohtori ja sijoittaja Lauri Reuter, projektipäällikkö Leena Viitaharju Ruralia-instituutista, viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijoita sekä paikallisia toimijoita.  

Leena sai hyvää palautetta esityksestään, jota pidettiin vakuuttavana. Raati piti ajatuksesta, että innovaatiossa hyödynnetään metsän antimia. Leena sai vastata kysymyksiin pakurin kasvatuksesta ja sadosta, ja raati suosittelu pohtimaan tuotteen viemistä markkinoille, jossa tuotetta voidaan vapaammin käyttää myös elintarvikkeissa. Pakurikäävälle on Suomessa pienet markkinat ja kova kilpailu.  

Kokemus oli Leenalle positiivinen, ja hän iloitsi, että uskaltautui mukaan finaaliin opettajiensa kannustamana. Opiskelijamme ovat pärjänneet Food Business Challenge -kilpailussa aiemmin, kun suklaakorvike karabou voitti kilpailun ensimmäisen sijan. 

The Voice of Innovation  

Elintarviketeollisuusyhtiö Raisio järjesti toista kertaa The Voice of Innovations -yhteisinnovointikilpailun, jossa opiskelijat haastettiin kehittämään innovaatioita, joilla edistää terveellistä ja kestävää syömistä. Kilpailun osallistui yhteensä 20 tiimiä, joista semi-finaaliin tiensä selvitti kymmenen tiimiä. Finaaliin pääsi viisi tiimiä, joista kaksi koostui HAMKin opiskelijoista. Hamkilaiset tiimit yltivät kilpailussa toiselle ja kolmannelle sijalle. 

Finaali järjestettiin SHIFT Business Festival -tapahtumassa Turussa, jossa viisi finalistia esitteli oman innovaationsa raadille ja yleisölle. Opiskelijoiden esitykset tuomaroivat Reetta Andolin Raisiolta, Marita Nummi-Wikström Turun Ammattikorkeakoulusta ja Heidi Heikkinen SHIFTistä.  

Kolmannelle sijalle yltäneet Saija Laakso, Meerit Sunnari ja Outi Lilleberg.

Toiselle sijalle tullut tiimi koostui bio- ja elintarviketekniikan ja maaseutuelinkeinojen opiskelijoista. Mukana joukkuueessa oli Wilma Mesivaara, Konsta Mäenpää, Saima Viljamaa ja Anniina Santanen. Tiimin innovaatio oli proteiinirikkaampi välipalapatukka. Kolmannelle sijalle päässeessä tiimissä oli opiskelijoita bio- ja elintarviketekniikasta sekä kestävästä kehityksestä. Tiimin jäsenet olivat Saija Laakso, Meerit Sunnari ja Outi Lilleberg, ja heidän innovaationsa aiheena oli ruokaisa puuro. Kilpailussa sijoittumisen lisäksi on mahdollista, että Raisio jatkaa näiden opiskelijalähtöisten tuotteiden kehitystä aina kaupan hyllyille päätyviksi tuotteiksi.  

Kilpailu jatkoa yhteistyöprojektille

Opiskelijoille suunnattu kilpailu oli jatkoa Raision kanssa toteutetulle innovaatiokurssille, joissa Raision edustajat Reetta Andolin ja Tuire Wendelin kävivät sparraamassa opiskelijoitamme uusien elintarvikeinnovaatioiden luomisessa. Kilpailun yhteistyökumppaneina oli HAMKin lisäksi Helsingin yliopisto, LAB ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto. 

”Työelämäprojektit motivoivat opiskelijoita ja antavat valmiuksia työelämään. Raisiolta saatu haaste oli ajankohtainen ja motivoi monialaisia tiimejä hyödyntämään opinnoissa jo opittuja asioita. Projektissa hyödynnettiin palvelumuotoilun menetelmiä ja yhdistettynä opiskelijoiden innokkuuteen, rohkeuteen ja innovointikykyyn lähtivät luodut ideat lentoon. Yhteistyö Raision kanssa on ollut inspiroivaa niin opiskelijoiden kuin opettajien näkökulmasta”, Bio- ja elintarviketekniikan lehtorit Maria Tammi ja Juha Isokangas toteavat. 

Lisätietoja