
LuomuOPE
Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin

Hankkeen tiedot
Hanke | LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin |
Kesto | 16.9.2024–31.8.2027 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Laurea ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto |
Rahoittajat | Maa- ja metsätalousministeriö |
Budjetti | 375 000 € (HAMKin osuus 250 000 €) |
LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen tarkoitus on, että ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta.
Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön välineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa. Kehitettyjen uusien sisältöjen, koulutustuotteiden ja opintopolkujen myötä opiskelijoiden mahdollisuudet erikoistua luomuun kasvavat.
Tuotetut oppimateriaalit tallennetaan kansalliseen materiaalipankkiin avoimesti kaikkien saataville. Koulutustuotantoa varten tehdään myös katsaus kotimaisiin ja kansainvälisiin koulutustuotteisiin ja oppimateriaaleihin. Hankkeessa kartoitetaan oppimis- ja toimintaympäristöjä, joita voidaan hyödyntää myös luomututkimuksessa.
Hanke on osa valtakunnallisen Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpano-ohjelmaa. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti (HY), Laurea ammattikorkeakoulu (Laurea) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.
Kohderyhmä
Elintarvike-, luonto- ja ympäristö, maatalous-, matkailu-, metsä-, puutarha-, ja ravitsemisalan koulutuksesta vastaavat sekä alan opettajat
Toiminta-alue
Suomi
Ajankohtaista
Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LuomuOPE
Tulossa
LuomuOPE treffit III-V: Luomua ja pedagogiikkaa samassa paketissa
Luomutreffit III-IV tarjoavat käytännönläheisiä pedagogisia ratkaisuja luomuteeman integroimiseksi opetukseen. Yhdessä etsimme keinoja, joilla vastataan kestävän ja vastuullisen ruuantuotannon turvaamisen ja luonnon monimuotoisuuden haasteisiin.
Kohderyhmä: Elintarvike-, luonto- ja ympäristö-, maatalous-, matkailu-, metsä-, puutarha- sekä ravitsemisalan opettajat
Paikka: Teams
Opetuksen konteksti: Osana kestävän kehityksen ja ammattialan opintoja
Työskentelytavat: Vuorovaikutteinen työpaja
Opetreffien vetäjä: tutkijayliopettaja Viivi Virtanen, Hämeen ammattikorkeakoulu
Menneet tapahtumat
Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustialantie 105, 31310 Mustiala
Ohjelma:
Maanantai 19.5.2025 klo 11.30–22.00
12.30–14.30 Luomu Mustialassa
Luomun merkitys HAMKille ja Mustialalle, koulutuspäällikkö Emma Nylund, HAMK, Huttula
Luomu pelloilla ja navetassa, poiketaan Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla
- Mustialan kiertokävely, lehtori Annika Michelson, HAMK
- Navetalla, lehtorit Jari Heikkonen ja Juha Mäenpää, HAMK
- Pellolla, lehtori Heikki Pietilä, HAMK
14.30–15.00 Kahvitauko
15.00–17.00 Tullaan tutuiksi + Luomu on puhdas valinta – toiminnalliset työpajat
Iltapäivän aikana pienten alustusten siivittämänä tunnistamme luomun roolia ja merkitystä ruokajärjestelmässä sekä ideoimme luomuopetukseen soveltuvia pedagogisia ratkaisuja.
Lyhyesti LuomuOPEsta, kehittämispäällikkö Outi Vahtila
Lyhyet alustukset luomun merkityksestä:
- Tuotantotarvikekaupalle, toimitusjohtaja Timo Mäkinen, Naturcom Oy
- Elintarviketuotannolle, asiantuntija Jaana Elo, Luomuliitto ry.
- Kuluttajille, toiminnanjohtaja Aura Lamminparras, ProLuomu ry.
17.00–18.00 Tauko, verkostoitumista
18.00–19.00 Luomun lumoissa. Luomuruoka ja -juoma menestystekijänä, lehtorit Petri Vähäkangas ja Mika Vitikka, Laurea ammattikorkeakoulu ja yrittäjä Krista Mänttäri, viinibaari Pore, ruokailu
19.00-22.00 Rantasauna
Tiistai 20.5.2025 klo 9.00–12.30
9.00–11.30 Yhteistyö ja osaamisen jakaminen, luomuverkoston rakentaminen
9.00-9.30 Luomututkimuksesta uutta tietoa opetuksen tueksi, tutkimuskoordinaattori
Marjo Hokka, Luomuinstituutti
9.30-10.00 Osaajaverkostojen rakentaminen ja AgriHubi toimintaympäristönä, asiantuntija Arto Vuollet, Svenska lantbrukssällskapens förbund
10.00-10.30 Luomun kehittäminen Varsinais-Suomessa, opettaja Ville Korpelainen, Ammattiopisto Livia
10.45-11.15 Ideariihi: Miten edistämme luomuopetusta yhteistyön ja verkostoyhteistyön avulla? Mitä uusia toimintoja pitäisi kehittää?
11.15-11.30 Jatkotoimista sopiminen
11.30–12.30 Yhteinen lounas ja tilaisuuden päätös
Materiaalit:
Merkityksellisyys, maailmanparastaminen ja luomu koulutuksessa
yksikönjohtaja Mona-Anitta Riihimäki, HAMK
Systeeminen muutos ja planetaariset rajat, pedagogiset ratkaisut opetuksessa
suunnittelupäällikkö Erkka Laininen, Okka-säätiö
Miksi luomu -työpaja, jossa pohdittiin tiedollisia ja kokemuksellisia pedagogisia ratkaisuja. Aiheina mm.
- Mistä vetoapua globaalien ongelmien ratkaisuun, kokonaiskartan rakentaminen?
- Miten systeemiajattelu ja planetaariset rajat tulisi huomioida ruokaketjun koulutusten opetuksessa?
Ohjelma ja esitysmateriaalit:
Tilaisuuden avaus: Opetussuunnitelman rakentaminen on opettajien yhteinen prosessi, koulutuspäällikkö Tero Ahvenharju, HAMK
Case: Luomu elintarvikealan koulutusten opetussuunnitelmassa, vanhempi yliopistonlehtori Hanna Koivula, Helsingin yliopisto ja lehtori Maria Tammi, HAMK
LuomuOPE ajankohtaista, miksi luomu?, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK
Miten luomu voisi näkyä eri koulutusten osaamistavoitteissa? Luomu näkyväksi – tavoitetaulukon esittely. LuomuOPE -hankkeen ehdotukset eri koulutusaloille ja -asteille, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK ja projektipäällikkö Ritva Mynttinen, Helsingin yliopisto
Uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan hankkeen ajankohtaisista asioista, kuten koulutuksista ja työpajoista, muista tapahtumista sekä hankkeen tuotoksista.
28.5.2025 Kevään satoa ja syksyn suunnitelmia
22.4.2025 LuomuOPE verkostopäivät – Ohjelma valmis, tervetuloa!
3.4.2025 LuomuOPE treffit II: Systeeminen muutos ja planetaariset rajat – pedagogiset ratkaisut
24.3.2025 Ekat LuomuOPE -treffit 31.3.2025 klo 12.30-15.00 verkossa – yhteiskehittäminen kutsuu!
Lisätietoa hankkeesta
Toteutus
Hankkeen toteutus jakautuu neljään kokonaisuuteen.
Järjestämme koulutusta, asiantuntijaluentoja ja työpajoja kaikkia koskettavista yhteisistä ja alakohtaisista teemoista. Koulutukset löydät kohdasta Ajankohtaista.
Kartoitamme olemassa olevaa oppimateriaalia ja muokkaamme sitä sisällöllisesti ja pedagogisesti eri aloille soveltuvaksi.
Rakennamme valtakunnallista yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken sekä eri koulutusalojen välillä ja alojen sisällä.
Kartoitamme oppilaitosten ja työelämän erilaisten ympäristöjen, kuten maatilojen, puutarhojen, laboratorioiden, ravintoloiden ja muiden tuotantotilojen mahdollisuuksia ja soveltuvuutta tutkimuskäyttöön.
Yhteystiedot

Outi Vahtila
Kehittämispäällikkö
Bio- ja luonnonvara-alan yhteiset palvelut

