Hyppää sisältöön
Puutarhuri ojentaa porkkananippua kohti kameraa.

LuomuOPE

Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin

Hankkeen tiedot

HankeLuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin
Kesto16.9.2024–31.8.2027
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori),
Laurea ammattikorkeakoulu,
Helsingin yliopisto
RahoittajatMaa- ja metsätalousministeriö
Budjetti375 000 € (HAMKin osuus 250 000 €)

LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen tarkoitus on, että ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta.

Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön välineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa. Kehitettyjen uusien sisältöjen, koulutustuotteiden ja opintopolkujen myötä opiskelijoiden mahdollisuudet erikoistua luomuun kasvavat. 

Tuotetut oppimateriaalit tallennetaan kansalliseen materiaalipankkiin avoimesti kaikkien saataville. Koulutustuotantoa varten tehdään myös katsaus kotimaisiin ja kansainvälisiin koulutustuotteisiin ja oppimateriaaleihin. Hankkeessa kartoitetaan oppimis- ja toimintaympäristöjä, joita voidaan hyödyntää myös luomututkimuksessa.

Hanke on osa valtakunnallisen Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpano-ohjelmaa. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti (HY), Laurea ammattikorkeakoulu (Laurea) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.

Kohderyhmä

Elintarvike-, luonto- ja ympäristö, maatalous-, matkailu-, metsä-, puutarha-, ja ravitsemisalan koulutuksesta vastaavat sekä alan opettajat

Toiminta-alue

Suomi

Ajankohtaista

Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LuomuOPE

Tulossa

LuomuOPE treffit III-V: Luomua ja pedagogiikkaa samassa paketissa

Luomutreffit III-IV tarjoavat käytännönläheisiä pedagogisia ratkaisuja luomuteeman integroimiseksi opetukseen. Yhdessä etsimme keinoja, joilla vastataan kestävän ja vastuullisen ruuantuotannon turvaamisen ja luonnon monimuotoisuuden haasteisiin.

Kohderyhmä: Elintarvike-, luonto- ja ympäristö-, maatalous-, matkailu-, metsä-, puutarha- sekä ravitsemisalan opettajat

Paikka: Teams

Opetuksen konteksti: Osana kestävän kehityksen ja ammattialan opintoja

Työskentelytavat: Vuorovaikutteinen työpaja

Opetreffien vetäjä: tutkijayliopettaja Viivi Virtanen, Hämeen ammattikorkeakoulu

12.9.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit III: Oppimisprosessien rakentaminen (luomuteema), kouluttaja yliopettaja Viivi Virtanen, HAMK

26.9.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit IV: Oppimistehtävien rakentaminen (luomuteema), kouluttaja yliopettaja Viivi Virtanen, HAMK

10.10.2025 klo 9.00-11.30  LuomuOPE treffit V: Oppimistehtävien ohjaaminen (luomuteema), kouluttaja yliopettaja Viivi Virtanen, HAMK

31.10.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit VI: Luomuoppimateriaalit hyötykäyttöön

14.11.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit VII: Luomun mahdollisuudet tuotekehityksessä

28.11.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit VIII: Luomuviestintä

12.12.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit IX: Luomuvesiviljely

Menneet tapahtumat

Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustialantie 105, 31310 Mustiala

Ohjelma:

Maanantai 19.5.2025 klo 11.30–22.00

12.30–14.30 Luomu Mustialassa

Luomun merkitys HAMKille ja Mustialalle, koulutuspäällikkö Emma Nylund, HAMK, Huttula
Luomu pelloilla ja navetassa, poiketaan Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla

  • Mustialan kiertokävely, lehtori Annika Michelson, HAMK
  • Navetalla, lehtorit Jari Heikkonen ja Juha Mäenpää, HAMK
  • Pellolla, lehtori Heikki Pietilä, HAMK

14.30–15.00 Kahvitauko

15.00–17.00 Tullaan tutuiksi + Luomu on puhdas valinta – toiminnalliset työpajat

Iltapäivän aikana pienten alustusten siivittämänä tunnistamme luomun roolia ja merkitystä ruokajärjestelmässä sekä ideoimme luomuopetukseen soveltuvia pedagogisia ratkaisuja.

Lyhyesti LuomuOPEsta, kehittämispäällikkö Outi Vahtila

Lyhyet alustukset luomun merkityksestä:

  • Tuotantotarvikekaupalle, toimitusjohtaja Timo Mäkinen, Naturcom Oy
  • Elintarviketuotannolle, asiantuntija Jaana Elo, Luomuliitto ry.
  • Kuluttajille, toiminnanjohtaja Aura Lamminparras, ProLuomu ry.

17.00–18.00 Tauko, verkostoitumista

18.00–19.00 Luomun lumoissa. Luomuruoka ja -juoma menestystekijänä, lehtorit Petri Vähäkangas ja Mika Vitikka, Laurea ammattikorkeakoulu ja yrittäjä Krista Mänttäri, viinibaari Pore, ruokailu

19.00-22.00 Rantasauna

Tiistai 20.5.2025 klo 9.00–12.30

9.00–11.30 Yhteistyö ja osaamisen jakaminen, luomuverkoston rakentaminen

9.00-9.30 Luomututkimuksesta uutta tietoa opetuksen tueksi, tutkimuskoordinaattori
Marjo Hokka, Luomuinstituutti
9.30-10.00 Osaajaverkostojen rakentaminen ja AgriHubi toimintaympäristönä, asiantuntija Arto Vuollet, Svenska lantbrukssällskapens förbund
10.00-10.30 Luomun kehittäminen Varsinais-Suomessa, opettaja Ville Korpelainen, Ammattiopisto Livia

10.45-11.15 Ideariihi: Miten edistämme luomuopetusta yhteistyön ja verkostoyhteistyön avulla? Mitä uusia toimintoja pitäisi kehittää?

Työpajan tulokset

11.15-11.30 Jatkotoimista sopiminen

11.30–12.30 Yhteinen lounas ja tilaisuuden päätös

Materiaalit:

Merkityksellisyys, maailmanparastaminen ja luomu koulutuksessa
yksikönjohtaja Mona-Anitta Riihimäki, HAMK 

Systeeminen muutos ja planetaariset rajat, pedagogiset ratkaisut opetuksessa
suunnittelupäällikkö Erkka Laininen, Okka-säätiö

Miksi luomu -työpaja, jossa pohdittiin tiedollisia ja kokemuksellisia pedagogisia ratkaisuja. Aiheina mm. 

  • Mistä vetoapua globaalien ongelmien ratkaisuun, kokonaiskartan rakentaminen? 
  • Miten systeemiajattelu ja planetaariset rajat tulisi huomioida ruokaketjun koulutusten opetuksessa? 

Ohjelma ja esitysmateriaalit:

Tilaisuuden avaus: Opetussuunnitelman rakentaminen on opettajien yhteinen prosessi, koulutuspäällikkö Tero Ahvenharju, HAMK

Case: Luomu elintarvikealan koulutusten opetussuunnitelmassa, vanhempi yliopistonlehtori Hanna Koivula, Helsingin yliopisto ja lehtori Maria Tammi, HAMK

LuomuOPE ajankohtaista, miksi luomu?, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK

Miten luomu voisi näkyä eri koulutusten osaamistavoitteissa? Luomu näkyväksi – tavoitetaulukon esittely. LuomuOPE -hankkeen ehdotukset eri koulutusaloille ja -asteille, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK ja projektipäällikkö Ritva Mynttinen, Helsingin yliopisto

Toteutus

Hankkeen toteutus jakautuu neljään kokonaisuuteen.

Järjestämme koulutusta, asiantuntijaluentoja ja työpajoja kaikkia koskettavista yhteisistä ja alakohtaisista teemoista. Koulutukset löydät kohdasta Ajankohtaista.

Kartoitamme olemassa olevaa oppimateriaalia ja muokkaamme sitä sisällöllisesti ja pedagogisesti eri aloille soveltuvaksi.

Rakennamme valtakunnallista yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken sekä eri koulutusalojen välillä ja alojen sisällä. 

Kartoitamme oppilaitosten ja työelämän erilaisten ympäristöjen, kuten maatilojen, puutarhojen, laboratorioiden, ravintoloiden ja muiden tuotantotilojen mahdollisuuksia ja soveltuvuutta tutkimuskäyttöön.

Yhteystiedot