Hyppää sisältöön
Etusivu Tutkimus Teräsrakentamisen huippuosaamiskeskittymä (SCEC)

Teräsrakentamisen huippuosaamis-keskittymä (SCEC)

Steel Construction Excellence Center SCEC eli teräsrakentamisen huippuosaamiskeskittymä tuo yhteen yritykset sekä koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatiot. Päätavoitteitamme on vahvistaa kestävällä tavalla alan elinkeinotoiminnan edellytyksiä ja laajentumista sekä luoda alalle uusia tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Toteutamme merkityksellistä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä tarjoamme laadukkaita TKI-palveluita, ja näin parannamme alan yritysten kilpailukykyä. Teemme korkeatasoista tutkimustyötä esimerkiksi Suomen Akatemian, Business Finlandin sekä Euroopan Unionin rahoittamissa tutkimushankkeissa yhdessä kansallisten ja kansainvälisten kumppaneidemme kanssa. 

Pyrimme aktiivisesti tunnistamaan uusia toimintatapoja, löytämään sopivimmat toimijat ja mahdollistamaan niiden välistä yhteistyötä. Kannustamme kumppaneitamme lisäämään hiilineutraalien tuotantotapojen ja materiaalien käyttöönottoa.

Tutkimus- ja kehityspalvelumme toteutetaan räätälöidysti yritysten tarpeet huomioon ottaen. Toimintamme tarjoaa myös hyvän pohjan uusien innovaatioiden syntymiselle. Kehittämällä infrastruktuuriamme valmistaudumme vastaamaan paremmin ja laajemmin tulevaisuuden TKI-tarpeisiin.

Osaamisemme

Toimintamme kautta varmistamme, että alalla riittää huippuosaajia nyt ja tulevaisuudessa. Kehitämme alan koulutuksia yhä enemmän sekä työelämän tarpeita että opiskelijoiden odotuksia vastaaviksi. Samalla lisäämme alan opintojen vetovoimaa opiskelupaikkaa hakevien keskuudessa. Työssä olevien osaamisen kehittymistä tuemme jatkuvan oppimisen kautta.   

Opiskelijoiden työelämäyhteyksien vahvistamiseksi tarjoamme aitoja työelämälähtöisiä oppimistehtäviä ja opinnäytetöitä.  Edistämme eri koulutusasteiden välisiä opintopolkuja ja yritysten osallistumista koulutuksen kehittämiseen.

Tutkinto- ja täydennyskoulutuksia

YAMK-tutkintokoulutuksia

Palvelut

Testilaitteillamme voidaan toteuttaa esimerkiksi materiaalien kestävyyden tutkimusta erilaisissa kiihdytetyissä olosuhteissa sekä ainetta rikkovaa testausta ja siten määrittää erilaisten materiaalien ominaisuuksia. Tutkimme ja kehitämme teräsrakenteita, ja erityinen kiinnostuksemme kohde on lujien terästen käyttö rakenteissa. Tutkimustyömme tähtää siihen, että teräsrakennetuotteista ja rakenteiden osista tulee kestävämpiä, kevyempiä ja helpommin valmistettavia. 

Tarjoamamme palvelut:

Ajankohtaista

Teräsrakennekatsaukset, 2025

Teräsrakentamisen T&K-päivät, 14.-15.8.2025

Alihankintamessut, 30.9.–2.10.2025

Teknologiamessut, 4-6.11.2025

Teräsrakennepäivä, 6.11.2025

Teknologiatiistai, 18.11.2025

Plootu Fennica -ohutlevytuotekilpailu

  • Kilpailu käynnissä, deadline 9.1.2026

Konepaja-messut, 17.–19.3.2026

Rakennetun ympäristön vihreät rakennuspalikat -seminaari 7.-8.2.2024

Kaksipäiväinen Rakennetun ympäristön vihreät rakennuspalikat -seminaari järjestettiin helmikuun 7. ja 8. päivä. Ensimmäinen seminaaripäivä järjestettiin hybriditoteutuksena Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella, toinen päivä etätilaisuutena Zoomin välityksellä.

Alta löydät seminaaripäivien materiaalit.

Tule mukaan toimintaamme

Tavoitteenamme on parantaa alan ja yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä. Keräämme ja jaamme toimijaverkostollemme laadukasta tietoa alan uusista tuulista, ja toimimme yhteistyössä keskeisten sidosryhmien kanssa. Lisäksi autamme alan osaajia ja työnantajia kohtaamaan toisensa, tarjoamme neuvontaa sekä tuemme uusien yritysten syntymistä alalle.

Haluamme loistaa kaikilla toimintamme kolmella osa-alueella: osaamisessa, tki-toiminnassa sekä vaikuttamis- ja sidosryhmäyhteistyössä.

Kaksi henkilöä seisoo seinän edessä ja keskustelee.

Käynnissä olevia projekteja

Teräsrakennusten purkaminen ja uudelleenvalmistus uudelleenkäyttöä varten (DreamFAB) -hankkeessa kehitetään ja validoidaan teräsrakennusten uudelleenkäytön ja uudelleenvalmistuksen rakenteellista turvallisuutta koskevia teknisiä sääntöjä ja uudelleenvalmistusohjeita sekä kehitetään ratkaisuja robottiavusteista purkamista varten. Tekniset säännöt ja ratkaisut kehitetään siten, että rakennusten teräselementit voidaan kätevästi uudelleenvalmistaa ja käyttää uudelleen ilman energiaintensiivisiä kierrätysprosesseja. Hankkeessa pyritään erityisesti poistamaan kriittisimmät tekniset esteet, jotka estävät teräsrakenteiden uudelleenkäytön.

Kanta-Hämeen rakennetun ympäristön sopeutuminen ilmastonmuutokseen (ILMARA) -hankkeessa etsitään kantahämäläisen rakennetun ympäristön ilmastoresilienssiä vahvistavia ratkaisuja.

Kohti toimivaa kiertotaloutta ja huoltovarmuutta (KOHU) -hankkeen tavoitteena on käynnistää lisäävään valmistukseen liittyvää tutkimus- ja innovaatiotoimintaa Kanta-Hämeessä.

HYBRITUT eli ”Vähähiiliset rakentamisen hybridiratkaisut” -hanke on rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä edistävä tutkimushanke, jossa tutkitaan hybridirakentamisen ratkaisuja ja niiden ympäristövaikutuksia.

MechJoint-hankkeessa kehitämme teräsrakenteiden ristikoiden liitosratkaisuja ja vastaamme niiden valmistukseen, logistiikkaan ja kestävyyteen liittyviin haasteisiin.

SCEC-yhteistyö mahdollistaa myös väitöstöiden teon.

Sandwich-elementtien leikkauskestävyys

HAMK Techin Shekhar Silwal tekee väitöstyötä sandwich-elementtien leikkauskestävyydestä. Sandwich-paneeleissa voidaan havaita erilaisia ​​vikatiloja riippuen paneelien rakenteista, mutta kirjoitettua tutkimustietoa niiden ydinmateriaalin ja leikkauslujuuden aiheuttamista vikatiloista ei kuitenkaan juuri löydy. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia perusteellisesti eri sandwich-paneelien leikkauslujuutta, kun ydinmateriaalina on mineraalivillaa ja polyisosyanuraattivaahtoa. Tutkimuksessa implementoidaan sekä kokeellisia että äärellisten elementtien analyysimenetelmiä (FEA). Saatujen tulosten perusteella suoritetaan sandwich-paneelin ydinleikkauslujuuden arviointi, jota voidaan hyödyntää eurooppalaisen standardin kehittämisessä. Väitöstyön rahoittajana toimii Ruukki Construction Oy, ja työtä ohjaa Tampereen yliopiston apulaisprofessori Kristo Mela. Käytännön osuus työstä tapahtuu HAMK Techin tiloissa Hämeenlinnassa.

Korkealujuusterästen hitsaus

Jarmo Havula työstää väitöstyötään “Mechanical properties of HAZ in welded tubular high strength steel joints”. Kokeiden tavoitteena on tuottaa uutta tietoa lämpövaurioituneen vyöhykkeen (HAZ) mekaanisista ominaisuuksista, joita voidaan edelleen hyödyntää hitsausliitoksen suunnittelussa.

Päätavoitteena on selvittää valittujen teräslajien hitsauslämmönsyötön ja lämpösyklin sekä HAZ:n mekaanisten ominaisuuksien välinen korrelaatio. Lisäksi tavoitteena on lisätä tietämystä menetelmistä, joilla määritetään HAZ:n mekaaniset ominaisuudet.

Jäsenet

Ruukki logo
HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli
Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteinen logo

Yhteistyössä muiden suomalaisten teräsosaajien kanssa