Hyppää sisältöön

Kasvis-TKI

Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun

Hämeen liitto. Regional council of Häme. Kirjoitettu mustalla. Ylhäällä punainen vaakuna.

Hankkeen tiedot

HankeKasvisruokainnovaatioilla kasvuun (Kasvis-TKI)
Kesto1.1.2024–30.6.2026
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu Oy (pääkoordinaattori),
Luonnonvarakeskus,
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä,
Hämeen ammatti-instituutti Oy, Koulutuskuntayhtymä Tavastia
RahoittajatEuroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Hämeen liitto
Budjetti494 818 € (HAMK:n osuus 143 463 €)

Ilmasto- ja ympäristöystävällisten sekä ravitsemuksellisten hyvien kasvisruokatuotteiden kehittämisessä tarvitaan monipuolista osaamista, jonka vuoksi yritysten ja ruoka-alan toimijoiden yhteistyön tiivistäminen on tärkeää. Edistämme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa uudenlaisten kasvistuotteiden tarjontaa tuottamalla tietoa ja reseptiikkaa koko kasvisketjun käyttöön ja muodostamalla uusia yhteistyöverkostoja.

Kasvisruokatuotteiden käyttö kasvaa, mikä on myönteistä sekä ympäristön että ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Käytetyimpien kasvislajien määrä raaka-aineina on kuitenkin melko suppea. Valikoiman suppeus vaarantaa ruokatuotannon monipuolisuutta ja huoltovarmuutta ilmastonmuutoksen edetessä. Lisäksi kuluttajat ovat yhä heterogeenisempi ryhmä, joka arvottaa ruokatuotteiden ominaisuuksia, kuten helppoutta, makua, ravintosisältöä, elämyksiä tai uutuuksia eri painotuksilla.

Tavoitteenamme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa on edistää toimijoiden yhteistyötä ja innovaatio-osaamista. Innovointivalmiuksia voidaan kasvattaa esimerkiksi matalan kynnyksen tuotekokeiluilla sekä tuote- ja palvelukehityksellä yhdessä yritysten ja TKI-toimijoiden kanssa. Asiakaslähtöistä ajattelua kehittämällä voidaan myös helpottaa ja rohkaista kuluttajia kasvismyönteisten valintojen tekemiseen.

Toteutus

  1. Uusien kasvisruokatuoteideoiden kerääminen ja jalostaminen
  2. Innovaatio-osaamisen lisääminen
  3. Uudet raaka-aine-, tuote- ja teknologiakokeilut
  4. Uutta kasvisruokavalikoimaa asiakaslähtöisesti yhdessä kehittäen

Kohderyhmä

Kanta-hämäläiset puutarha- ja elintarvikealan yritykset sekä ammattikeittiöt

Toiminta-alue

Kanta-Häme

Seuraavat tapahtumat

20.1.2025 Hämäläiset ruokatreffit ravintola Uomassa

Aika: 20.1.2025 klo 14.00 alkaen
Paikka: Ravintola Uoma (Rauhankatu 5, 13100 Hämeenlinna)

Tule lisäämään yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa ja saamaan näkyvyyttä yrityksellesi!

Oletko lähialueen tuottaja tai ravintolatoimija? Haluatko löytää uusia yhteistyömahdollisuuksia, tuoda osaamistasi esille ja kehittää yhdessä hämäläisen ruoantuotannon näkyvyyttä? Tilaisuuden tarkoituksena on ottaa uusia askeleita hämäläisten ruokatoimijoiden esiin nostolle.

Menneet tapahtumat

Olimme mukana Pohjoismaiden suurimmassa puutarha- ja viheralan tapahtumassa Hattulan Lepaalla.

Ohjelma

Luonnonvarakeskus Luken, tuotekehityshalli FoodPilot on varustettu huipputeknologialla ja tarjoaa kattavan valikoiman palveluja tuotekehitys- ja valmistustarpeiden täyttämiseksi. Kutsumme sinut tutustumaan Foodpilotiin Jokioisissa ja keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista 1.10.2024 klo 12.30 alkaen. Tilaisuus on kohdennettu yrityksille ja paikkoja on rajoitettu määrä.

Aamupäivän webinaarissa esitetään livestriimauksena suoraan paikan päältä hämäläisiä koulutusorganisaatioiden tutkimus- ja kehitystiloja. Mukana ovat Hämeen ammattikorkeakoulun, Hämeen ammatti-instituutin sekä LAB-ammattikorkeakoulun elintarviketilat. Webinaari toteutetaan yhdessä HÄMILIS, Hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin – ja Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeilla.

Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Lisää tästä linkki jo kalenteriisi! Tervetuloa mukaan linjoille!

Ohjelma

12:00 Tervetuloa
Satu Nokkonen, asiantuntija, ruokapalvelut, ProAgria Etelä-Suomi ry / Maa- ja kotitalousnaiset

12:10 Katsaus luomun markkinatilanteeseen ja kuluttajiin
Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, ProLuomu ry

12:30 Luomu Päijät-Hämeessä ja Hämeessä
Kaija Hinkkanen, asiantuntija, kasvintuotanto ja luomu, ProAgria Etelä-Suomi ry

12:45 Luomuvalvonta varmistaa luomun
Marja Pulkkinen, erityisasiantuntija, Ruokavirasto

13:15 Kahvitauko

13:40 Luomu-ohjelma – suuntaviivat iltapäivän työskentelyyn
Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, ProLuomu ry

Paneelikeskustelu: ”Toimijana luomuketjussa”
Annemari Sillanpää, tarkastaja, Hämeen ELY-keskus
Tiina Laurell, terveystarkastaja, Hämeenlinnan kaupunki
Jukka Turta, tuotekehityspäällikkö, Päijät-Hämeen ateriapalvelut Oy
Tiina Nurmi, vastuullisuus- ja ilmastokoordinaattori, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä
Sari Manner, Palvelutukku Kolmio Oy
Markku Hirvenoja, yrittäjä, Poronoro Hirvenojan Tila

14:15 Työpajat

Luomuvalvonta ja toiveet kentältä yhteistyön tiivistämiseksi ja luomuun siirtymisen helpottamiseksi
Kaija Hinkkanen ProAgria ja AnneMari Sillanpää Hämeen ELY

Markkinatyöpaja – ammattikeittiöyhteistyön, vk-yhteistyön lisääminen, tilamyynti – jalostusasteen nostaminen
Tuula Repo ProAgria ja Satu Nokkonen ProAgria/MKN

Luomun tukiverkostot ja niiden kehittäminen yrittäjien hyväksi
Sanna Lento HAMK ja Jenni Kunnaala ProAgria/MKN

15:30 Päivä päättyy

Koostettua tietoa hankkeesta

Yhteystiedot

Yhteistyössä