Uusi Korkeakoulupedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö aloittanut Hämeen ammattikorkeakoulussa

HAMKin uusi Korkeakoulupedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö kehittää opetusta ja oppimista korkeakoulupedagogiseen tutkimukseen pohjautuen. Yksikkö vastaa ajankohtaisiin haasteisiin, kuten koulutuksen ja työelämän vuorovaikutukseen, opiskelijoiden jaksamiseen ja sujuvaan valmistumiseen sekä koko korkeakouluyhteisön hyvinvointiin.
Tavoitteena on nostaa Hämeen ammattikorkeakoulu korkeakoulupedagogiikan kansainväliseksi edelläkävijäksi. HAMKissa on vuosikymmenien kokemus pedagogisesta kehittämisestä mm. hakijamäärältään Suomen suosituimman ammatillisen opettajakorkeakoulun, HAMK Edu-tutkimusyksikön sekä kansainvälistä osaamisen vientiä ympäri maailmaa tehneen HAMK Global -yksikön toiminnan kautta. Uusi yksikkö kehittää opetusta ja oppimista monipuolisesti yhteistyössä muun muassa HAMKin Design Factoryn sekä RUN Eurooppa-yliopiston kanssa, jossa HAMK vastaa kahdeksan eurooppalaisen korkeakoulun pedagogisesta kehittämisestä.
”HAMKin vahvuuksia on vankka tutkimusperustainen pedagogiikan kehittäminen, ja olemme tarjonneet korkeakoulupedagogista osaamista muille korkeakouluille vuosien ajan. Viime aikoina oppimiskokemuskyselymme LearnWell on herättänyt kiinnostusta muissa korkeakouluissa,” yksikön johtaja Liisa Postareff sanoo.
HAMK johtaa myös Suomen Akatemian rahoittamaa THEwellbeing-hanketta, jossa tutkitaan korkeakouluopettajien opetusta ja hyvinvointia.
Yhteistyötä alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla
Uusi yksikkö toimii yhteistyössä HAMKin toimijoiden kanssa uudistaen pedagogista strategiaa ja toimintakulttuuria.
“Uusi yksikkömme tekee monitieteistä ja vaikuttavaa tutkimus- ja kehitystyötä, jotta voisimme palvella entistä paremmin kaikkia pedagogiikasta kiinnostuneita sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Olemme tässä työssä jo todella pitkällä, mutta myös tavoitteemme ovat korkealla,” vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä kertoo.
Uusi yksikkömme tekee monitieteistä ja vaikuttavaa tutkimus- ja kehitystyötä, jotta voisimme palvella entistä paremmin kaikkia pedagogiikasta kiinnostuneita sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.
Heidi Ahokallio-Leppälä
Alueellisesti yhteistyötä tehdään erityisesti vetovoimaa ja osaamistason nousua edistävien toimijoiden ja yritysten kanssa. HAMKissa kehitetään parhaillaan työelämälähtöistä Design-Based Education (DBE) -mallia, jossa opiskelijat ratkovat aitoja yrityksiltä saatuja haasteita monialaisissa tiimeissä.
Yksikössä työskentelee yhdeksän korkeakoulupedagogiikan tutkijaa ja asiantuntijaa. Yksikkö aloitti toimintansa virallisesti toukokuun alussa.
Pedagoginen tutkimus ja kehittäminen HAMKissa
Korkeakoulupedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö (HEPeda) kokoaa yhteen pitkäjänteisen työmme pedagogiikan parissa. Erilaisia toimintojamme ovat esimerkiksi:
- Korkeakoulupedagogiikan tutkimus
- Design Based Education (DBE) -mallin kehittäminen
- Oppimiskokemuskysely LearnWell
- Korkeakouluopettajien kouluttaminen
- Osaamisen vienti maailmalle
Lisätietoja:

Liisa Postareff
Yksikön johtaja
Korkeakoulupedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö

Tilaa HAMKin uutiskirje
Haluatko olla paremmin perillä, mitä HAMKissa on meneillään? Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje kertoo toiminnastamme, nostaa ajankohtaisia asioita, ihmisiä ja tapahtumia HAMKista.