HAMK kumppaniksi osaamisperusteisen koulutuksen systeemitasoiseen uudistukseen Keniassa ja Ugandassa


Keniassa ja Ugandassa on parhaillaan käynnissä koulutusjärjestelmän uudistus, jonka myötä oppilaitokset siirtyvät uuteen osaamiseen perustuvaan koulutukseen (CBE, competence-based education). Perusopetuksessa uudistukset ovat jo alkaneet, ja laajentuvat vähitellen korkeakoulutukseen ja yliopistoihin. HAMK ja hankekumppanit tukevat CBE:n käyttöönottoa antamalla apua kohdemaiden koulutusviranomaisille tämän uudistuksen toteuttamisessa.
Uudistus perustuu kolmeen keskeiseen osa-alueeseen. Ensimmäisenä opetussuunnitelmat laaditaan työelämälähtöisesti siten, että ne vastaavat työelämän edellyttämiä tietoja ja taitoja. Korkeakoulutason siirtyminen osaamiseen perustuvaan koulutukseen edellyttää ohjaavilta tahoilta vahvaa tukea ja kapasiteetin vahvistamista. Keniassa ja Ugandassa korkeakoulujen kansalliset neuvostot sekä opetusministeriöt toimivat keskeisinä viranomaisina, jotka vastaavat korkeakoulujen sääntelystä, akkreditoinnista ja strategisesta ohjauksesta. Tämän tehtävän toteuttamiseksi toimielinten arvioijilla tulee olla käytössään asianmukaiset viitekehykset ja ohjeistukset uudistettujen CBE-opetussuunnitelmien arviointia ja akkreditointia varten.
Toiseksi opetusmenetelmiä uudistetaan tukemaan opiskelijoiden aktiivista roolia tiedon ja osaamisen kartuttamisessa. HAMK ja sen RUN-EU-kumppani NHL Stenden järjestävät koulutuksia, joiden tavoitteena on vahvistaa korkeakoulutuksen kansallisten toimielinten, ministeriöiden ja korkeakoulujen valmiuksia suunnitella ja toteuttaa osaamiseen perustuvaa koulutusta. Hankkeen avulla tarjotaan lisäksi vähintään kymmenelle pääkouluttajalle valmiudet kouluttaa edelleen, mikä mahdollistaa CBE:n laajamittaisemman toteuttamisen Ugandassa ja Keniassa. Tämä luo hankkeelle jatkuvuutta.
Sitaattinosto: Mahdollinen mielenkiintoinen pointti h”Kehitämme, testaamme ja pilotoimme myös uusia työkaluja, prosesseja ja menetelmiä yhdessä kenialaisten ja ugandalaisten yliopistokumppaneidemme kanssa. Yhteistyöllä varmistamme, että ne ovat asianmukaisia ja toimivat kunkin maan kontekstissa. On ilahduttavaa, että kumppaneinamme toimivat maatalousyliopistot ovat omaksuneet aktiivisen roolin systeemitasoisen muutoksen edistäjinä yhdessä kansallisten viranomaisten kanssa.”
Eija Laitinen, tutkijayliopettaja
Myös oppimisympäristöt kokevat uudistuksen, sillä jatkossa koulutus suunnitellaan niin, että oppiminen tapahtuu todellisissa työelämän konteksteissa. Näin opiskelijat voivat oppia aitoja työelämän tilanteita ja samalla rakentaa verkostoja, jotka voivat auttaa etenemään uralla. Samanaikaisesti myös vahvistetaan opiskelijoiden yrittäjyysosaamista. Hankkeen avulla koulutuksessa saadut tiedot ja taidot saadaan yhteensovitettua nykypäivän työelämän tarpeisiin. Näin tarjotaan valmistuville vahvempi kyky sopeutua uusiin tilanteisiin nopeasti muuttuvassa työelämässä.
Korkeat osallistujamäärät kertovat kiinnostuksesta osaamisperustaisen koulutuksen käyttöönottoon
Ensimmäinen hankkeessa järjestetty koulutus ”Ammatti- ja osaamisprofiilien muotoilu osaamiseen perustuvassa koulutuksessa”, ylitti odotukset, sillä rekisteröityneitä oli 229. Luku ylitti alkuperäisen tavoitteen yli kaksinkertaisesti. Suurin osa osallistujista (65 %) tuli Ugandan ja Kenian hankekonsortioyliopistoista, mutta konsortion ulkopuolisten osallistujien suhteellisen suuri osuus (35 %) kielii CBE:n mahdollisuuksista laajentua myös konsortion ulkopuolelle. Myös naisten suuri suhteellinen osuus osallistujista ilahdutti.
Koulutus toteutettiin verkkomuotoisena, jonka ansiosta koulutus oli yhä useamman saavutettavissa. NHL Stendenin rooli verkkokoulutusten toteuttamisessa on merkittävä ja osoitti digioppimisen tehokkuuden alueellisen kapasiteetin rakentamisessa.
Euroopan unionin osarahoittamassa AgrCBE-hankkeessa keskitytään parantamaan yksilöiden vaikutusmahdollisuuksia kehittämällä koulutusjärjestelmää, joka tarjoaa keskeisiä työelämätaitoja. Näillä taidoilla parannetaan valmistuneiden työllistymismahdollisuuksia ja vastataan maatalous- ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Osaamisen kehittämisen kautta ihmiset voivat aktiivisesti osallistua Kenian ja Ugandan yhteisöjen sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristöllisen hyvinvoinnin kartuttamiseen. Hankkeen keskiössä on yksilöiden henkilökohtainen kehitys yhteiskunnallisen muutoksen moottorina. Tämä lähestymistapa vahvistaa paikallisten yhteisöjen kilpailukykyä ja hyvinvointia luoden pysyviä positiivisia muutoksia.

Tästä on kyse
Hankkeen nimi: Osaamisperusteisten maatalousalan opetussuunnitelmien omaksumisen edistäminen itäafrikkalaisissa korkeakouluissa (AgrCBE)
Rahoitus: European Union (Erasmus+ CBHE)
Kesto: 1.11.2024–31.10.2027
Budjetti: 1 079 380 eur
Kohderyhmät: Korkeakoulutuksen toimielimet ja valvontaviranomaiset Keniassa ja Ugandassa sekä kumppanilaitosten henkilökunta ja opiskelijat.
Toteuttajat: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (Finland), Inter University Council for East Africa (Kenya), NHL Stenden University of Applied Sciences (Netherlands)
Hankekumppanit: Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology (Kenya), Egerton University (Kenya), The Commission for Higher Education (Kenya), Gulu University (Uganda, pääkoordinaattori), Bishop Stuart University (Uganda), National Council for Higher Education (Uganda)
Lisätietoja

