LuomuOPE
Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin

Hankkeen tiedot
| Hanke | LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin |
| Kesto | 16.9.2024–31.8.2027 |
| Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Laurea ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto |
| Rahoittajat | Maa- ja metsätalousministeriö |
| Budjetti | 375 000 € (HAMKin osuus 250 000 €) |
LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen tarkoitus on, että ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta.
Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön välineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa. Kehitettyjen uusien sisältöjen, koulutustuotteiden ja opintopolkujen myötä opiskelijoiden mahdollisuudet erikoistua luomuun kasvavat.
Tuotetut oppimateriaalit tallennetaan kansalliseen materiaalipankkiin avoimesti kaikkien saataville. Koulutustuotantoa varten tehdään myös katsaus kotimaisiin ja kansainvälisiin koulutustuotteisiin ja oppimateriaaleihin. Hankkeessa kartoitetaan oppimis- ja toimintaympäristöjä, joita voidaan hyödyntää myös luomututkimuksessa.
Hanke on osa valtakunnallisen Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpano-ohjelmaa. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti (HY), Laurea ammattikorkeakoulu (Laurea) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.
Kohderyhmä
Elintarvike-, luonto- ja ympäristö, maatalous-, matkailu-, metsä-, puutarha-, ja ravitsemisalan koulutuksesta vastaavat sekä alan opettajat
Toiminta-alue
Suomi
Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LuomuOPE
Opi luomusta -teemapäivistä saat
- ajankohtaista tietoa luomusta ja näkemystä luomusta koko ruokaketjussa
- valmiita alakohtaisia opetukseen soveltuvia materiaaleja ja tehtäviä
- tietoa keskeisistä kotimaisista ja kansainvälisistä luomutoimijoista
- tilaisuuden vaihtaa ajatuksia toisten opettajien kanssa
Valmiin koulutuspaketin avulla sinun on helppo lisätä luomuteemoja omaan opetukseesi ja samalla edistää kansallisen Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteita.
Tulevat tapahtumat
12.12.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE-treffit IX: Luomun oppimis- ja tutkimusympäristöt
Kevään teemapäivät:
Ohjelmat ovat työn alla, mutta voit ilmoittautua jo nyt tästä linkistä
16.1.2026 klo 9.00-12.00 Luomu ruokaketjun koulutuksissa
13.2.2026 Peltokasvien luonnonmukainen tuotanto
13.3.2026 Luomutuotantoon siirtyminen ja talous
27.3.2026 Luonnonmukainen kotieläintuotanto
17.4.2026 Luomutuotteiden jatkojalostus
Uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan hankkeen ajankohtaisista asioista, kuten koulutuksista ja työpajoista, muista tapahtumista sekä hankkeen tuotoksista.
4.12.2025 Nappaa valmiita koulutustuotteita – osallistu Opi luomusta -teemapäiviin
18.11.2025 Vielä ehdit mukaan LuomuOPE -treffeille, tulevan kevään teemapäivien aikataulut
5.11.2025 LuomuOPE-treffit: viime viikon satoa ja seuraavat tilaisuudet, ilmoittaudu!
6.10.2025 Loppuvuonna tarjolla vielä neljät LuomuOPE-treffit
13.8.2025 LuomuOPE -treffit jatkuvat – seuraavaksi saat eväitä luomun integroimiseksi omaan opetukseesi
28.5.2025 Kevään satoa ja syksyn suunnitelmia
22.4.2025 LuomuOPE verkostopäivät – Ohjelma valmis, tervetuloa!
3.4.2025 LuomuOPE treffit II: Systeeminen muutos ja planetaariset rajat – pedagogiset ratkaisut
24.3.2025 Ekat LuomuOPE -treffit 31.3.2025 klo 12.30-15.00 verkossa – yhteiskehittäminen kutsuu!
Menneet tapahtumat
Tutustu vastuullisuusviestintään:
· Vastuullisempaa kattausta -julkaisu (luku 4 sivulta 106 eteenpäin)
· Mission Positive Handprint -hankkeessa tuotetut vastuullisuusviestinnän työkalut
Esitysmateriaalit:
Trendit luomuelintarvikkeiden jatkojalostuksessa, Jaana Liikkanen, KoKo-palvelut:
Esitysmateriaalit:
Esitysmateriaalit:
Esitysmateriaalit:
Esitysmateriaalit:
Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustialantie 105, 31310 Mustiala
Ohjelma:
Maanantai 19.5.2025 klo 11.30–22.00
12.30–14.30 Luomu Mustialassa
Luomun merkitys HAMKille ja Mustialalle, koulutuspäällikkö Emma Nylund, HAMK, Huttula
Luomu pelloilla ja navetassa, poiketaan Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla
- Mustialan kiertokävely, lehtori Annika Michelson, HAMK
- Navetalla, lehtorit Jari Heikkonen ja Juha Mäenpää, HAMK
- Pellolla, lehtori Heikki Pietilä, HAMK
14.30–15.00 Kahvitauko
15.00–17.00 Tullaan tutuiksi + Luomu on puhdas valinta – toiminnalliset työpajat
Iltapäivän aikana pienten alustusten siivittämänä tunnistamme luomun roolia ja merkitystä ruokajärjestelmässä sekä ideoimme luomuopetukseen soveltuvia pedagogisia ratkaisuja.
Lyhyesti LuomuOPEsta, kehittämispäällikkö Outi Vahtila
Lyhyet alustukset luomun merkityksestä:
- Tuotantotarvikekaupalle, toimitusjohtaja Timo Mäkinen, Naturcom Oy
- Elintarviketuotannolle, asiantuntija Jaana Elo, Luomuliitto ry.
- Kuluttajille, toiminnanjohtaja Aura Lamminparras, ProLuomu ry.
17.00–18.00 Tauko, verkostoitumista
18.00–19.00 Luomun lumoissa. Luomuruoka ja -juoma menestystekijänä, lehtorit Petri Vähäkangas ja Mika Vitikka, Laurea ammattikorkeakoulu ja yrittäjä Krista Mänttäri, viinibaari Pore, ruokailu
19.00-22.00 Rantasauna
Tiistai 20.5.2025 klo 9.00–12.30
9.00–11.30 Yhteistyö ja osaamisen jakaminen, luomuverkoston rakentaminen
9.00-9.30 Luomututkimuksesta uutta tietoa opetuksen tueksi, tutkimuskoordinaattori
Marjo Hokka, Luomuinstituutti
9.30-10.00 Osaajaverkostojen rakentaminen ja AgriHubi toimintaympäristönä, asiantuntija Arto Vuollet, Svenska lantbrukssällskapens förbund
10.00-10.30 Luomun kehittäminen Varsinais-Suomessa, opettaja Ville Korpelainen, Ammattiopisto Livia
10.45-11.15 Ideariihi: Miten edistämme luomuopetusta yhteistyön ja verkostoyhteistyön avulla? Mitä uusia toimintoja pitäisi kehittää?
11.15-11.30 Jatkotoimista sopiminen
11.30–12.30 Yhteinen lounas ja tilaisuuden päätös
Materiaalit:
Merkityksellisyys, maailmanparastaminen ja luomu koulutuksessa
yksikönjohtaja Mona-Anitta Riihimäki, HAMK
Systeeminen muutos ja planetaariset rajat, pedagogiset ratkaisut opetuksessa
suunnittelupäällikkö Erkka Laininen, Okka-säätiö
Miksi luomu -työpaja, jossa pohdittiin tiedollisia ja kokemuksellisia pedagogisia ratkaisuja. Aiheina mm.
- Mistä vetoapua globaalien ongelmien ratkaisuun, kokonaiskartan rakentaminen?
- Miten systeemiajattelu ja planetaariset rajat tulisi huomioida ruokaketjun koulutusten opetuksessa?
Ohjelma ja esitysmateriaalit:
Tilaisuuden avaus: Opetussuunnitelman rakentaminen on opettajien yhteinen prosessi, koulutuspäällikkö Tero Ahvenharju, HAMK
Case: Luomu elintarvikealan koulutusten opetussuunnitelmassa, vanhempi yliopistonlehtori Hanna Koivula, Helsingin yliopisto ja lehtori Maria Tammi, HAMK
LuomuOPE ajankohtaista, miksi luomu?, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK
Miten luomu voisi näkyä eri koulutusten osaamistavoitteissa? Luomu näkyväksi – tavoitetaulukon esittely. LuomuOPE -hankkeen ehdotukset eri koulutusaloille ja -asteille, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK ja projektipäällikkö Ritva Mynttinen, Helsingin yliopisto
Lisätietoa hankkeesta
Toteutus
Hankkeen toteutus jakautuu neljään kokonaisuuteen.
Järjestämme koulutusta, asiantuntijaluentoja ja työpajoja kaikkia koskettavista yhteisistä ja alakohtaisista teemoista. Koulutukset löydät kohdasta Ajankohtaista.
Kartoitamme olemassa olevaa oppimateriaalia ja muokkaamme sitä sisällöllisesti ja pedagogisesti eri aloille soveltuvaksi.
Rakennamme valtakunnallista yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken sekä eri koulutusalojen välillä ja alojen sisällä.
Kartoitamme oppilaitosten ja työelämän erilaisten ympäristöjen, kuten maatilojen, puutarhojen, laboratorioiden, ravintoloiden ja muiden tuotantotilojen mahdollisuuksia ja soveltuvuutta tutkimuskäyttöön.
Yhteystiedot
Outi Vahtila
Kehittämispäällikkö
Bio- ja luonnonvara-alan yksikkö

