Hyppää sisältöön

PU­MAS­KA

Käytöstä poistunut puumateriaali kiertoon

Hank­keen tie­dot

HankeKäy­tös­tä pois­tu­nut puu­ma­te­ri­aa­li kier­toon (PU­MAS­KA)
Kesto1.3.2024-31.12.2026
To­teut­ta­jatHä­meen am­mat­ti­kor­kea­kou­lu, Aalto yli­opis­to, Itä-​Suomen yli­opis­to
Ra­hoit­ta­jatHä­meen ELY-​keskus
Bud­jet­ti395 133 €

PUMASKA-hankkeessa etsimme ratkaisuja käytöstä poistuneen puumateriaalin kierrätykseen ja elinkaaren pidentämiseen. Samalla vahvistamme uusien korkean jalostusasteen raaka-aineiden saatavuutta puunprosessoinnin oheistuotteena.

Rakennus- ja sahateollisuus synnyttää valtavia määriä materiaalikäyttöön soveltuvaa puuta ja kuorta, jotka kuidun lisäksi sisältävät myös arvokkaita uuteaineita. Käytöstä poistunut puumateriaali kiertoon (PUMASKA) -hankkeessa haetaan ratkaisuja käytöstä poistuneen puumateriaalin kierrätysasteen nostoon ja elinkaaren pidentämiseen. Samalla vahvistetaan uusien korkean jalostusasteen raaka-aineiden saatavuutta puunprosessoinnin oheistuotteena.

PUMASKA-hankkeen päätavoitteet ovat: 1) Luoda tutkimuksellinen pohja prosessille, jossa käytöstä poistuneesta puusta valmistetaan esimerkiksi turvallisia kasvualustamateriaaleja, maanparannusaineita ja kuivikkeita 2) Selvittää edellä mainitulla tavalla aikaansaadun puun elinkaaren pitenemisen vaikutuksia päästöihin 3) Yhteiskehittää arvoketjua hukkapuumateriaalista hyötykäyttöön ja siten edistää puun kiertotaloutta.

Hankkeessa toteutetaan käytännön kokeiluja puujätteen lajitteluun ja saatavuuteen liittyen sekä tutkitaan puumateriaalien koostumusta ja käsittelyprosesseja erilaisiin sovelluksiin sopiviksi materiaaleiksi. Hankkeessa tehtävän elinkaariarvioinnin ja hiilijalanjäljen laskennan avulla saadaan tietoa puun kierrättämisen ilmastovaikutuksista. Pitkällä aikavälillä hankkeen odotetaan parantavan rakennusteollisuuden sivuvirtojen tehokkaampaa hyödyntämistä ja nostavan puun kierrätysastetta.

Toteutamme hankkeen yhdessä Itä-Suomen yliopiston ja Aalto-yliopiston kanssa.

Koh­de­ryh­mä

Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti yritykset, jotka tuottavat ja käsittelevät purkupuuta, sahat, kasvualustoja ja maanparannusaineita valmistavat ja hyödyntävät yritykset, kuntien jätehuolto, korkeakoulut ja tutkimuslaitokset. Hanketoimien suunnittelussa on pyritty kokonaisuuteen, joka huomioi kaikki olennaiset kohderyhmät.

Toiminta-​alue

Hanke on valtakunnallinen ja sen toimenpiteet kohdistuvat eri puolilla maata toimiviin yrityksiin, kuntiin ja tutkimusorganisaatioihin.

Hank­keen työ­pa­ke­tit

Ajan­koh­tais­ta

Yh­teys­tie­dot

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli

Seu­raa meitä so­mes­sa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin: