Hyppää sisältöön

Kasvis-​TKI

Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun

Hämeen liitto. Regional council of Häme. Kirjoitettu mustalla. Ylhäällä punainen vaakuna.

Hank­keen tie­dot

HankeKas­vis­ruo­kain­no­vaa­tioil­la kas­vuun (Kasvis-​TKI)
Kesto1.1.2024–30.6.2026
To­teut­ta­jatHä­meen am­mat­ti­kor­kea­kou­lu Oy (pää­koor­di­naat­to­ri),
Luon­non­va­ra­kes­kus,
Lounais-​Hämeen kou­lu­tus­kun­tayh­ty­mä,
Hä­meen ammatti-​instituutti Oy, Kou­lu­tus­kun­tayh­ty­mä Ta­vas­tia
Ra­hoit­ta­jatEu­roo­pan alue­ke­hi­tys­ra­has­to (EAKR), Hä­meen liit­to
Bud­jet­ti494 818 € (HAMK:n osuus 143 463 €)

Ilmasto- ja ympäristöystävällisten sekä ravitsemuksellisten hyvien kasvisruokatuotteiden kehittämisessä tarvitaan monipuolista osaamista, jonka vuoksi yritysten ja ruoka-alan toimijoiden yhteistyön tiivistäminen on tärkeää. Edistämme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa uudenlaisten kasvistuotteiden tarjontaa tuottamalla tietoa ja reseptiikkaa koko kasvisketjun käyttöön ja muodostamalla uusia yhteistyöverkostoja.

Kasvisruokatuotteiden käyttö kasvaa, mikä on myönteistä sekä ympäristön että ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Käytetyimpien kasvislajien määrä raaka-aineina on kuitenkin melko suppea. Valikoiman suppeus vaarantaa ruokatuotannon monipuolisuutta ja huoltovarmuutta ilmastonmuutoksen edetessä. Lisäksi kuluttajat ovat yhä heterogeenisempi ryhmä, joka arvottaa ruokatuotteiden ominaisuuksia, kuten helppoutta, makua, ravintosisältöä, elämyksiä tai uutuuksia eri painotuksilla.

Tavoitteenamme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa on edistää toimijoiden yhteistyötä ja innovaatio-osaamista. Innovointivalmiuksia voidaan kasvattaa esimerkiksi matalan kynnyksen tuotekokeiluilla sekä tuote- ja palvelukehityksellä yhdessä yritysten ja TKI-toimijoiden kanssa. Asiakaslähtöistä ajattelua kehittämällä voidaan myös helpottaa ja rohkaista kuluttajia kasvismyönteisten valintojen tekemiseen.

To­teu­tus

  1. Uusien kasvisruokatuoteideoiden kerääminen ja jalostaminen
  2. Innovaatio-osaamisen lisääminen
  3. Uudet raaka-aine-, tuote- ja teknologiakokeilut
  4. Uutta kasvisruokavalikoimaa asiakaslähtöisesti yhdessä kehittäen

Koh­de­ryh­mä

Kanta-hämäläiset puutarha- ja elintarvikealan yritykset sekä ammattikeittiöt

Toiminta-​alue

Kanta-Häme

Seu­raa­vat ta­pah­tu­mat

5.6.2025 Opin­to­mat­ka Frant­si­laan ja Yr­jö­län mar­ja­ti­lal­le Hä­meen­ky­röön

Aika: 5.6.2025 klo 8.00-18.00
Paikka: Frantsilan kehäkukka (Yrjö-Koskisentie 1, 39100 Hämeenkyrö) ja Yrjölän marjatila (Maisematie 642/1, 39120 Mahnala)
Kohderyhmä: Kantahämäläiset tuottajat, ravintoloitsijat ja kahvilayrittäjät

Men­neet ta­pah­tu­mat

Koos­tet­tua tie­toa hank­kees­ta

Yh­teys­tie­dot

Yh­teis­työs­sä