
Kasvis-TKI
Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun


Hankkeen tiedot
Hanke | Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun (Kasvis-TKI) |
Kesto | 1.1.2024–30.6.2026 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (pääkoordinaattori), Luonnonvarakeskus, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Hämeen ammatti-instituutti Oy, Koulutuskuntayhtymä Tavastia |
Rahoittajat | Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Hämeen liitto |
Budjetti | 494 818 € (HAMK:n osuus 143 463 €) |
Ilmasto- ja ympäristöystävällisten sekä ravitsemuksellisten hyvien kasvisruokatuotteiden kehittämisessä tarvitaan monipuolista osaamista, jonka vuoksi yritysten ja ruoka-alan toimijoiden yhteistyön tiivistäminen on tärkeää. Edistämme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa uudenlaisten kasvistuotteiden tarjontaa tuottamalla tietoa ja reseptiikkaa koko kasvisketjun käyttöön ja muodostamalla uusia yhteistyöverkostoja.
Kasvisruokatuotteiden käyttö kasvaa, mikä on myönteistä sekä ympäristön että ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Käytetyimpien kasvislajien määrä raaka-aineina on kuitenkin melko suppea. Valikoiman suppeus vaarantaa ruokatuotannon monipuolisuutta ja huoltovarmuutta ilmastonmuutoksen edetessä. Lisäksi kuluttajat ovat yhä heterogeenisempi ryhmä, joka arvottaa ruokatuotteiden ominaisuuksia, kuten helppoutta, makua, ravintosisältöä, elämyksiä tai uutuuksia eri painotuksilla.
Tavoitteenamme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa on edistää toimijoiden yhteistyötä ja innovaatio-osaamista. Innovointivalmiuksia voidaan kasvattaa esimerkiksi matalan kynnyksen tuotekokeiluilla sekä tuote- ja palvelukehityksellä yhdessä yritysten ja TKI-toimijoiden kanssa. Asiakaslähtöistä ajattelua kehittämällä voidaan myös helpottaa ja rohkaista kuluttajia kasvismyönteisten valintojen tekemiseen.
Toteutus
- Uusien kasvisruokatuoteideoiden kerääminen ja jalostaminen
- Innovaatio-osaamisen lisääminen
- Uudet raaka-aine-, tuote- ja teknologiakokeilut
- Uutta kasvisruokavalikoimaa asiakaslähtöisesti yhdessä kehittäen
Kohderyhmä
Kanta-hämäläiset puutarha- ja elintarvikealan yritykset sekä ammattikeittiöt
Toiminta-alue
Kanta-Häme
Seuraavat tapahtumat
14.–16.8.2025 Tietoiskuja palkokasveista pellolta pöytään – Lepaa 2025 -näyttely
Tule kuuntelemaan Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeen tietoiskuja palkokasveista. Torstaina aiheena palkokasvit osana ruokavaliota ja perjantaina asiantuntijoiden viljelykokemuksia. Molempina päivinä lisäksi tietoa palkojen käsittelystä ruoanvalmistuksessa ja tuotemaistatuksia. Kaikkina näyttelypäivinä voit lisäksi tutustua härkäpapujen ja kikherneen viljelykokeisiin. Tietoiskut ovat maksuttomia, eikä niihin tarvita ennakkoilmoittautumista. Tarkempi ohjelma täällä
Lepaa 2025 -näyttely on kohtauspaikka puutarha- ja viheralan kaikille sektoreille. Näyttelyä on järjestetty jo vuodesta 1964 lähtien. Näyttely järjestetään Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön upeissa kartanomaisemissa Hattulassa.
8.9.2025 klo 12-16 Hämäläiset ruokatreffit Lepaalla Hattulassa
Kolmannet kantahämäläisille ruokasektorin yrittäjille tarkoitetut ruokatreffit järjestetään Lepaalla, Hattulassa. Tavoitteena on tutustua alan toimijoihin ja tuoda toimijoita näkyväksi Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa tehtävällä e-kirjasella. Tutustumme kasveihin HAMKin Lepaan kampuksen vihannesnäytemaalla ja lisäksi Hämeen ammatti-instituutin viini- ja oluttuotantoon sekä Kallion Vihannes Oy:n tiloihin, jossa viljellään salaatteja. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen tulossa.
Menneet tapahtumat
Olimme mukana Pohjoismaiden suurimmassa puutarha- ja viheralan tapahtumassa Hattulan Lepaalla.
Luonnonvarakeskus Luken, tuotekehityshalli FoodPilot on varustettu huipputeknologialla ja tarjoaa kattavan valikoiman palveluja tuotekehitys- ja valmistustarpeiden täyttämiseksi. Järjestimme yrityksille tutustumistilaisuuden 1.10.2024.
Esittelimme Kokeile & tutki Hämeessä webinaarissa elintarvikealan tutkimus- ja kehitysympäristöjä, jotka tukevat koko tuotantoketjun kehitystä aina raaka-aineanalyyseistä valmistusprosesseihin. Esittelyssä olivat Hämeen ammattikorkeakoulun elintarvikealan tutkimus- ja kehitystilat Visamäessä Hämeenlinnassa, Hämeen ammatti-instituuttin Lepaan viinitila ja Sairion opetusmeijeri, sekä Food Pilot Plant LAB-ammattikorkeakoulun tiloissa Lahdessa.
Webinaari tehtiin innovatiivisesti kokeillen, henkilöt olivat paikan päällä ko. tiloissa ja esittelivät niitä suorana livestriimauksena. Tilaisuus toteutettiin yhdessä HÄMILIS, Hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin -hankkeen kanssa.
Yhteistyössä luomua Hämeeseen -tilaisuudessa keskustelimme ajankohtaisista luomuun liittyvistä asioista, koko luomuketjua kuunnellen. LuomuHäme visiossa 2030 sekä Luomu 2.0 ohjelmassa yksi tulevaisuuden kehittämisen painopisteistä on jalostusasteen lisääminen. Luomukysynnän kasvu on suoraan riippuvainen elintarvikkeiden jalostusasteen nostamisesta ja uusien tuotteiden saattamisesta markkinoille.
Tilaisuus järjestettiin yhdessä Kestävä RuokaHäme -hankkeen kanssa. Iltapäivän mittainen tilaisuus oli hyvin antoisa, koostuen asiantuntijapuheenvuoroista, paneelikeskusteluista sekä osallistujien osallistamisesta keskusteluihin. Mukana oli HAMKin Kestävän puutarhatuotannon opiskelijoita, joiden tehtävänä oli koota tilaisuutta eri näkökulmista.
Esimerkkejä opiskelijatöistä:
Syrjänen, E. (2024). Luomu hämäläisten luomutoimijoiden silmin: luomutuottajat ja luomutuotteet. HAMK Unlimited Professional, 20.12.2024.
Juliste: Luota luomuun!
Kokosimme yhteen lähialueen tuottajia ja ravintolatoimijoita yhteisille ruokatreffeille. Kaikkiaan paikalla oli toimijoita 12 yrityksestä, yhteensä 21 henkilöä. Tutustuimme toisiimme ja pohdimme yhteistyötä. Ryhmäkeskusteluihin nostettiin teemoja, joita hankkeessa oli pohdittu.
Hämäläisten ruokatoimijoiden näkyvyyttä ja kasvisten käytön lisäämistä sähköisen julkaisun kautta pidettiin hyvänä ideana. Erilaiset tapahtumat ja niissä mukana olo jakoivat mielipiteitä. Tapahtumien tulisi olla kannattavia osallistuville yrityksille.
Muita ideoita yhteiseen toimintaan olivat mm. pientuottajien myyntitori kauppakeskus Goodmaniin, ravintolat voisivat myydä siellä illalliskortteja, joku yhteinen kanava esim. WhatsApp tms., mutta myös kasvokkaisia tapaamisia pidettiin tärkeinä.
Yrityksiä muistutettiin olemassa olevista tietolähteistä, missä yritykset saavat näkyvyyttä:
Tilaisuus onnistui ottamaan uusia askeleita hämäläisten ruokatoimijoiden yhteistyölle ja jatkotapaamisesta sovittiin.
Jatkoimme hämäläisten tuottajien ja ravintolatoimijoiden tapaamisia verkostoitumisen merkeissä. Samalla veimme eteenpäin sähköisen julkaisun suunnittelua.
Järjestimme opintomatkan Frantsilan yrttitilalle, jossa on innovatiivisesti kehitelty luonnonkasveista erilaisia tuotteita, tuotteistettu elämyksellisiä kasvialueita sekä huomioitu sosiaalinen kestävyys muun muassa talkooväen toiminnassa. Yrjölän marjatilalla näimme upeita maisemia ja erilaisia luovia viljelyratkaisuja. Mm. entiset soramontut oli otettu tunnelikasvatuksen käyttöön. Opintomatkan ohjelma
Koostettua tietoa hankkeesta
- 28.4.2025 Elintarvikealan uutiskirje Kanta- ja Päijät-Hämeen yrityksille
- 20.6.2024 – Hankkeen aloitustiedote
Ruoka-alan kouluttajat ja tutkimuslaitos edistävät kasvisruokasektorin kasvua Kanta-Hämeessä (hamk.fi)
Yhteystiedot

Yhteistyössä



