Kasvis-TKI
Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun
Hankkeen tiedot
Hanke | Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun (Kasvis-TKI) |
Kesto | 1.1.2024–30.6.2026 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (pääkoordinaattori), Luonnonvarakeskus, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Hämeen ammatti-instituutti Oy, Koulutuskuntayhtymä Tavastia |
Rahoittajat | Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Hämeen liitto |
Budjetti | 494 818 € (HAMK:n osuus 143 463 €) |
Ilmasto- ja ympäristöystävällisten sekä ravitsemuksellisten hyvien kasvisruokatuotteiden kehittämisessä tarvitaan monipuolista osaamista, jonka vuoksi yritysten ja ruoka-alan toimijoiden yhteistyön tiivistäminen on tärkeää. Edistämme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa uudenlaisten kasvistuotteiden tarjontaa tuottamalla tietoa ja reseptiikkaa koko kasvisketjun käyttöön ja muodostamalla uusia yhteistyöverkostoja.
Kasvisruokatuotteiden käyttö kasvaa, mikä on myönteistä sekä ympäristön että ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Käytetyimpien kasvislajien määrä raaka-aineina on kuitenkin melko suppea. Valikoiman suppeus vaarantaa ruokatuotannon monipuolisuutta ja huoltovarmuutta ilmastonmuutoksen edetessä. Lisäksi kuluttajat ovat yhä heterogeenisempi ryhmä, joka arvottaa ruokatuotteiden ominaisuuksia, kuten helppoutta, makua, ravintosisältöä, elämyksiä tai uutuuksia eri painotuksilla.
Tavoitteenamme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa on edistää toimijoiden yhteistyötä ja innovaatio-osaamista. Innovointivalmiuksia voidaan kasvattaa esimerkiksi matalan kynnyksen tuotekokeiluilla sekä tuote- ja palvelukehityksellä yhdessä yritysten ja TKI-toimijoiden kanssa. Asiakaslähtöistä ajattelua kehittämällä voidaan myös helpottaa ja rohkaista kuluttajia kasvismyönteisten valintojen tekemiseen.
Toteutus
- Uusien kasvisruokatuoteideoiden kerääminen ja jalostaminen
- Innovaatio-osaamisen lisääminen
- Uudet raaka-aine-, tuote- ja teknologiakokeilut
- Uutta kasvisruokavalikoimaa asiakaslähtöisesti yhdessä kehittäen
Kohderyhmä
Kanta-hämäläiset puutarha- ja elintarvikealan yritykset sekä ammattikeittiöt
Toiminta-alue
Kanta-Häme
Seuraavat tapahtumat
20.1.2025 Hämäläiset ruokatreffit ravintola Uomassa
Aika: 20.1.2025 klo 14.00 alkaen
Paikka: Ravintola Uoma (Rauhankatu 5, 13100 Hämeenlinna)
Tule lisäämään yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa ja saamaan näkyvyyttä yrityksellesi!
Oletko lähialueen tuottaja tai ravintolatoimija? Haluatko löytää uusia yhteistyömahdollisuuksia, tuoda osaamistasi esille ja kehittää yhdessä hämäläisen ruoantuotannon näkyvyyttä? Tilaisuuden tarkoituksena on ottaa uusia askeleita hämäläisten ruokatoimijoiden esiin nostolle.
Menneet tapahtumat
Olimme mukana Pohjoismaiden suurimmassa puutarha- ja viheralan tapahtumassa Hattulan Lepaalla.
Luonnonvarakeskus Luken, tuotekehityshalli FoodPilot on varustettu huipputeknologialla ja tarjoaa kattavan valikoiman palveluja tuotekehitys- ja valmistustarpeiden täyttämiseksi. Kutsumme sinut tutustumaan Foodpilotiin Jokioisissa ja keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista 1.10.2024 klo 12.30 alkaen. Tilaisuus on kohdennettu yrityksille ja paikkoja on rajoitettu määrä.
Aamupäivän webinaarissa esitetään livestriimauksena suoraan paikan päältä hämäläisiä koulutusorganisaatioiden tutkimus- ja kehitystiloja. Mukana ovat Hämeen ammattikorkeakoulun, Hämeen ammatti-instituutin sekä LAB-ammattikorkeakoulun elintarviketilat. Webinaari toteutetaan yhdessä HÄMILIS, Hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin – ja Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeilla.
Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Lisää tästä linkki jo kalenteriisi! Tervetuloa mukaan linjoille!
Ohjelma
12:00 Tervetuloa
Satu Nokkonen, asiantuntija, ruokapalvelut, ProAgria Etelä-Suomi ry / Maa- ja kotitalousnaiset
12:10 Katsaus luomun markkinatilanteeseen ja kuluttajiin
Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, ProLuomu ry
12:30 Luomu Päijät-Hämeessä ja Hämeessä
Kaija Hinkkanen, asiantuntija, kasvintuotanto ja luomu, ProAgria Etelä-Suomi ry
12:45 Luomuvalvonta varmistaa luomun
Marja Pulkkinen, erityisasiantuntija, Ruokavirasto
13:15 Kahvitauko
13:40 Luomu-ohjelma – suuntaviivat iltapäivän työskentelyyn
Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, ProLuomu ry
Paneelikeskustelu: ”Toimijana luomuketjussa”
Annemari Sillanpää, tarkastaja, Hämeen ELY-keskus
Tiina Laurell, terveystarkastaja, Hämeenlinnan kaupunki
Jukka Turta, tuotekehityspäällikkö, Päijät-Hämeen ateriapalvelut Oy
Tiina Nurmi, vastuullisuus- ja ilmastokoordinaattori, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä
Sari Manner, Palvelutukku Kolmio Oy
Markku Hirvenoja, yrittäjä, Poronoro Hirvenojan Tila
14:15 Työpajat
Luomuvalvonta ja toiveet kentältä yhteistyön tiivistämiseksi ja luomuun siirtymisen helpottamiseksi
Kaija Hinkkanen ProAgria ja AnneMari Sillanpää Hämeen ELY
Markkinatyöpaja – ammattikeittiöyhteistyön, vk-yhteistyön lisääminen, tilamyynti – jalostusasteen nostaminen
Tuula Repo ProAgria ja Satu Nokkonen ProAgria/MKN
Luomun tukiverkostot ja niiden kehittäminen yrittäjien hyväksi
Sanna Lento HAMK ja Jenni Kunnaala ProAgria/MKN
15:30 Päivä päättyy
Koostettua tietoa hankkeesta
- 20.6.2024 – Hankkeen aloitustiedote
Ruoka-alan kouluttajat ja tutkimuslaitos edistävät kasvisruokasektorin kasvua Kanta-Hämeessä (hamk.fi)