Hyppää sisältöön
Puutarhuri ojentaa porkkananippua kohti kameraa.

LuomuOPE

Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin

Hankkeen tiedot

HankeLuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin
Kesto16.9.2024–31.8.2027
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori),
Laurea ammattikorkeakoulu,
Helsingin yliopisto
RahoittajatMaa- ja metsätalousministeriö
Budjetti375 000 € (HAMKin osuus 250 000 €)

LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen tarkoitus on, että ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta.

Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön välineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa. Kehitettyjen uusien sisältöjen, koulutustuotteiden ja opintopolkujen myötä opiskelijoiden mahdollisuudet erikoistua luomuun kasvavat. 

Tuotetut oppimateriaalit tallennetaan kansalliseen materiaalipankkiin avoimesti kaikkien saataville. Koulutustuotantoa varten tehdään myös katsaus kotimaisiin ja kansainvälisiin koulutustuotteisiin ja oppimateriaaleihin. Hankkeessa kartoitetaan oppimis- ja toimintaympäristöjä, joita voidaan hyödyntää myös luomututkimuksessa.

Hanke on osa valtakunnallisen Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpano-ohjelmaa. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti (HY), Laurea ammattikorkeakoulu (Laurea) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.

Kohderyhmä

Elintarvike-, luonto- ja ympäristö, maatalous-, matkailu-, metsä-, puutarha-, ja ravitsemisalan koulutuksesta vastaavat sekä alan opettajat

Toiminta-alue

Suomi

Ajankohtaista

Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LuomuOPE

19.-20.5.2025 LuomuOPE -verkostoitumispäivät

Aika: ma 19.5.–ti 20.5.2025
Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu Mustialan kampus, Mustialantie 105, 31310 Mustiala (Tammela)
Kohderyhmä: Ruokaketjun koulutuksesta vastaavat opettajat, luomualan valtakunnalliset ja alueelliset toimijat ja sidosryhmät sekä luomukoulutuksen kehittämisestä kiinnostuneet

Tapahtuma on oiva paikka verkostoitua, sillä LuomuOPEn verkostopäivillä tavataan saman ja eri alan opettajia sekä sidosryhmiä. Päivien aikana jaetaan ajatuksia, kokemuksia ja luomuopetuksen hyviä käytäntöjä. Tavoitteena on ideoida uusia luomuopetukseen soveltuvia toimintamalleja sekä kartoittaa oppimiseen soveltuvia luomun oppimis- ja tutkimusympäristöjä. Teemana on luomuverkostojen yhteistyö ja osaamisen jakaminen. Paikalle kutsutaan myös sidosryhmien edustajia.

Ohjelma:

Maanantai 19.5.

11.30–12.30 Lounas, Huttula, Aurinkosali

12.30–14.30 Luomu Mustialassa

  • Luomun merkitys HAMKille ja Mustialalle, koulutuspäällikkö Emma Nylund, Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Luomu pelloilla ja navetassa, poiketaan Mustialan opetus-ja tutkimusmaatilalla, lehtorit Erkki Vihonen, Jari Heikkonen ja Juha Mäenpää, Hämeen ammattikorkeakoulu

14.30–15.00 Kahvitauko

15.00–17.00 Tullaan tutuiksi + Luomu on puhdas valinta – toiminnalliset työpajat

Iltapäivän aikana pienten alustusten siivittämänä tunnistamme luomun roolia ja
merkitystä ruokajärjestelmässä sekä ideoimme luomuopetukseen soveltuvia pedagogisia ratkaisuja. Alustajat Jaana Elo, Luomuliitto ry., Aura Lamminparras, ProLuomu ry ja Timo Mäkinen, Naturcom Oy

17.00–18.00 Majoittuminen

18.00–21.00 Luomun lumoissa. Luomuruoka ja -juoma menestystekijänä
Lehtorit Petri Vähäkangas ja Mika Vitikka, Laurea ammattikorkeakoulu ja Krista Mänttäri, viinibaari Pore, yhteistä ohjelmaa rantasaunalla.

Tiistai 20.5.

9.00–11.30 Yhteistyö ja osaamisen jakaminen, luomuverkoston rakentaminen

  • Osaajaverkostojen rakentaminen ja AgriHubi toimintaympäristönä, asiantuntija Arto Vuollet, Svenska lantbrukssällskapens förbund
  • Luomun kehittäminen Varsinais-Suomessa, lehtori Jenna Ekman, Ammattiopisto Livia
  • Luomututkimuksesta uutta tietoa opetuksen tueksi, tutkimuskoordinaattori Marjo
    Hokka, Luomuinstituutti

Ideariihi: Miten edistämme luomuopetusta yhteistyön ja verkostoyhteistyön avulla? Mitä uusia toimintoja pitäisi kehittää?

Jatkotoimista sopiminen

11.30–12.30 Yhteinen lounas

Tulossa

(Muutokset mahdollisia)

  • 12.9.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit III: Oppimisprosessien rakentaminen (luomuteema), kouluttaja yliopettaja Viivi Virtanen, HAMK Edu
  • 26.9.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit IV: Oppimistehtävien rakentaminen (luomuteema), kouluttaja yliopettaja Viivi Virtanen, HAMK Edu
  • 10.10.2025 klo 9.00-11.30  LuomuOPE treffit V: Oppimistehtävien ohjaaminen (luomuteema), kouluttaja yliopettaja Viivi Virtanen, HAMK Edu
  • 31.10.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit VI: Luomuoppimateriaalit hyötykäyttöön
  • 14.11.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit VII: Luomun mahdollisuudet tuotekehityksessä
  • 28.11.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit VIII: Luomuviestintä
  • 12.12.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit IX: Luomuvesiviljely

Menneet tapahtumat

Ohjelma ja esitysmateriaalit:

Tilaisuuden avaus: Opetussuunnitelman rakentaminen on opettajien yhteinen prosessi, koulutuspäällikkö Tero Ahvenharju, HAMK

Case: Luomu elintarvikealan koulutusten opetussuunnitelmassa, vanhempi yliopistonlehtori Hanna Koivula, Helsingin yliopisto ja lehtori Maria Tammi, HAMK

LuomuOPE ajankohtaista, miksi luomu?, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK

Miten luomu voisi näkyä eri koulutusten osaamistavoitteissa? Luomu näkyväksi – tavoitetaulukon esittely. LuomuOPE -hankkeen ehdotukset eri koulutusaloille ja -asteille, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK ja projektipäällikkö Ritva Mynttinen, Helsingin yliopisto

Materiaalit:

Merkityksellisyys, maailmanparastaminen ja luomu koulutuksessa
yksikönjohtaja Mona-Anitta Riihimäki, HAMK 

Systeeminen muutos ja planetaariset rajat, pedagogiset ratkaisut opetuksessa
suunnittelupäällikkö Erkka Laininen, Okka-säätiö

Miksi luomu -työpaja, jossa pohdittiin tiedollisia ja kokemuksellisia pedagogisia ratkaisuja. Aiheina mm. 

  • Mistä vetoapua globaalien ongelmien ratkaisuun, kokonaiskartan rakentaminen? 
  • Miten systeemiajattelu ja planetaariset rajat tulisi huomioida ruokaketjun koulutusten opetuksessa? 

Uutiskirje

Toteutus

Hankkeen toteutus jakautuu neljään kokonaisuuteen.

Järjestämme koulutusta, asiantuntijaluentoja ja työpajoja kaikkia koskettavista yhteisistä ja alakohtaisista teemoista. Koulutukset löydät kohdasta Ajankohtaista.

Kartoitamme olemassa olevaa oppimateriaalia ja muokkaamme sitä sisällöllisesti ja pedagogisesti eri aloille soveltuvaksi.

Rakennamme valtakunnallista yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken sekä eri koulutusalojen välillä ja alojen sisällä. 

Kartoitamme oppilaitosten ja työelämän erilaisten ympäristöjen, kuten maatilojen, puutarhojen, laboratorioiden, ravintoloiden ja muiden tuotantotilojen mahdollisuuksia ja soveltuvuutta tutkimuskäyttöön.

Yhteystiedot